Световни специалисти учат наши тенисисти и треньори

Тенис
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 25/04/2017 17:00
Световни специалисти учат наши тенисисти и треньори

Световната федерация по тенис (ITF) избра България като една от 3-те държави, в които тази година ще проведе лагери и семинари за млади тенисити до 14 г. и техните треньори.

 

В 3 месеца през лятото у нас ще пристигнат изтъкнати лектори от ITF като Франк ван Фраенховен от Холандия, които ще проведат семинарите в рамките на по една седмица.

 

Днес от федерацията представиха второто издание на програмата за подпомагане на млади състезатели „3Т - Тенис Тийм Талант”. Тази година по проекта са подсигури двойно повече деца - 16, тъй като са включени не само момчета и момичета до 12 г., но и до 14 г. като и в двете има "А" и "Б" тимове от по 4 деца (2 момичета и 2 момчета), селектирани чрез квалификационни турнири.

 

Идеята обаче е проектът да се развива и да обхване всички възрасти до мъже и жени, за да се изградят силни национални отбори, и състезателите да представят успешно страната ни в световните турнири.

  

Това, което отличава 3Т проекта е, че ние изработваме цялостна програма на състезателите и отборите до 12 г. и до 14 г., които са в програмата 3Т. Избираме най-силните турнири за съответните възрасти, в които те да вземат участие. Всеки отбор е воден от треньор, който отговаря за съответния състав цяла година. Освен това осигуряваме работа на още спортни специалисти – психолог и кондиционен треньор”, разкри генералният секретар на БФТ Катерина Генова.

 

Половината от бюджета на програмата 3Т е осигурен от компанията, която подпомага „Дейвис къп” и „Фед къп” при големите и при юношите и девойките, както и „Ролан Гарос”, 4 Мастърс турнира и др. -  БНП Париба. Останалата част пък е осигурена от федерацията, чрез нейните външни приходи (извън парите от Министерството на спорта).

 

Като един от лидерите на проекта тази година пък се очертава Дария Радулова. 14-годишната тенисистка вече спечели първата си голяма титла за годината при участието си на турнира в Португалия преди около седмица, който бе от първа категория на Тенис Европа и бе подсигурен от 3Т. Тя обаче е в победна серия от няколко успеха, след като от началото на годината спечели международен турнир в Сърбия, държавното първенство до 14 г. на сингъл и на двойки, както и турнир в Румъния.

 

„Надявам се в останалите турнири, които са планирани по проекта 3Т да се представя максимално добре, да спечеля лятното държавно първенство до 14 г. и да участвам на европейските купи и личното първенство. Много съм щастлива, че имам възможността да съм част от тази инициатива. Миналата годината също направих няколко силни турнира, но бях сама с баща ми и не се чувствах много добре.

 

Бях сама в хотела, на тренировка, докато сега имах цял отбор зад гърба си, който ме подкрепяше до края на турнира в Португалия - и при победите, и когато изпадах в дупки. Те ми даваха сили да печеля. Беше невероятно”, заяви за Viasport.bg Радулова.

 

Дария Радулова се очертава като един от лидерите в отборите на програмата 3Т.

 

Една от целите на проекта 3Т е именно това - да обедини най-силните ни състезатели, които по принцип се подготвят отделно и да ги направи задружен отбор. Тази година по план участниците в програмата ще играят на 23 турнира, най-важните от които ще са във Франция. Вече минаха първите 10.

 

Тази година състезателите от отборите до 12 и до 14 г. се събират на двудневни лагери преди всяко състезание, но има идея да се организира и някой подготвителен сбор за по-дълго време. През учебната година обаче това е доста трудно, но се търсят варианти.

 

От федерацията пък увериха, че следят развитието на талантите дори и след като те излязат от програмата 3Т. За целта БФТ има и други направления за помощ към тези деца като стипендии за участие в състезания и др.  

 

От днес пък и двата ни национални отбора до 12 г. започват участие на международния турнир в Добрич.

   


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Ивайло Семерджиев: Без амбиция не се става голям футболист

Ивайло Семерджиев: Без амбиция не се става голям футболист 19.11.2017 | 13:39

Viasport.bg продължава поредицата си интервюта с треньори от водещи български футболни школи за това как се работи в тях. 

още по темата»

Ивайло Станев: Трябва да развиваме играчи, не отбори

 Ивайло Станев: Трябва да развиваме играчи, не отбори 02.11.2017 | 11:20

Представянето на юношеския национален отбор до 17 години на първия етап евроквалификации във Велико Търново и Горна Оряховица предизвика много дискусии и коментари.

още по темата»

Децата играха... заболя ли?!

Децата играха... заболя ли?! 11.10.2017 | 17:48

Тези думи са за едни деца и тяхните треньори и ръководители.

още по темата»