Разширяват Националните детски атлетически игри

Лека атлетика
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 27/04/2017 18:21
Разширяват Националните детски атлетически игри

От догодина Националните детски атлетически игри „Атлетиката търси таланти” ще се проведат в повече градове в страната, разкриха на пресконференция днес няколко от организаторите.

 

Веригата стартира тази година с 3 състезания - във Варна (19 април), Русе (29 април) и София (7 май), като последните са предстоящи. Финалът на надпреварата ще е също в София на 10 юни. Намерението обаче е през 2018 г. домакините да са поне 5, като към сегашните се добавят Стара Загора и Пловдив.

 

Целта на състезанията е да се открият младите таланти на България в леката атлетика, за да може те да бъдат насочени към по-професионални занимания с треньори, които да ги изведат до европейския и световен връх. Едно от най-важните неща пък е стремежът на организаторите турнирите да се проведат в големи регионални градове, за да обхванат повече деца, без родителите им да харчат допълнително средства за път, храна и т.н.

 

Участието на малчуганите също е безплатно. Приемат се и деца, които не са тренирали лека атлетика, но искат да изпробват възможностите си, като организаторите смятат, че не е изключено именно така да се открие някой голям талант.  

 

Според регламента децата са разделени в пет възрастови групи - 2007 г. и по-малки, родените между 2006 и 2004 г. се състезават само с наборите си (3 групи), а последната група е за родените 2002-2003 г.

 

Дисциплините са 60 м (за всички възрастови групи), скок дължина (всички възрастови групи без най-малките, които ще имат скок дължина от място), 200 м (само за 2004 г. и 2002-2003 г.), Щафета 4х50 м за възрастите (2002-2003 г., 2004-2005 г., 2006-2007 г. и по-малки) и 100 м препятствено бягане (за възраст 2002-2003 г., но само за финалния турнир на 10 юни в София).

 

Варна вече излъчи своите участници за финала, а този уикенд е ред на Русе да направи това. В подкрепа на веригата се обяви и олимпийската шампионка в тройния скок Тереза Маринова, както и друга именита наша атлетка от близкото минало - Моника Гачевска. Двете са потвърдили, че ще помогнат в организацията като се нагърбват да съдийстват в скока на дължина в 3-ия кръг в София.

 

„Липсата на състезания за деца за мен е много голям проблем и аз силно адмирирам появата на такива – заяви Маринова. – Ще помагам с каквото мога. Целта е да намерим нашите таланти, деца, които може би не знаят, че трябва да тренират лека атлетика. Защото в училище техните преподаватели не се занимават с тях, а директорите не допускат треньори да влязат в часовете по физическо и да си набележат деца.

 

Варна вече излъчи финалистите за турнира през юни в София.

 

Дори напротив – те смятат, че ако малчуганът се занимава със спорт, това ще попречи на неговия учебен процес и успехът му ще падне. Навремето, когато учителят по физическо забележеше някакъв талант у децата, той знаеше къде да ги изпрати да тренират. Сега това го няма, а и преподавателите няма как да забележат таланта, защото те не си водят часовете – просто им мятат една топка и това е.

 

Не може един ученик да играе футбол всеки час по физическо и някой да разбере, че той има талант за атлетика, гимнастика и т.н. При мен идват деца на 12-13 г., за да ги науча да правят кълбо напред, защото ще ги изпитват на това. Това е действителността.”

 

На събитието присъстваха и две от талантите в детските вериги, провеждани до сега - победителката в М-тел веригата за деца от миналата година Милена Димитрова и малкият спринтьор Боян Иванов, който пък се представи много добре на Европейските детски атлетически игри, провеждащи се в Бърно (Чехия) в последните години. Малката състезателка на Локомотив (София) сподели, че спортът въобще не й пречи да има отлични оценки в училище.

 

„Аз тренирам всеки ден, а понякога и 2 пъти на ден по 2-3 часа”, сподели атлетката. Боян пък е на стадиона 3 пъти в седмицата, но се справя страхотно в спринтовите дисциплини.

 

От клуб Локомотив, който миналата година сам организирал пътуването и участието на 22-ма малчугани на европейските игри в Бърно разкриха, че са получили обещание от тогавашния министър на спорта Красен Кралев да осигури средства за участие на наш отбор през 2017 г. Условието било те да успеят да селектират най-добрите деца, което ще е факт след финала на Националните детски атлетически игри.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
LIVE: Тунджа Ямбол - БУБА баскет, мач за 3-о място за Купата на БФБ за кадети до 16 г.
28.May.2017 09:55

Антъни Генов: Зарязах футбола, когато баба ме заведе на тенис (СНИМКИ)

Антъни Генов: Зарязах футбола, когато баба ме заведе на тенис (СНИМКИ) 24.05.2017 | 11:50

Левичарят от България - така можем да опишем с две думи един от най-добрите ни тенисисти при юношите Антъни Генов.

още по темата»

Дария Радулова: Вече имам предложения от чужди тенис академии

Дария Радулова: Вече имам предложения от чужди тенис академии 18.05.2017 | 12:30

Дария Радулова е лидер на дамския отбор по програмата на българската федерация по тенис „3Т – Тенис Тийм Талант” във възрастта до 14 г., колкото всъщност навърши тя през януари.

още по темата»

Залози в помощ на спорта

Залози в помощ на спорта 16.04.2017 | 10:17

Като лидер в Европейския съюз по обездвижване и затлъстяване сред децата и като държава с рязко влошено представяне на големи спортни форуми България определено има проблем.

още по темата»