Цената да тренираш баскетбол

Баскетбол
Добави в Svejo
    Viasport 04/05/2017 13:01
Цената да тренираш баскетбол

Да тренираш баскетбол не излиза много евтино, но все пак този спорт си остава един от най-достъпните у нас.

 

Естествено, както масово се случва напоследък, освен такси родителите на децата трябва да купуват и екипировката - маратонки, потници, гащета за заниманията на своите наследници. Но както се казва: „Безплатен обяд няма”.

 

Любопитното е, че в баскетбола на някои места това все пак се случва и се водят занимания за деца напълно безплатно. Друг е въпросът доколко високо е нивото на обучение там, но пък ако целите на родителите са малчуганът им просто да има някаква физическа активност – то те се изпълняват по най-добрия начин.

 

Все пак не можем да не посочим, че в някои от клубовете, особено в провинцията, въпреки че не се събират пари от децата, подготовката е абсолютно сериозна и систематична. Нека обаче да разгледаме каква е цената, която се плаща в България, за да станеш новия Тодор Стойков например, а защо не и Георги Глушков или пък Александър Везенков.   

 

В софийските клубове таксите за тренировки варират от около 35 до 50 лева. В предишни години е имало и месечни налози от по 60 лв. Няма съмнение, че това е най-високата цена в страната, но донякъде това е абсолютно нормално, тъй като в столицата животът е по-скъп и разходите логично са най-високи. Въпреки по-големите възможности в столицата обаче проблемът с материалната база за баскетбол не е малък и доста от клубовете са принудени да използват училищни салони поради липса на баскетболни зали.

 

В тази ситуация голяма част от таксите отиват за заплати за треньори, но сериозно перо е и наема на съответния салон или зала, където да се води подготовката. В един от най-големите клубове за подрастващи в столицата – Буба баскет таксата е в горната граница 50 лв., като в нея се включват по 5 тренировки седмично, включително и събота и неделя. Заниманията се водят не само на националния стадион „Васил Левски”, където основно е позициониран клуба, но и на още няколко места в София, включително и в училища.

 

Буба баскет е един от най-бурно развиващите се клубове у нас.

 

Занимания без пари по баскетбол пък има в зала „Триадица”. Там тренировките се водят от наставници от Ученическа спортна школа „София”, която е единствената структура в столицата за безплатно масово обучение в различни видове спорт.

 

Целта тук е не толкова професионално развитие, колкото подобряване на умственото и физическото развитие на учениците, изграждане на мотивация за системни спортни занимания и здравословен начин на живот, насочване на талантливи спортисти към спортни училища и представителни отбори на клубовете и т.н.

 

В провинцията нещата стоят по малко по-различен начин, отколкото в София. В Черно море (Варна) и Рилски спортист (Самоков) например няма такси за децата и те тренират безплатно. В Самоков обаче малчуганите си плащат екипите. Такъв пример – за тренировки без пари в голям клуб имаше преди и в София, но това беше в златните години на Левски, когато финансовите потоци в клуба бяха големи и родителите не плащаха. Сега, за да си част от подрастващите групи на „синия” тим, трябва да внасяш по 35 лв. месечно.

 

В Ботевград пък таксите са по-скоро символични - между 12 и 20 лева в зависимост от възрастовата група. В Бургас баскетболните клубове получават сериозна помощ от общината като за миналата година например са били финансирани с над 130 000 лв. Въпреки това там такси се събират и те са в порядъка на 20-30 лв. на месец.

 

Във Варна някои от по-малките клубове искат 30 лв. на месец като срещу тях малчуганите получават между 10 и 15 тренировки. Тази година пък общината представи нова програма, която позволява 1 месец безплатно начално обучение по няколко вида спорт, сред които и баскетболът. Часовете се провеждат в клубовете, които ползват безвъзмездно общинската база в града.

 

До скоро в Левски децата тренираха безплатно, но вече се плащат такси за това.

 

Както при всички спортове у нас, така и тук е ясно, че основната част от таксите отиват за заплата на треньори. По някакъв начин те трябва да бъдат мотивирани да тренират децата, да ги възпитават и да им дават насоки в играта, а понякога се налага и в живота. Лошото обаче е, че има места, на които треньорите идват само заради таксите и не работят достатъчно упорито за изграждане на добре подготвени кадри.

 

Може би именно това се явява и най-големият проблем в нашия баскетбол и причина да липсват качествени кадри, които да сменят националите след време и да представят страната ни на високо ниво на големите форуми. Защото в такава ситуация дори някъде да има талантливо дете, при положение, че треньорът му не е достатъчно мотивиран да работи с него, този състезател и неговият талант остават прахосани.

 

Така че без такси един клуб почти няма как да съществува. Дори да не трябва да се плащат съдийските хонорари за домакинствата на отборите, то най-малкото заплатите на треньорите трябва да бъдат покрити. Но там, където се предоставят добри условия за специалистите, трябва да има и сериозен контрол за това доколко са оправдани разходите за тях и да се изискват резултати.

 

В зала "Триадица" е едно от малкото места в София, където децата могат да тренират баскетбол без пари.

 

Друг проблем са наемите на базите, за които отново се изразходват средства, събрани от таксите. Напоследък съоръженията се оказват доста сериозно перо в дейността на клубовете, като дори някои градове, които до доскоро са предоставяли ниски наеми или дори безвъзмездно ползване, вече определят сума или качват тарифите. Може би в условия на пазарна икономика това е нормално, но на места става непосилно за родителите да плащат по-високи такси.

 

Лошото е, че не са редки и случаите, в които се налага семейството да плаща допълнително и за пътувания извън града, и за екипировка, като това естествено става предимно за отборите извън София или пък за някои от столичните отбори, които участват в зоналните турнири.

 

Все пак редно е за предоставяне на услуга човек да си плаща. Най-малкото при даване на такса, дори и минимална, до някаква степен се чувстваш задължен да контролираш дали детето ти да е в залата. Дори и да не стане баскетболист, то е по-добре то да е там, отколкото да е на улицата или пък пред компютъра.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО)

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:35

Треньорът на Черно море (2000) Николай Кънчев заяви пред Viasport.bg, че неговият отбор не е показал целия си потенциал във финала за купата на БФС срещу Септември при юношите старша възраст.

още по темата»

Антон Кирилов: Септември дава шанс на юношите си (ВИДЕО)

Антон Кирилов: Септември дава шанс на юношите си (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:00

Треньорът на Септември (2000) Антон Кирилов заяви, че в клуба се дава реален шанс на юношите да играят мъжки футбол, за разлика от много други отбори в България.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg 13.01.2018 | 21:47

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»