Ина Ананиева: Оставих ансамбъла в сигурни ръце

Художествена гимнастика
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 09/05/2017 16:30
Ина Ананиева: Оставих ансамбъла в сигурни ръце

Едва ли има човек, който не знае коя е Ина Ананиева - разбира се, една от най-успешните треньорки в България. И наставничка на „златните момичета” в художествената гимнастика: Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Християна Тодорова, Любомира Казанова и Цветелина Стоянова. Тя изведе своя състав до бронза на олимпиадата в Рио де Жанейро, както и до абсолютна световна титла. Заедно с Илиана Раева двете направиха този отбор един от най-успешните в спортната ни история с 81 отличия от най-големите форуми в света – европейски и световни първенства, Гран при турнири, Световни купи и олимпиада. Ина бе сред инициаторите за подбор на национален отбор ансамбъл и индивидуално няколко месеца преди края на олимпийския цикъл с игрите в Рио де Жанейро, за да може новите момичета да започнат по-рано подготовката си за следващата олимпиада - в Токио през 2020 г. И в последните неколко месеца се видя резултата от това решение – България отново има „златни момичета”, които не слизат от почетната стълбичка, детронирайки и най-големите си конкуренти – Русия, Италия, Беларус и т.н. Ананиева трябваше да поведе новия ансамбъл към златните медали от Токио, но изненадващо тя се отказа от това. Преди наколко седмици стана ясна и причината за оттеглянето й – треньорката ще става майка за втори път. Въпреки бременността си треньорката не пропусна нито едно занимание на ансамбъла ни преди Световната купа в София миналия уикенд и проследи наживо в зала "Арена Армеец" как наследничките на нейния отбор печелят поредните си медали. Дали Ина съжалява за решението си да остави националния отбор и колко време според нея сегашният ни ансамбъл ще диктува модата в художествената гимнастика, разкри самата тя специално за Viasport.bg.

 

- Първо искам да ви честитя хубавата новина за очакваното бебе. По-различна ли е тази бременност от предишната ви?

- Може би се чувствам малко по-спокойна и някакси малко по-осъзната с това, което ми се случва. Най-хубавото е, че имам възможността да се наслаждавам на бременността спокойни.

 

- Как се чувствахте по време на Световната купа по художествена гимнастика в София, където за пръв път от доста години бяхте зрител, а не главно действащо лице?

- Определено доста по-спокойна, макар че пак имаше напрежение, когато играеха нашите момичета - и ансамбъла, и индивидуалното, защото няма как. Толкова години съм свързана с художествената гимнастика, знам колко труд стои зад тези успехи и не мога да не се вълнувам. Но наистина, когато не си пряко свързан и ангажиран със случващото се на килима – напрежението е по-малко.

 

- Вие избрахте момичетата за новия ансамбъл. Сега, като виждате успехите и потенциала им, не изпитвате ли тъга, че се отказахте от поста на старши треньор?

- Не, няма място за тъга и съжаление. Настоящата треньорка Весела Димитрова застана начело по моя идея. Тя дойде да работим заедно, но се вижда, че се справя чудесно и без мен. Така че съм оставила гимнастичките в сигурни ръце. Наистина направихме много навреме тази селекция, още преди игрите в Рио де Жанейро, защото художествената гимнастика не приключва с олимпиадата. И съм много щастлива, че тези момичета имаха такъв летящ старт.

 

Ина аплодираше бурно изявите на гимнастичките ни на Световната купа в София.

 

- Спечелихме ли ние с този ранен подбор и на това ли се дължат успехите на ансамбъла?

- Разбира се, че ранната селекция беше в наш плюс, но не мога да отбележа и, че тези момичета са много талантливи.

 

- Ако трябва да сравните сегашния ансамбъл с конкурентите им и с вашите момичета – какво бихте казали?

- Моите момичета нямаха такъв летящ старт като сегашните. От самото начало на тях им беше доста по-трудно и доста време им трябваше, за да се наложат. Но все пак новият ансамбъл тръгва по една утъпкана пътека, които ние нямахме в началото. Относно конкуренцията обаче смятам, че и на тези момичета няма да им е лесно. Смятам, че отборите все още опипват почвата с всяко едно състезание, така че и те ще се сблъскат с техните трудности, но им пожелавам само да са здрави. Мисля, че от тук нататък на анасамбъла ни тепърва му предстоят големите успехи.

 

- Момичетата на Весела Димитрова са млади. Дали ще издържат 2 олимпийски цикъла, както направи и вашият отбор?

- Това беше пожеланието ми към тях още от самото начало, защото според мен те имат потенциала да изкарат 2 цикъла.  


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

№2 и №3 сред младите Начева и Георгиева: Няма лесно в спорта

№2 и №3 сред младите Начева и Георгиева: Няма лесно в спорта 08.01.2018 | 17:25

Представителките на пловдивската атлетическа школа Александра Начева и Лиляна Георгиева преминаха през успешно лято през 2017 г.

още по темата»

Млад спортист №1 Антъни Иванов: Знам какво ми трябва за европейски медал при мъжете

Млад спортист №1 Антъни Иванов: Знам какво ми трябва за европейски медал при мъжете 06.01.2018 | 17:15

Антъни Иванов започна новата 2018 година, както завърши предната. Като победител или номиниран в престижни класации. Беше избран плувец №1 на България.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg 13.01.2018 | 21:47

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»