Давид Серано: Работим най-много върху тактиката

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 16/05/2017 16:55
Давид Серано: Работим най-много върху тактиката

Кординаторът в ДЮШ на Лудогорец Давид Серано заяви, че в Разград работят най-много върху тактическите аспекти на играта. Той даде интервю за официалния сайт на клуба, в което говори за силните страни на българските млади футболисти, за условията и начина на работа в школата на Лудогорец и т.н.

 

- Давид, как се стигна до вашето идване в Лудогорец, лесно ли приехте това предизвикателство?

- Говорих с Хосе Порталес, който вече бе работил тук. Той ме убеди за не повече от минута, че това е един амбициозен, но и реалистичен проект, който дава много възможности. С новата база, която вече е готова, с треньорите, които са най-добрите в България, с добрата селекция на млади футболисти във всички възрасти, с подкрепата на ръководството, на собственика г-н Кирил Домусчиев, имаме всички шансове да постигнем високи резултати и да допринесем за развитието на проекта "Лудогорец". Още повече, че можем да разчитаме изцяло на Хосе Порталес, който е от най-добрите специалисти по работа с млади таланти в света има невероятни познания, натрупани в различни страни по света, включително най-напредналите във футболно отношение. Това е сериозно предимство, на което ние единствени можем да разчитаме и да залагаме смело на него.

 

- Каква е оценката ви за условията, които предлага клубът?

- В клуба всичко е на максимално добро ниво като организация, професионализъм на екипа и условия. Същото в пълна степен важи и за новата база, която предлага най-добрите възможности за подготовка в България, а може би и на Балканите. За да съм още по-ясен, ще уточня, че говорим за съоръжения, които са на ниво европейски елит. Не е за подценяване, че Разград е малък град, в който няма какво да разсейва младите ни играчи, те са концентрирани изцяло върху футбола и е по-лесно дисциплината да бъде поддържана на нужното ниво.

 

- Какво е мнението ви за нивото на децата и юношите в школата, виждате ли достатъчно голям потенциал, за да станат един ден професионалисти?

- Има много добри играчи. Нашата основна цел е да можем да захраним първия отбор с най-добрите таланти на България, но това е сложен и продължителен процес, който ще отнеме много време. Ние сме тук точно заради това, да помогнем с всичко възможно на тези деца, юноши и младежи да развият своя потенциал – с тренировки, мачове, индивидуални  и отборни анализи. В Испания имаме едно виждане за играта,  но трябва да се адаптираме на методическо ниво към виждането за играта в България, за да можем да помагаме на младите при целия процес на формирането им като футболисти. Но пак казвам, необходимо е търпение, макар че добрите дни за школата вече идват. Например наскоро спечелихме с 5:0 мач за купата срещу един голям отбор Левски София, като общия резултат бе 9:2.

 

- Според вас кои са силните страни на природните дадености, с които идват българските деца?

- Техниката при тях е вродена, имат си я по рождение, това е хубаво и другите могат само да завиждат. Най-хубавото обаче, че играят футбол с желанието да се научат и развиват. Толкова са амбициозни, че по цял ден ходят след нас и не спират да ни питат как да подобрят играта си.

 

- Какво трябва да развият тези момчета, върху какво е необходимо да работят най-много?

- Най-много работим с играчите и отборите върху тактическите аспекти на играта. Еволюцията в световния футбол е много бърза, буквално всеки ден излиза по нещо ново. Ние следим тенденциите от Германия, Испания, Англия и другите водещи страни, за да сме информирани максимално и винаги в крак с времето. Стремим се да предадем всичко това на тях.

 

- Мястото на удоволствието от играта в работата с тези млади играчи?

- Много важно и винаги част от всичко, което правим. Ако един футболист не може да се наслади на играта и не се радва на своята работа, винаги се получават проблеми. Ние знаем отлично това, както и че младите трябва да имат своето време за забавления, за семейство и приятели, за учене, но тренировка трябва да мислят само за футбол.

 

- Акцентът върху резултатите и медалите ли е или върху изграждането на няколко, но качествени футболисти?

- Ние никога не сме държали на резултатите и не изискваме това от треньорите. Ако продължим да работим на същото високо ниво, като следим тенденциите, налагани от най-силните в света, резултатите ще дойдат и на индивидуално, и на отборно ниво. Ясно е, че не всички ще стигнат до нашия мъжки отбор. Там нивото е много високо, ниво "Шампионска лига", казано директно – най-доброто в света. Ние трябва да изискваме максимума от тези момчета и да вярваме, че един ден някои от тях не само ще стигнат до първия отбор, но и ще бъдат трансферирани в големи клубове в Европа.

 

Източник: ludogorets.com


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО)

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:35

Треньорът на Черно море (2000) Николай Кънчев заяви пред Viasport.bg, че неговият отбор не е показал целия си потенциал във финала за купата на БФС срещу Септември при юношите старша възраст.

още по темата»

Антон Кирилов: Септември дава шанс на юношите си (ВИДЕО)

Антон Кирилов: Септември дава шанс на юношите си (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:00

Треньорът на Септември (2000) Антон Кирилов заяви, че в клуба се дава реален шанс на юношите да играят мъжки футбол, за разлика от много други отбори в България.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg 13.01.2018 | 21:47

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»