Ива Шкодрева поема най-малките в биатлона

Биатлон
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 03/06/2017 14:00
Ива Шкодрева поема най-малките в биатлона

Една от най-добрите ни биатлонистки от близкото минало Ива Шкодрева ще тренира най-малките си наследници.

 

Бившата състезателка ще се включи в най-новата инициатива на федерацията, която този сезон ще организира два лагера за подрастващите. Лектор и основен треньор ще е именно Шкодрева.

 

„По предложение на треньорския съвет към федерацията, тази година ще направим два лагера за най-талантливите при децата, които ще бъдат водени от Ива Шкодрева, разкри специално за Viasport.bg олимпийската шампионка и председател на централата Екатерина Дафовска.

 

Сборовете ще бъдат направени преди лятното републиканско на малките и преди световното първенство за юноши и девойки. След последния лагер Ива ще пътува с децата и за шампионата на планетата, където ще продължи на напътства и да предава опита си на децата.”

 

Лагерът през лятото ще бъде поет от клубовете, които сами са предложили това, но федерацията ще подсигури треньора. Сборът през зимата пък ще бъде заплатен изцяло от федерацията.

 

„В новата инициатива ще се включат между 6 и 8 деца – най-добрите при момчетата и момичетата, които ще са следващата гарнитура след „Б”-отбора. Така смятаме постепенно да подготвим младите за подмладяването на отбора. Състезателите са ясни – тези, които са заели челните позиции в класирането за „Купа България”, обясни Дафовска.

 

Ива Шкодрева ще предава опита си на най-малките таланти в биатлона.

 

Шефката на биатлона допълни, че в последните 2 години има нови клубове, които успяха да привлекат много деца, особено Амбарица (Троян), където има около 60 подрастващи. Те поставиха едно ново начало, което бе подето от Самоков и Чепеларе, където също бяха учредени школи по биатлон с помощта на спонсори. Клубовете осигуряват и екипировка за децата, което всъщност е най-скъпото перо. За това помага и федерацията.

 

„Преди 5 години осигурих около 200 чифта ски за начинаещи от фабриката в Чепеларе. Миналата година успях да взема и ски за новите клубове - около 40-50 чифта. Този сезон пък купуваме най-доброто и реномирано оръжие – въздушно, което е точно за подрастващите.

 

В началото тръгнахме с чешки пушки, но те се чупеха много и бяха по-лоши, затова сега взехме най-качествените – германски. Остава ни в следващите години да осигурим и по-добри ски за децата, за да имат за състезания. Сега някои си ги купуват сами”, очерта плановете на федерацията Катя Дафовска.    


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Цанко Хантов: Академията ни вече е в топ 8 в САЩ

Цанко Хантов: Академията ни вече е в топ 8 в САЩ 20.07.2017 | 14:10

Клубовете по фехтовка в Америка са десетки, тъй като спортът е един от тези, които дават право на стипендия за най-престижните университети там.

още по темата»

Иван Цветанов: В Ботев ще работим по единна програма

Иван Цветанов: В Ботев ще работим по единна програма 18.07.2017 | 14:00

Новият директор в Ботев (Пловдив) Иван Цветанов сподели вижданията си за развитието на юношите на "канарчетата" и отговори на актуалните въпроси около детско-юношеската школа на клуба.

още по темата»

Бъдете позитивни!

Бъдете позитивни! 13.06.2017 | 15:15

Откакто станах кмет чувам какви ли не неща за себе си. Сигурно е нормално за публичните личности да се говори много и не малко измислици.

още по темата»