Бойните спортове - масови и достъпни

Карате, Таекуондо - WTF (ол)
Добави в Svejo
    Viasport 12/06/2017 08:10
Бойните спортове - масови и достъпни

Поредицата на Viasport.bg за цената на спортните занимания на децата в различните спортове продължава с бойните дисциплини.

 

В България има регистрирани над 400 клуба, в които се упражняват таекуондо, карате, карате киокушин, айкидо, кикбокс и др. Прави впечатление, че тези спортове са едни от най-масовите, като занимания се провеждат практически навсякъде – в зали, училищни салони, детски градини, на стадиона и т.н.

 

Бойните дисциплини са доста застъпени още в най-ранна възраст на децата, като в почти всяка градина се предлагат тренировки по някоя от тях срещу месечна такса, която обикновено е между 20 и 40 лв. в София и по-малко – до около 30 лв. в провинцията.

 

Някак си естествено е след това малчуганите да продължат да се занимават със същото, но цената в клубовете вече значително се покачва. В столицата например най-ниските такси започват от 30 лв., за да достигнат до 70-80 в някои от най-реномираните клубове като Никон, Ронин и др. Срещу по-високото заплащане обаче децата получават неограничен брой тренировки, докато в по-ниската такса са включени по 2 или 3 занимания седмично.

 

Средствата, които се събират отиват за заплати на треньорите и за клуба, който пък заплаща наем на залите и салоните, както и такси за участие на децата в състезанията. Много от клубовете у нас – в столицата, а и в страната, имат по няколко места в един и същи град, в които водят часовете си. В повечето случаи това са училищни салони, където им се предлагат по-ниски цени за наем на съоръжението.

 

Повечето клубове по бойни спортове използват училищните салони за заниманията си с подратсващите, тъй като наемите са по-ниски. 

 

Много силно перо за самите бойни клубове е организацията на турнири. При тях има практика да се плаща входна такса за всеки един участник в дадено първенство. За държавните шампионати тя е 15 лева на състезател в дисциплина, но в зависимост от това от колко далече идват състезателите, тя варира. Тези, които пътуват повече от 100 км за надпреварата плащат на половина – или 7,50 лв.

 

Обикновено сумата се дели между федерацията и клуба домакин. Разбира се, част от нея отива и за организация, съдийски хонорари и други разходи.  За по-големите частни турнири и особено за тези с международно участие пък вноската е доста по-висока, като в някои спортове достига до 45 евро на боец и 70 евро на тим, участник в отборна надпревара.

 

В провинцията, както и при другите спортове, за които вече писахме в предишни теми, таксите са по-ниски, въпреки че в някои градове се доближават до тези в София. В Бургас например през 2016 г. се промени философията за субсидиране на клубовете. Бюджетът за спорт от 1 млн. лв. вече се разделя от комисия, в която попадат съветници, служители на администрацията, спортни деятели и общественици. Много силно е застъпено присъствието на т.нар. бойни спортове. Справката показва, че над 3000 души тренират активно карате, таекуондо, кикбокс, айкидо и други разновидности, а общината е подпомогнала няколко от тях с общо над 75 000 лв. за миналата година.

 

Таксите за различните бойни спортове в града варират между 20 и 60 лева, но родителите плащат допълнително за екипи, пътни разходи и всичко необходимо за детето. Като финанси в това отношение изключение прави СК Самурай, който не прибира такси, тъй като разчита на спонсори. Това е и организацията с най-голяма финансова подкрепа от общината за 2016 г. – 11 071 лв. След тях се нарежда карате клуб Киокушин спирит с 10 310 лв.

 

В Бургас общината подпомага няколко бойни клуба всяка година.

 

В морската столица Варна цените са малко по-ниски и децата се учат на различни прийоми в битките за между 30 и 40 лв. на месец. Срещу това децата получават тренировки от 2 до 3 пъти в седмицата.

 

Подобни са таксите и в Пловдив, Пазарджик, Ямбол, Благоевград, Горна Оряховица, Велико Търново и в останалите по-големи градове. В тях месечните занимания на детето струват на родителите от 20 лв. и стигат до около 50-60 лв. В някои от клубовете се предлага намаление за второ дете, а в други пък то посещава тренировките безплатно.

 

Отделно някои спортни организации предлагат летни спортни лагери за малчуганите. Например от Максима (София) смятат да направят лятна занималня от 3 до 28 юли. Тя ще се проведе в 34-о училище и е една важна стъпка в развитието на всяко дете. Специалната програма MULTISPORT има за цел да запознае децата от 5 до 12 год. възраст с основните правила на най-популярните видове спорт. Дава възможност на всяко дете да развие и подобри физическите, емоционалните и социалните си качества в една безопасна среда. Цената за 1 седмица е 90 лв., а ако се плати целия курс, то той ще струва 290 лв.

 

Не само месечните такси, участието на състезания и екипировката обаче бъркат в джобовете на родителите при бойните спортове. Мама и татко заплащат допълнително и всеки изпит за дадена степен (колан) на своя наследник. Световна практика е, че за ученически степени децата не се късат изобщо. В един по-напреднал стадий на обучение обаче, ако не са добре подготвени или моментно се притеснят от нещо, могат да бъдат върнати от изпит и преизпитани след определен срок от две седмици или месец, например, но много рядко скъсани.

 

Не само медалите от състезание, но и борбата за достигане до черен колан стимулират децата да продължават с тренировките в бойните спортове.

 

Тези изпити обаче са сериозен стимул за малчуганите и те се запалват в преследването на все по-висок ранг, носещ им различен цвят колан. В таекуондото версия ITF например първите колани са доста поносими, като таксите варират от 10 лв. за бял колан до 35 лв. за последната степен преди черния. От там нататък обаче положението значително се оскъпява, тъй като на изпитите за дановете в „черно” присъстват и членове на международната федерация. Освен това се заплаща такса и за нея, срещу която получаваш диплома, сертификат и колан с името си, изписано с йероглифи. За това и цените започват от около $150 за I дан до над $500 за V дан и нагоре.

 

В олимпийското таекуондо пък за ниските степени (гуп) таксите са доста по-високи – между 20 и 80 лв. в зависимост от цвета на колана. След това обаче те не отстъпват на тези в ITF.

 

Въпреки че като се тегли чертата сумите, които са необходими за месечните занимания на децата с бойни спортове не са много малки, родителите като чели са по-склонни да запишат малчуганите си именно на някое от тези изкуства. Някои от тях смятат, че така наследникът им ще се научи на дисциплина и ред, но ще придобие и умения по самозащита. За това и се търсят възможности все по-малки момиченца и момченца да започнат тренировки по някой боен спорт, като за някои родители заниманията в детската градина не са достатъчни. Те искат детето им да тренира към някой клуб, където според тях заниманията са по-сериозни. На повечето места обаче се приемат малчугани от 5-6 години нагоре.  

 

За информация и още мнения по темата с таксите в различните спортове можете да пишете на имейла на редакцията: office@viasport.bg или на фейсбук страницата на Viasport.bg.-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО)

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:35

Треньорът на Черно море (2000) Николай Кънчев заяви пред Viasport.bg, че неговият отбор не е показал целия си потенциал във финала за купата на БФС срещу Септември при юношите старша възраст.

още по темата»

Антон Кирилов: Септември дава шанс на юношите си (ВИДЕО)

Антон Кирилов: Септември дава шанс на юношите си (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:00

Треньорът на Септември (2000) Антон Кирилов заяви, че в клуба се дава реален шанс на юношите да играят мъжки футбол, за разлика от много други отбори в България.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg 13.01.2018 | 21:47

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»