Футболист на Пирин спечели конкурса на колежа “Брук Хаус”

Футбол
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 12/06/2017 17:25
Футболист на Пирин спечели конкурса на колежа “Брук Хаус”

Приключи деветият конкурс за 100 процента футболна стипендия на английското пансионатно училище “Брук Хаус” (Brooke House College), партньор на Консултантската къща за образование в чужбина „Дарби”.


В три последователни дни на терените на спортния комплекс „Царско село” в София 17 български момчета показаха пред треньорите на футболната академия на колежа своите умения във футбола. Преди тренировачната част държаха изпитни тестове по английски език и по математика, като някои от тях се представиха отлично и по двата предмета.


За първа година футболният мач в края беше с юношеския отбор на Царско село. Момчетата и през трите дни бяха наблюдавани от футболни мениджъри от Великобритания и България.


Пълната стипендия в размер на 100 процента спечели ученикът от 9-и клас на математическата гимназия „Акад. Корольов” в Благоевград Мартин Байов, който от 7-годишен тренира в ОФК Пирин.


И тази година участието на българските момчета в конкурса беше силно. Това до голяма степен затрудни треньорите на академията в избора на най-добрия от тях. Трима от останалите участници получиха предложение за 50% стипендии от училището. Това са Николай Стоилов, ученик в 10-и клас на математическата гимназия „Баба Тонка” в Русе; Любомир Стоянов, ученик в 10-и клас на СОУ „Иван Вазов” в Стара Загора и Денис Стефанов, ученик в 7-ми клас на 96 СОУ „Лев Николаевич Толстой” в София. 


Петима от участниците в конкурса получиха стипендии до 40% от годишната такса на училището.


Стипендията е един уникален шанс за всеки талантлив млад футболист, избран да продължи подготовката и развитието си във футболна школа в Англия, завършвайки своето средно образование в едно от пансионатните училища на острова.


Viasport.bg разговаря с английските треньори и шефове, присъствали на кампа. Те дадоха много висока оценка за представянето на кандидатите. Направиха паралел с първите издания на конкурса.


По думите им тогава българите са се явявали доста неподготвени. Те са акцентирали само върху футбола. Сега нещата са променени - момчетата показват солидни знания по английски език и математика. И на терена се представят по-добре. Особено онези, които са участвали повече от веднъж.


Мартин Байов с екипа на "Дарби" и треньорите на колежа "Брук Хаус". Най-вляво е Бистра Илиева.

 

Ето какво каза пред Viasport.bg Бистра Илиева, управляващ директор на “Дарби”: 


Правим нашият конкурс за девета поредна година. Аз се радвам, че млади таланти като Мартин се явяват отново и отново. Тази година участваха 17 момчета от България. Треньорите бяха изключително доволни. Целият екип на академията беше тук, заедно с директора - трима треньори, които работиха с младите футболисти. Един от нашите възпитаници - Илиян Митрев, който играе във Вихрен (Сандански), също помагаше. Той завърши “Брук хаус колидж” и сега е професионален футболист. Имаме приемственост. 


А за втора поредна година сме заедно с екипа на господин Емил Данчев (мениджърът на Димитър Бербатов, бел. ред.). Идеята е тези таланти оттук нататък да бъдат реализирани в професионалния футбол. 100-процентовата стипендия е една, безапелационно я спечели Мартин. Имаме още 9 стипендии, те са 50-процентови, 30-, 20-… 


Това е смисълът - тези, които заминат, да работят върху себе си. Родителите могат да решат да инвестират в децата си. 

Доволни сме от реализацията на проекта. Имаме момчета, които се връщат и подписват професионални договори. Живко Жеков (юноша на Черноморец Бургас, бел. ред.) се завърна, чакаме да сключи контракт. Друго име, което мога да спомена е Петър Витанов от ЦСКА. Дай Боже да му провърви. Най-голямата ни гордост е Ники Тодоров, който игра в Нотингам Форест, а сега е в шотландския Хартс.


Очакваме следващите попълнения. Дано всички се реализират. Имаше и деца, които предпочетоха да учат. Един от възпитаниците на академията се контузи и сега е в университет. Това също е важно. Футболът понякога е рисков. Ние се опитваме да подпомогнем тези момчета. Ако нещо се случи, те да си имат образованието и да могат да продължат. Никой не знае какво може да се случи. 


Пледираме младите хора да обръщат внимание както на спорта, така и на образованието. А напоследък второто отстъпва пред първото. Има треньори, които предпочитат да си гледат тяхната част. Смятам, че е редно да се въведе правило, ако не си добър ученик, да не идваш на тренировки. Това беше практика в миналото. Сега наблюдаваме друг процес. Трябва да държим на бъдещето на нашите деца. Те и като състезатели ще бъдат много по-добри, ако развиват интелектуалните си способности. Не само физическите. 


Мартин, например, знае езика, но за да успее и в колежа, трябва още да вдига нивото. Децата, които догодина искат да бъдат в конкурса, е хубаво да ни намерят сега. Да видим нивото им на езика и математиката, да им кажем какво се изисква като физическа подготовка, за да могат догодина в кампа да са уверени. 


Има ревност от страна на футболните клубове те не ни дават възможност да се срещаме с децата им. Решението трябва да се вземе от родителите, те да чуят какво предлагаме. Ние не сме камп, в който младите футболисти имиджово да се запознаят с някой клуб. Напоследък има много такива. Ние сме камп, на който можеш да се явиш, да спечелиш и да отидеш да играеш и учиш в Англия.


100-процентовата стипендия е 36 000 паунда на година. Кой в България плаща толква пари за един талант? А той ще стои в Англия три години, ако е добър и има желание да се развива. Това е огромна инвестиция. 


Имали сме години с по 35-40 деца. Не е въпросът до самия камп. Ние искаме да мотивираме нашите спортисти, че има и такава възможност. Че и училището, и спортът трябва да вървят ръка за ръка. Надявам се, че това се е случило с мисленето на Мартин за една година.”

 

Кампът в Царско село завърши с двустранна игра.

 

Победителят в конкурса Мартин Байов, на 15 г., от Благоевград:


“Играя футбол в Пирин (Благоевград). Това ми беше второ участие в конкурса. Опитах за първи път през миналата година, представих се добре, реших да опитам отново. Запознах се много момчета на моято възраст, имаше и с година-две по-големи. Тренировките бяха добри, имаше сериозно физическо натоварване. Също така технически упражнения. Накрая завършихме с двустранна игра.


Има голяма разлика с тренировките в Пирин. Тук бяха по-интензивни и натоварващи.


Уча английски само в училище, както и математика. Това ми стигна да спечеля конкурса. Миналогодишното участие ми помогна, защото знаех какво да очаквам. Тогава бях притеснен, сега не толкова. Подготвих се, тренирах повече и учих.


Очакванията за “Брук Хаус колидж”? Отначало ще ми е трудно да се приспособя в колежа и футболната му академия. Трябва да опозная нови хора и условия, но постепенно ще се справя. Честно казано искам повече във футбола да израсна, но съм наясно, че и училището е много важно.”


Тренировка по време на лагера.


Николай Стоилов на 17 г. от Русе, футболист на Дунав (Русе), №2 в конкурса:


“Организационно кампът беше на много високо ниво, също така условията и всичко останало. Бяхме подсигурени със спане, хранене и тренировки. Готвихме се по английска методика - бърз и здрав футбол. Има разлика с това, което тренирам в Дунав.


Ако съм във възрастовата граница догодина искам да опитам отново. По-миналата се явих за първи път, сега се представих по-добре.


Доволен съм от цялостното преживяване, забавлявахме се с другите момчета.”

 

Любомир Стоянов на 17 г. от Дупница, вратар, футболист на Берое U19, №3:


“Участвах и преди две години. Нивото е много високо, треньорите са добри, всичко е много хубаво. Станах трети, догодина ще пробвам пак. Ще се подготвя по-добре на всички нива. Сега ми се поема част от стипендията, но аз няма да мога да си набавя останалото. 


Тренировките бяха в “Царско село”. Всичко беше перфектно, изпитите се държаха в офиса на “Дарби”. По английски се справих долу-горе добре, но по математика не толкова. Не знам защо така се получи. Не съм слаб ученик, просто може би притеснението ми попречи.


В Берое се чувствам много добре, имаме условия и добри треньори. Аз специално съм вратар и всеки ден работя с наставник на вратарите. Организационно там всичко е много добре.”


На снимката най-горе: Мартин Байов позира с треньорите от академията на английското училище.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Георги Онов: Не осъзнаваме какво сме постигнали

Георги Онов: Не осъзнаваме какво сме постигнали

Ботев (Пловдив) завърши на второ място на най-големия юношески турнир в света "Купа Готия". "Все още не осъзнаваме какво сме постигнали", заяви треньорът Георги Онов.

още по темата»

Атанас Рибарски: Елитната U17 e изпитание

Атанас Рибарски: Елитната U17 e изпитание

През този сезон Берое U17 ще бъде воден от Атанас Рибарски. Треньорът даде интервю, в което говори за целите, селекцията и работата с отбора.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»