Във Фиорентина играта в защита се работи до съвършенство

Футбол
Добави в Svejo
    Ваня Николова 17/06/2017 10:45
Във Фиорентина играта в защита се работи до съвършенство

Трима български треньори изкараха през месец май 7-дневен стаж в школата на италианския Фиорентина - Михаил Цоков, Ивелин Петков и Кирил Рашев. Обучението им бе част от програмата на "Проспорт медия" за достъп на млади треньори до водещи футболни методики. Един от тях - Ивелин Петков, разказа пред Viasport.bg за престоя в Италия.


Той е на 25 години, от Ямбол. От близо 4 г. е треньор в школата на Монтана. Минал е 2-годишен стаж в Левски. През ноември 2016 г. Петков бе на курс в Ливърпул.


Миналия сезон той водеше отбора на родените през 2000 г. играчи на Монтана, с които постигна победи над почти всички отбори в Елитната U17 и завърши на десето място. Пред Viasport.bg младият треньор разказа за разликата в школите на Ливърпул и Фиорентина, призна, че стажът в Италия ще му бъде по-полезен и разкри какво може да приложи в своята практика.

"Много силно впечатление във Фиорентина ми направи организацията като тренировъчен процес. Тя е на много професионално ниво и се прави от голям екип. Мога да кажа, че дори надминава българските професионални отбори в А група. Изключително добре подготвени тактически треньори. Треньорът на Фиорентина U20 Федерико Гуиди е готов да пробие в мъжкия футбол в Серия А.

 

Играта им във фаза защита се работи до съвършенство. Тренират всяка ситуация, при тях всичко е разчленено. Като се изгуби топката - от бека, в центъра, при изнасяне или при статично положение, какви действия трябва да се предприемат. Накрая тренират в игрова обстановка. Това се механизира, става навик и после е много по-лесно. За да им бъде отбелязан гол, трябва много индивидуално майсторство и класа. Корифеи са в играта във фаза защита.

 

 

В мъжките отбори играта е съсредоточена върху топката, а не да гледаш действията на нападателя. Играеш зонова защита. Това им е много силна страна. Т. нар. правило за отворена и затворена топка. В Англия говореха за това, но там не видяхме как го тренират. А това е пътят.

 

В България стават огромни дупки между централните защитници, халфовете, от централния защитник до нападателя има 50-60 метра, което е напълно забранено. В дадена ситуация - да, когато може да се даде дълга топка, но като цяло в 25-30 метра е целият отбор.

 

Те тренират спрямо противника, аз също налагам това. Оборът на Монтана U17 всяка седмица тренира спрямо съперника. Трябва да анализираш всеки противник, ти да прецениш как ще подходиш, да го предадеш на футболистите и да насочиш така тренировъчния процес, че да е най-близо до игровата обстановка в мача. Аз решавам дали ще пусна видео на отбора или не, защото има психологически момент. Ако пусна мачове на Лудогорец с 3 победи с по 5:0, може би ще има смущение. Но им казвам силните страни.

 

В други случаи прожектирам на моя отбор мачове на съперниците. Срещу Ботев решихме да заложим на висока преса в Пловдив, защото ако им дадеш топката, нямаш шанс. В първия мач с тях не успяхме, но във втория ги победихме с 2:1. Срещу Лудогорец се затворихме, за да им оставим по-малко пространства и това даде резултат (0:0).

 

 

 

Разликата между школите на Ливърпул и Фиорентина? В Ливърпул ние бяхме гости на академията и разглеждахме както концепцията за работата с юноши, така и втория отбор. Беше малко по-хаотично и не можахме да се концентрираме върху един тим. Аз имах интерес най-вече към дублиращия състав, защото искам да работя с големите възрасти и мъжки отбори.

 

В Ливърпул нямаше толкова детайлно трениране на отделните ситуации. Имаше много игрови форми на квадрат, разиграване, треньорът там също беше фен на притежанието на топката, както във Фиорентина.

 

Треньорът на Фиоорентина беше перфекционист във фаза защита, но в същото време правеха различни модули в атака. Фиорентина U20 е на финал в Примаверата и е в топ 4 на отборите в Италия. Те са длъжни да могат да притежават топката и да играят атрактивен футбол, но там детайлът беше издигнат на почит. Малки неща, които ние дори не забелязваме. Там се спира тренировката, обяснява се до съвършенство. Това се доближава повече до моята работа. Треньорът е готов да остане 2-3 часа на тренировка, но да бъде изгладено всичко.

 

 

Мисля, че престоят ми във Фиорентина беше по-полезен. В Ливърпул се докосваш до един от най-великите клубове. Там видяхме и малките възрасти. Но тактически нещата, които научих в Италия, ще са ми по-полезни - дори само статичните положения, заучените ситуации, около 15 модули във фаза атака, 5-6 различни корнера, тъчове... В Ливърпул могат да си позволят да взимат по-скъпи футболисти и да разчитат на тяхното индивидуално майсторство.

 

Играта във фаза защита и различните заучени сутуации в атака ще се опитам да приложа в моята работа. Някои от модулите не бях виждал, много са интересни. За да налагаш такъв модул, трябва доста да го тренираш и цяла година да му обръщаш внимание. И във фаза атака имаше интересни неща.

 

Най-елементарният квадрат е заменен. Пак играят четирима на двама или петима на двама, но след отнемането на топката тези, които са вътре, трябва да излязат извън квадрата с дрибъл, а другите да ги пресират. В момента, в който загубиш топката, започваш действия за нейното отнемане. Това и аз го налагам. 

 

 

Някои от заучените положения се опитах да ги приложа. С Локо (Пловдив) се опитахме в две ситуации да ги изпълним.

 

Обясниха ни как провеждат подготовката. Няма иновации. Много залагат на физическата подготовка.

 

Гледахме една игрова форма на квадрат и питахме треньора защо само трима футболисти бяха като жокери. Той ни каза, че единият, външният жокер, е вратарят, защото няма преса зад гърба му. Другият е вътрешният халф, който може да го пресират, и третият жокер е централният нападател. Той може да влиза навътре, но е на крайната линия на защитниците. Почнах да го налагам и виждам, че е много правилно."

 

 


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО)

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:35

Треньорът на Черно море (2000) Николай Кънчев заяви пред Viasport.bg, че неговият отбор не е показал целия си потенциал във финала за купата на БФС срещу Септември при юношите старша възраст.

още по темата»

Антон Кирилов: Септември дава шанс на юношите си (ВИДЕО)

Антон Кирилов: Септември дава шанс на юношите си (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:00

Треньорът на Септември (2000) Антон Кирилов заяви, че в клуба се дава реален шанс на юношите да играят мъжки футбол, за разлика от много други отбори в България.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg 13.01.2018 | 21:47

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»