Радева стана европейска шампионка под чужд флаг

Шахмат
Добави в Svejo
    Viasport 21/06/2017 11:18
Радева стана европейска шампионка под чужд флаг

Състезателката по шахмат на клуб Локомотив 2000 Виктория Радева спечели европейската титла по рапид на първенството на Стария континент в Будва (Черна гора). Надпреварата е в двата стила рапид и блиц и е за момичета и момчета до 8, 10, 14, 16 и 18 години.

 

Радева игра в категорията до 16 г., където имаше за съпернички още 12 състезателки. Тя завърши с най-много точки – 6 т. от 7 възможни, като изпревари втората – Олга Баделка (Беларус) с 0,5 точки. Трета е Зала Ур от Словения с 4,5 точки.

 

Преди 4 години Виктория стана и световна шампионка по рапид, но в друга възрастова група, а тази година вече има 5 републикански титли.

 

Днес следобед ще се проведе суперфинала, в който участват първите 3 от шестте групи, които ще се срещат по системата на директна елиминация. Шахматистката ни ще се бори за класиране сред първите четири.

 

Утре пък Радева ще започне участието си в турнира по блиц, където целта й отново е да грабне медал.

 

Заявки за участие на европейското първенство за подрастващи в Будва бяха подали още Владимир Кононеннко при момчетата до 8 г. и Патрисие Найманова при момичетата до 12 г. И двамата обаче не стартираха в турнира по рапид.

 

Българите пък са единствените състезатели, които участват в надпреварата в Черна гора под чужд влаг. Те играят под знамето на Европейския шахматен съюз заради изваждането на българската федерация от редиците на континенталната.

 

Това се случи, след като евроцентралата обвини президента на нашата - Силвио Данаилов във финансови злоупотреби докато е оглавявал и двете организации.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Мария Йовкова: Направих промени в главата си и взех титла

Мария Йовкова: Направих промени в главата си и взех титла 25.07.2017 | 10:49

18-годишната Мария Йовкова донесе на България първата титла от европейско първенство по тенис на маса за юноши и девойки.

още по темата»

Цанко Хантов: Академията ни вече е в топ 8 в САЩ

Цанко Хантов: Академията ни вече е в топ 8 в САЩ 20.07.2017 | 14:10

Клубовете по фехтовка в Америка са десетки, тъй като спортът е един от тези, които дават право на стипендия за най-престижните университети там.

още по темата»

Бъдете позитивни!

Бъдете позитивни! 13.06.2017 | 15:15

Откакто станах кмет чувам какви ли не неща за себе си. Сигурно е нормално за публичните личности да се говори много и не малко измислици.

още по темата»