Медалисти атакуват спортната академия

Образование
Добави в Svejo
    Viasport 19/07/2017 08:42
Медалисти атакуват спортната академия

Топ гимнастички и световен шампион по самбо ще започнат висшето си обучение в Националната спортна академия „Васил Левски” от новата учебна година. Първокурсници в университета ще са националките в художествената гимнастика Невяна Владинова, Катрин Тасева, Петя Борисова и титулярката в ансамбъла Лаура Траатс.

 

Обучението си в спортното учреждение започва и мениджърката на грациите Бранимира Маркова. Освен гимнастичките сред новите попълнения личи и името на двукратния световен шампион по самбо (за кадети от 2014 и за младежи от 2016 г.) и спортист №6 в класацията на Viasport.bg за Най-добър млад спортист за миналата година Божидар Темелков.

 

Съотборничката му в младежкия национален от бор Виктория Павлова също ще е първокурсничка. Тя е бронзова медалистка от последното европейско първенство по самбо за юноши и девойки. Най-добрият ни скиор алпиец Алберт Попов е друг наш талант, който ще стартира висшето си образование в НСА.

 

Общият брой на медалистите от различни международни състезания, които ще започнат обучението си в НСА тази година пък е 26. По регламент състезателите с призови класирания от олимпийските, световни и европейски първенства се приемат без конкурс в съответния спорт.

 

До 25 % от местата за държавен прием в професионално направление „Спорт“ - редовно обучение и тази година бяха определени за завършилите спортни училища, положили държавен зрелостен изпит и получили III степен на професионална квалификация.

 

Световният шампион по самбо Божидар Темелков (в бяло) е сред първокурсниците в НСА. 

 

От това си право се възползваха най-добрият ни състезател по скокове във вода Димитър Исаев, футболистът Павел Головодов и алпиецът Георги Околски.

 

Независимо от намаляващия брой кандидатстуденти сред българските младежи, спортната академия може да се похвали с успешна кампания. Тази година за обявените от държавата 685 места – редовна и задочна форма на обучение, се конкурираха близо 1100 кандидати.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Антъни Иванов: Отборът ми в САЩ е силен и амбициозен

Антъни Иванов: Отборът ми в САЩ е силен и амбициозен 01.12.2017 | 15:05

Антъни Иванов беше сред най-споменаваните български спортисти в новините и в разговорите през 2017 г. И всичко това заради впечатляващите му успехи.

още по темата»

Иван Цветанов: Резултатите не правят футболистите по-добри

Иван Цветанов: Резултатите не правят футболистите по-добри 24.11.2017 | 10:45

Viasport.bg продължава поредицата си интервюта с представители на водещите български футболни школи за това как се работи в тях. Сега даваме думата на директора на ДЮШ на Ботев (Пловдив) Иван Цветанов. 

още по темата»

Децата играха... заболя ли?!

Децата играха... заболя ли?! 11.10.2017 | 17:48

Тези думи са за едни деца и тяхните треньори и ръководители.

още по темата»