Когато съдбата ти се усмихне - историята на една малка акробатка

Гимнастика
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 30/07/2017 13:30
Когато съдбата ти се усмихне - историята на една малка акробатка

Тя е едва 8-годишна, но е имала изключително труден живот. Нели Николова е била отглеждана в един от многото домове за деца в неравностойно положение, докато един ден преди 4 години съдбата не й се усмихва и я намират нейните мама и татко в лицето на семейство Иво и Бистра Николови. Това преобръща живота на момиченцето на 180 градуса и днес вече тя е едно лъчезарно, усмихнато и спокойно дете.

 

Нейната жизненост и широка усмивка са буквално заразителни. Но защо разказвам историята на точно това дете? Защото Нели е един от обещаващите таланти в акробатиката, където се състезава в индивидуалното и в женска двойка. Тя се занимава с този спорт от едва година и половина и е участвала на само 3 състезания, но вече има 2 бронзови медала – в индивидуалното от състезанието „Млад акробат” в Бургас и на международен турнир в Италия в двойка с няколко години по-голямата Силвина Митрева.

 

Момиченцето ме плени още в момента, в който се запознах с майка й в залата по акробатика на „4-и километър” в София, където се подготвят състезателите на клуба „Акро Тамп”, и тя дотича при нас с широка усмивка и най-сърдечно и гордо ми се представи: „Аз съм Нели Николова”. Историята на малката акробатка започна да разказва майка й, а нейната треньорка – Красимира Маркова, която момиченцето нарича „Мама 2” добави щрихи от спортната й кариера и израстването.  

  

 „Със съпруга ми Иво осиновихме Нели преди почти 4 години. Имахме нужда да дарим любовта си на още едно дете, защото вече имаме пораснала дъщеря. Тогава преценихме, че най-добре ще е това да бъде дете в неравностойно положение и от тогава до ден днешен не сме спирали да благодарим на съдбата, че ни даде Нели – сподели майката Бистра Николова, която е учителка по английски език. - Записахме я на акробатика, защото все нещо не й достигаше. Тя тренираше плуване, ходеше на народни танци в детската градина 3 пъти седмично, но все правеше някакви гимнастически движения вкъщи. Имаше нужда да се разтяга, да прави кълбо напред, кълбо назад.

 

Нели и треньорката й Красимира Маркова (кака Краси) вече записаха първите си успехи в акробатиката като тандем и са амбицирани за още много.

 

Тогава съвсем случайно моя ученичка – Цвета ми даде идея да я запиша на акробатика, защото тя тренираше това.Така доведохме Нели в залата. След втората тренировка пък сегашната й наставничка Красимира Маркова я избра за групата си, за което сме й много благодарни. Момиченцето ни е по 4 часа в залата целогодишно, включително и събота, а ние, нейните родители, сме спокойни, че освен физически, тя ще бъде тренирана и психически. Сигурни сме, че детето ни ще бъде погалено и обгрижено отвсякъде.

 

Единствените ни грижи са за треньорката (усмихва се), защото Нели има инатлив характер, поради живота, който е имала преди и той неминуемо й се е отразил. Аз като майка искам да кажа, че за мен акробатиката е спорт, който освен характер и добро тяло, изгражда страхотен финес и любов към красотата. Моето дете беше грубичко, недодялано. То не беше научено на добро облекло, на фини движения. Тя е растяла в една стая с 28 момчета и 2 момичета. Но в залата тя се превърна във фина дама и аз много се радвам за това.”

 

Треньорката й пък сподели какво точно я е привлякло в Нели, за да я попита дали иска да тренира сериозно акробатика.

„Нели е едно изключително, интересно дете. Тя е роден талант, един нешлифован диамант, съчетан с перфектна визия и много добра музикалност. Справя се удивително добре с хореографията, много е атрактивна, жива, енергична и аз съм впечатлена от това дете и съм благодарна на съдбата, че се срещнах с нея и с нейните родители. Тя е имала трудна съдба, но след като се докоснах до нея, взех решение, че ще й помагам във всяко едно отношение.

 

Момиченцето ходи на състезания от около година, но вече всички акробати в страната я познават и й даряват обичта си.

 

За година и половина Нели израстна страшно много във всички аспекти на акробатиката и вече има арсенал от многобройни упражнения, някои от които доста сложни, за индивидуалните й участия и за женската двойка. На държавното първенство всички колеги ме поздравиха за нейния напредък. Такова бързо развитие на състезател до момента не сме имали”, казва Маркова. Тук се включва и малката героиня, за да допълни историята си от нейна гледна точка.

 

„В този спорт ми харесва това, че се развиваме и научаваме нови неща. Любимото ми упражнение са стойките. Когато дойдох за пръв път в залата се учих да правя кълбо напред. Сега обаче вече мога салто, рундат, флик салто и много други неща. В залата се чувствам много добре, това е моят спорт. Преди съм тренирала плуване, но нищо не успявах да постигна, а тук напредвам много бързо. Харесва ми да играя и в двойка, макар че това е малко по-трудна дисциплина от индивидуалното. Партньорка ми е кака Сиси (Силвина Митрева). Понякога аз я слушам, но понякога – тя мен”, със самочувствие казва Нели.

 

Тя споделя, че понякога се случва да не слуша треньорката си, но пък методите на госпожата са такива, че тя не крещи и не наказва възпитаничките си. Опитва се да им въздейства по други начини, да намери правилния подход към тях и да ги стимулира да си направят упражненията. Това е нейният стил и за сега се справя доста добре. „Моята треньорка никога не вика. Останалите госпожи в залата го правят, но не и тя. Аз понякога я наричам „Мама 2”, казва ми с усмивка малката Нели.

 

Залата се превръща в любимо място за Нели и тя е със съотборниците си дори и на големите празници.

 

Любовта й към акробатиката е толкова силна, че най-голямото наказание за нея е да не я заведат на тренировка и понякога само тези „заплахи” вършат работа, когато родителите й се сблъскат с нейния инатлив характер. „Понякога имаме работа или пък се налага да пътуваме на някъде за уикенда и взимам Нели по-рано от залата. Тогава настава страхотна драма. Има пазарлъци, молби да остане още малко. По принцип ние с баща й правим всичко възможно да не спираме този ентусиазъм, а и детето ни е готово на всичко, за да дойде на тренировка. Тя на практика няма отсъствие”, разкрива майка й.

 

Примери за инатливия характер на Нели пък има много, но детето е готово винаги на отстъпки, стига да получи топли думи насреща. За първото си състезание например 8-годишното момиченце си спомня, че до последно е отказвало да направи едно от упражненията в съчетанието си – флиг, тъй като е била убедена, че не го може. Всъщност тя отива на турнира след едва месец и половина тренировки.

 

„Убедена съм, че не беше рано да я пусна на състезание. Така прецених тогава. Бяхме включили основни и по-елементарни упражнения в програмата й. В началото тя се изплаши, но водихме разговори – аз и майка й, и успяхме да я убедим да участва - споделя треньорката, а възпитаничката й добавя: - Аз много се притеснявах на първото си състезание и още на тренировките не исках да си играя съчетанието, защото ме беше срам. Тогава всички се обърнаха с гръб към килима и аз си направих всичко. На състезанието пък си скочих трудното упражнение с голяма височина. Тогава публиката много ми ръкопляскаше, а аз се чудех защо го правят. После мама ми обясни, че са ме харесали и чак догава разбрах. Тогава беше единственият случай, когато се притеснявах от публиката”, обяснява състезателката, а треньорката й допълва, че от тогава иска на състезания да има много публика и това я зарежда с енергия и настроение.  

 

Кака Сиси се грижи за малката си партньорка в двойката, когато отборът на Акро Тамп е на състезание. 

 

След този случай пък вече всички състезатели от клубовете в страната познават малката Николова и преди да излезе на килима да играе скандират името й, а след това я даряват с бурни аплодисменти. И няма как да е иначе, защото тя е много общителна, помни имената на всички в този спорт и заразява всички с ентусиазма и бликащата от нея енергия.

 

„Може би защото не сме я натоварили с някакви очаквания и за това Нели се предтавя толкова добре. Баща й винаги й казва, че не го интересува медала, а иска само тя да е щастлива и да изживее състезанието като един празник за нея и треньорката й. Тя направо лети на килима. В очите й има един особен блясък и това зарежда всички”, казва майката.

 

Малката се включва активно и при избирането на костюмите за състезания. Предложенията прави треньорката, но винаги се допитва до своите състезателки. При Нели е и малко наложително, тъй като и Красимира, и майка й Бистра са категорични, че детето няма да облече трико, което не харесва.

 

Когато на турнира „Млад акробат” в Бургас Нели взима бронзов медал пък всички са изненадани от резултата, включително и госпожа Маркова. „Бяхме много приятно изненадани, защото никой не очакваше такъв резултат тогава. След това на международен турнир в Италия, преди около 3 месеца, в двойка с нейната партньорка Силвина, също спечелиха бронз във възрастовата група 7-15 години. Преди около 2 месеца пък Нели стана отборна шампионка на държавното първенство по акробатика с тима на „Акро Тамп”. Така че за краткото време от година и половина тя има сериозни резултати”, допълва треньорката.

 

Дуетът Николова-Митрева се оказа много добро решение на треньорката им Красимира.

 

Всъщност момиченцето има и друга страст и това са народните танци. В детската градина тя е посещавала такива часове, но след като тръгва в първи клас се е наложило да ги изостави за малко, но не и да ги забрави. Плановете на малката акробатка обаче са в 5 клас да учи в хореографското училище в София.

 

Нели обяснява с гордост, че и в училище е толкова съвествна и добра, колкото и в акробатиката. Тя е завършила с пълно 6 втори клас и с нетърпение очаква новата учебна година. Много обича да чете книжки, а любимите й са приказките.

„През годината имах и някои петици, но повечето ми оценки са отлични. Любимите ми предмети са изобразителното изкуство и музиката, а от другите – математиката”, доволно е момиченцето, което освен всичко друго в събота от 8:00 до 11:00 часа сутринта е на алианс по английски език, след което е в залата. През лятото пък момиченцето с помощта на родителите си учи предварително материала за следващата година, за да може през учебно време да тренира и да не изостава с уроците.

 

Малката Нели участва и в предаване за акробатиката по БНТ.

 

Малката спортистка пък ме изненадва с отговора на следващия ми въпрос, който е за нещата, които обича да прави извън залата по акробатика. „Обичам да се гушкаме с тати и мама – беше първото, което й хрумна и сподели с щастлива усмивка. – А също и да караме колелета с тати и да падаме. На мен ми се случва често, защото карам бързо и като сменя скоростите се озовавам на земята. Един път пък, когато бяхме на море, аз скочих назад в басейна и си разцепих веждата. Не съм от кротките деца. Някой път, когато направя беля се извинявам на мама, на тати и на кака Краси и те ми прощават.” 


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Георги Онов: Не осъзнаваме какво сме постигнали

Георги Онов: Не осъзнаваме какво сме постигнали

Ботев (Пловдив) завърши на второ място на най-големия юношески турнир в света "Купа Готия". "Все още не осъзнаваме какво сме постигнали", заяви треньорът Георги Онов.

още по темата»

Атанас Рибарски: Елитната U17 e изпитание

Атанас Рибарски: Елитната U17 e изпитание

През този сезон Берое U17 ще бъде воден от Атанас Рибарски. Треньорът даде интервю, в което говори за целите, селекцията и работата с отбора.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»