Вече 30 години Стефка Костадинова e на върха на света

Лека атлетика
Добави в Svejo
    BGathletic.com 30/08/2017 13:52
Вече 30 години Стефка Костадинова e на върха на света

Три десетилетия Стефка Костадинова е недосегаема на върха на световния скок на височина. На 30 август 1987 г. в Рим българката спечели първата от двете си титли на планетата на открито и направи блестящо - с 209 см, световен рекорд.

 

Оттогава нито една жена не е надскачала примата на родния спорт.


Тези 209 см в италианската столица са част от удивителната кариера на българката, призната за най-великата в историята на дисциплината.

Тогава, едва 22-годишна, Стефка бързо си е осигурила абсолютно превъзходство в дисциплината и побеждава навсякъде. Голямото шоу обаче предстои. Всичко е подбрано като в приказките: мястото - Вечния град, времето - точно на световното първенство, пред камерите и погледите на милиони зрители по целия свят. Всичко за магията е готовo.

Сякаш за да се засили ефектът от предстоящото уникално постижение, атракцията на Стефка се предхожда един буреносен световен рекорд в бягането на 100 м. Бен Джонсън взривява трибуните, но публиката тепърва предстои до види след минути нещо също толкова велико, но много по-трайно. Нещо, което ще остане да блести десетилетия наред. Световният рекорд на Стефка Костадинова от 209 см.

И за да е всичко като по конец, Стефка прави своя „скок на живота“ пред очите на кумира си. Миг след кулминацията на вечерта, камерите показват на трибуните срез зрителите Сара Симеони, олимпийската шампионка от "Москва 1980", която аплодира от сърце момичето, което я боготвори.

 

Всичко за рекорда на Стефка Костадинова, четете в BGathletic.com, ТУК.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Адриан Андреев: Дано играя най-добрия си тенис в София

Адриан Андреев: Дано играя най-добрия си тенис в София 04.02.2018 | 11:42

Адриан Андреев скоро ще направи своя дебют в основната схема на турнир от сериите  ATP. През декември 2017 г. Андреев спечели титлите на сингъл и на двойки на един от най-престижните турнири за подрастващи „Еди Хер“ в САЩ.

още по темата»

Яков Папарков: Школата на Лудогорец е най-прогресиращата в България

Яков Папарков: Школата на Лудогорец е най-прогресиращата в България 24.01.2018 | 11:10

Директорът на ДЮШ на Лудогорец Яков Папарков говори за изминалата годината и есенния полусезон. Според него школата на клуба е най-прогресиращата у нас.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg 13.01.2018 | 21:47

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»