Стотици младежи се включиха в програма срещу агресията

Таекуондо - WTF (ол), Общество
Добави в Svejo
    Viasport 21/09/2017 17:25
Стотици младежи се включиха в програма срещу агресията

Стотици деца и младежи се събраха в Княжеската градина за „Бойно приключение“, което продължи добиващата в последно време все по-голяма популярност инициатива „Заключи гнева в залата“.

 

Проектът има за цел да мотивира младите хора да тренират бойни спортове като средство за справяне с гнева и агресията, водещи ги към рисково и социално безотговорно поведение.

 

Посредством организирането и провеждането на спортни занимания се цели изграждане на социално отговорно поведение и превенция на агресията, с което да се подобрят качеството на живот и средата, в която живеят и общуват младите хора.

 

Представители на водещи клубове в пет различни бойни спорта демонстрираха умения в продължение на няколко часа на специално изградена сцена пред паметника на Съветската армия. Програмата започна с изпълненията на таекуондо ITF куодратлон, а старши треньорът Явор Тасев разясняваше на публиката сложните техники и прийоми, които младежите показваха. След това зрителите видяха най-доброто от самбото и джудото под вещия коментар на Васил Вътов.

 

Кулминацията бяха атракциите от бойното самбо.

 

С огромен интерес бе проследено уникалното спиращо дъха шоу на националите по олимпийско таекуондо WTF. 10-минутното колоритно представление се показва за първи път в България, след като плени преди месец най-добрите в този спорт по време на Световните таекуондо дни в Южна Корея. Накрая на сцената излязоха медалистът от Световното първенство Влади Далаклиев и световният шампион за младежи Александър Джорджев, които разказаха интересни подробности за последните си успехи и визираха близките си планове.

 

Изключително интересната програма завърши с изпълненията на малките каратисти от карате клуб „Никон“, който през последните години се очертава като водещ в България. Николай Цанев разясняваше на присъстващите техниките в най-новия олимпийски спорт, който ще направи своя дебют на игрите в Токио през 2020 г.

 

През цялото време бе изтъквана възможността бойните изкуства и спортове да бъдат алтернатива на насилието и агресията сред младите в обществото, а присъстващите бяха приканвани да се запишат в школите и да направят важна стъпка към още по-активен и здравословен начин на живот. Особено внимание бе обърнато на специалните умения и прийоми за потискане на агресията и не позволяващи тя да се разпространява извън състезателните зали и терени.

 

Малките бойци показаха на какво са се научили в спортните школи.

 

Желаещите да научат повече за спортовете получиха на място и на живо информация от специалисти, елитни състезатели и водещи треньори, които показно демонстрираха възможностите, определящи спорта като алтернатива на съвременните проблеми на обществото.

 

Поредицата от активности се организира от Българската спортна федерация за деца лишени от родителски грижи (БСФДЛРГ) и се финансира по Национална програма за изпълнение на младежки дейности от Закона за хазарта за 2017 г. Освен „Бойно приключение“, програмата включва двуседмична кампания за промотиране ползите от събитието, привличане на кандидати, наред със селекция и обучение, както и еднодневни демонстрации и състезания в пет различни бойни спорта – таекуон-до ITF, карате, самбо, таекундо WTF и джудо.

 

Предвижда се след края на проекта обученията по различните видове бойни изкуства и спортове да продължат с провеждането на инициативи от подобен тип, като регулярно ще се организират Великденски и Коледни турнири съвместно със спортните клубове, създадени на териториален принцип, както и с партньорите на Българска спортна федерация за деца лишени от родителски грижи.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Националният отбор по баскетбол за момичета U16 започва днес участието си на европейското първенство в Дивизия B, което ще се проведе в Подгорица.

още по темата»

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

На европейското първенство по плувни спортове в Глазгоу България ще бъде представена от четирима състезатели в басейна и общо деветима в четири спорта, но големите надежди са насочени към Антъни Иванов.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»