Филип Янев: В гимнастиката има деца, но се отказват

Гимнастика
Добави в Svejo
    Viasport 22/09/2017 10:00
Филип Янев: В гимнастиката има деца, но се отказват

Треньорът по спортна гимнастика Филип Янев подготвя талантливата Памела Георгиева, която преди няколко седмици спечели бронзов медал на греда при жените от Световната купа във Варна.

 

Той е бивш национален състезател, а сред постиженията му е 5-о място на прескок на олимпиадата в Атина през 2004 г. Съдбата обаче отрежда най-добрият му състезател за сега да е момиче. Работата с жени се оказва голямо предизвикателство за него, тъй като според наставника разликата с момчетата е голяма.

 

„Честно казано не очаквах да е толкова трудно. Момичетата имат по-друга психика, по-друга нагласа, концентрацията им много по-лесно се губи. Като състезател ми беше доста по-лесно, защото отговорностите си ги носех сам за себе си, а сега имам много хора, за които отговарям. В групата ми имам 6 момичета, от които едно е на 9 г., едно на 11 г. и няколко при жените, включително и Памела Георгиева, която е на 16 г.”, сподели Янев пред Viasport.bg

 

Друг малък проблем е била и разликата между женската и мъжката гимнастика. Според наставника нещата не са много различни, но все пак той признава, че е имал нужда от помощ, за да се справи с дребните детайли.

 

За щастие е имал възможност да получи съвети от една от най-добрите състезателки по художествена гимнастика у нас - многократната медалистка от световни и европейски първенства Силвия Митева и нейната майка, която я тренираше по време на цялата й кариера. Силвия е съпруга на неговия брат Илия Янев.

 

„Като уреди и упражнения не съм имал проблеми. Гимнастиката си е една и съща. Единствената разлика е, че при жените има скокове и въртения от балета. В тази посока много ми помогнаха снаха ми Силвия Митева и майка й, която беше нейна треньорка. Много от нещата съм ги научил от тях, но пак трябваше да ги нагласям според изискванията на спортната гимнастика, защото при нас килима е с пружини, не е твърд като при художествената гимнастика”, сподели Филип.

 

Филип и Памела вече жънат успехите на упорития си труд.

 

Треньорът обаче е категоричен, че колкото и добър специалист да си, не можеш дълго време да мотивираш и задържиш един състезател в даден спорт, освен ако самият той не го иска. Особено ако кариерата на спортиста е белязана от травми и операции, какъвто е случаят и с Памела Георгиева. Момичето има 3 операции – две на лакътя и една на глезена, но въпреки това след всяка се завръща в залата и продължава упорито да тренира.

 

„Много трудно се мотивира един състезател. Малките все още могат да се моделират и управляват, но вече в пубертетна възраст става доста по-сложно. Ако Памела например не обичаше гимнастиката – нямаше вече е да е в залата след всички тези травми и операции. Защото както и да мотивираш един състезател, каквото и да правиш ако той не иска да остане – няма как да го разубедиш.

 

С Памела не ни беше никак лесно, защото когато имаш такива контузии, болежки и не тренираш пълноценно, не можеш да направиш конкуретноспособни съчетания. Освен това тя качи и килограми, което също беше проблем, но нещата се подобряват и дано да е здрава, за да работим.

 

Янев не е очаквал, че работата с момичета ще е много по-трудна от тази с момчета.

 

Иначе Памела е много устойчива психически на състезанията, влиза със стръв в тях, а аз се опитвам да й залагам упражнения, за които е готова и съм сигурен, че може да изпълни. За това и за сега напредваме по-бавно”, заяви Янев, който се надява той и 16-годишната му възпитаничка да получат шанса да представят България и на световното първенство за мъже и жени, което започва на 2 октомври в Монреал (Канада).

 

Наставникът обясни и защо според него гимнастиката не може да си върне старата слава на водещ спорт у нас и да започне отново да носи медали, както това правеха Йордан Йовчев, Красимир Дунев и др.

 

„Талантливи деца винаги е имало. В малките възрасти има поне по 5-6 малчугани, които изпъкват. Но по-нагоре на някое му става трудно, друго има контузии, на трето му писва и се отказват. Ако имахме една по-голяма основа отдолу, процента деца, които ще отидат нагоре ще е по-голям. А ние сега оставаме с единици при по-големите.

 

Понякога се получава и дупка между поколенията от порядъка на 6-7 години, няма приемственост и за това в гимнастката сме на приливи и отливи. Иначе деца не липсват, но повечето идват за здраве. Залата на „Раковски” например е пълна и всеки треньор може да си подбере от малките с кои да работи по-професионално. Доста от тях обаче имат други приоритети – училище, език, танци, пиано и т.н., което прави нещата доста сложни”, обясни наставникът.

 

За мечтите на Памела Георгиева в гимнастиката, четете ТУК.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Националният отбор по баскетбол за момичета U16 започва днес участието си на европейското първенство в Дивизия B, което ще се проведе в Подгорица.

още по темата»

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

На европейското първенство по плувни спортове в Глазгоу България ще бъде представена от четирима състезатели в басейна и общо деветима в четири спорта, но големите надежди са насочени към Антъни Иванов.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»