Петър Хубчев: Отношението на младите футболисти е катастрофално

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 09/11/2017 09:48
Петър Хубчев: Отношението на младите футболисти е катастрофално

Селекционерът на “А” националния отбор Петър Хубчев направи интересно изказване за младите в българския футбол в предаването “Домът на футбола” по “Диема”.

 

По-рано вчера той даде пресконференция, на която обяви, че е подписал нов 2-годишен договор с БФС.

 

"Наблюдавах срещи при юношите и младежите. Жалкото е, че повечето от тях са по-активни в медиите, каза един от Четвъртите в света. - По-често ги виждах като коментатори в студията, а не на терена. Това е много грешно разбрано. Виждам, че някои от тях играят дори срещу треньорите, използват обидни думи спрямо тях, поставяли са им условия… След това те трябва да играят в националния отбор. Има няколко поколения загубени за футбола. Не съм голям оптимист, ние констатираме, че нямаме големи таланти. Ако опитаме да променим мисленето им, ще се получи. Трябва да променим мисленето, не можем да чакаме да станат добри футболисти.”

 

Хубчев или неговият асистент Георги Донков често наблюдават мачове на юношеските национални отбори - понякога и двамата заедно.

 

“Имаме и таланти, гледах европейското първенство при младежите (вероятно визира юношите до 19 г., бел. ред.). Като таланти не отстъпваме, но в други компоненти отстъпваме. Какво става с тези момчета после? Не ги виждам”, засегна болна тема специалистът.

 

“Изоставаме най-много във физическата подготовка. Вината обаче не е само в клубовете и треньорите, а и във футболистите. Имаме момчета, които са имали възможност да тренират в големи западни клубове, където методиката и начина на тренировки е различен, те го виждат това”, добави селекционерът.

 

“Всеки един професионален футболист трябва да има отлична физическа подготовка, това започва не от мъжкия футбол, а още в юношеския. Отношението на младите момчета е катастрофално, болезнено откровен както винаги е Хубчев. - Гледат какъв е животът на големия футболист, но не знаят какво се крие зад постигнатото. Ако се докажеш в Бундеслигата, ти си голям спортист, такова е мнението в Германия.


Нека има критика, но да е градивна. Колкото повече се опитваме да решим проблемите в сегашно време, толкова по-добре. Със съвременните технологии може да се види как е в развитите страни.  За мен най-голямата болка е именно младото поколение. Докарват ги с хубави коли… Точно обратното, колкото повече идват пеш, толкова по-добре. Истината е, че самочувствието на футболистите е не на терена, а на други места, опитваме се да променим това.”

 

“Колкото повече се доверяват футболистите на треньорите, толкова по-добре. Или повече трябва да тренират. Държали сме винаги на дисциплината. Много повече работа трябва и по-малко странични неща, голямо внимание и концентрация трябва върху футбола.

 

Желанието на младите да играят навън, да се наложат в големите отбори е малко. Бързо се отказват. Нямат желание да се борят за място в първия отбор, оправдават се винаги с чужденците”, завърши все така критично по темата Петър Хубчев.


Снимка: LAP.bg


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Ивайло Семерджиев: Без амбиция не се става голям футболист

Ивайло Семерджиев: Без амбиция не се става голям футболист 19.11.2017 | 13:39

Viasport.bg продължава поредицата си интервюта с треньори от водещи български футболни школи за това как се работи в тях. 

още по темата»

Ивайло Станев: Трябва да развиваме играчи, не отбори

 Ивайло Станев: Трябва да развиваме играчи, не отбори 02.11.2017 | 11:20

Представянето на юношеския национален отбор до 17 години на първия етап евроквалификации във Велико Търново и Горна Оряховица предизвика много дискусии и коментари.

още по темата»

Децата играха... заболя ли?!

Децата играха... заболя ли?! 11.10.2017 | 17:48

Тези думи са за едни деца и тяхните треньори и ръководители.

още по темата»