България ще получи 3 милиона евро от УЕФА

Футбол
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 11/12/2017 17:59
България ще получи 3 милиона евро от УЕФА

България ще получи 3 милиона евро от УЕФА за 4 години за изграждане на нови терени и съблекални, съобщи президентът на БФС Борислав Михайлов. Той съобщи това по време на визитата на шефа на европейската футболна централа Александър Чеферин в София.

 

Средствата ще се отпускат по специалнана програма "Хеттрик" и ще се дават за отделни проекти, които бъдат одобрени и които касаят детско-юношеския футбол. Стартът на кампанията е от 2018 г.

 

Любопитно е, че ще има и друга програма, която пък ще заделя пари за ремонт на училищни салони и спортни площадки за ученици. За реализирането й ще се търси съдействието на министерствата на спорта и образованието и науката.

 

Чеферин се срещна с премиера Бойко Борисов, с министъра на младежта и спорта Красен Кралев, а също така с кметове от националното сдружение на общините. Той даде пресконференция в новата база на БФС до резиденция "Бояна" в столицата, изградена с пари от УЕФА по програмата "Хеттрик".

 

Александър Чеферин похвали базата "Дом на футбола" в "Бояна". Словенецът изрази задоволство от срещите с премиера Борисов и с кметове на големи български градове.

 

По думите му властимащите в България искали да подпомагат развитието на футбола, като са потвърдили пред него ангажимента си за развитието на играта.

 

"България е футболна страна", заключи той. И даде добра оценка на футболната инфпраструктура в страната ни.

 

А въпросните 3 милиона евро се отпускат не за изграждане на стадиони, най-малкото защото са недостатъчни, пък и УЕФА не се занимава с толкова мащабни съоръжения.

 

Тук се намеси и Красен Кралев, по думите на който на срещата с Бойко Борисов е повдигнат въпроса за нов национален стадион. Приоритет обаче е футболната инфраструктура по места и едва когато тя е в задоволително състояние ще се помисли държавата да отпусне пари за голяма арена, която да замени ст. "Васил Левски".

 

Красен Кралев изрази задоволство от съвместната работа на министерството с БФС. Той се спря на програмата, чрез която в две поредни години бяха отпуснати пари за лагери на отбори до 15, 17 и 19 г. на водещи (и не само) школи. По думите му инициативата е успешна и полезна. Тя ще продължи и през 2018-а, а на четвъртата година ще бъде направен обстоен анализ и от БФС ще бъде спусната програма за работа в детско-юношеските школи.

 

Отделно от това с държавни средства са изградени 9 стадиона, добави Кралев. Пред журналистите говори и Даниел Панов, кметът на Велико Търново.


Снимка: LAP.bg


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО)

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:35

Треньорът на Черно море (2000) Николай Кънчев заяви пред Viasport.bg, че неговият отбор не е показал целия си потенциал във финала за купата на БФС срещу Септември при юношите старша възраст.

още по темата»

Антон Кирилов: Септември дава шанс на юношите си (ВИДЕО)

Антон Кирилов: Септември дава шанс на юношите си (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:00

Треньорът на Септември (2000) Антон Кирилов заяви, че в клуба се дава реален шанс на юношите да играят мъжки футбол, за разлика от много други отбори в България.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg 13.01.2018 | 21:47

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»