Николай Илиев за юношеския футбол: Корупция, конфликт на интереси, слаба конкуренция

Футбол
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 11/01/2018 21:13
Николай Илиев за юношеския футбол: Корупция, конфликт на интереси, слаба конкуренция

Продължава да се коментира пресконференцията на Любослав Пенев и екипа му на 11 януари. Бившият национален селекционер е кандидат за президент на БФС на конгреса на 16 февруари.

 

Той представи екипа си, в който интерес будят две личности - Николай Илиев и Радостин Василев, адвокат, популярен в спортните среди покрай ЦСКА, делото в Лозана на федерацията по щанги и т.н.

 

Илиев е величие на Левски, централен защитник в един от най-силните отбори на “сините” - този през 80-те години. Беше капитан на националния отбор, а с Любо Пенев бяха големи съперници на терена, но и съотборници за България.

 

Като типичен кандидат за властта на родния футбол, Пенев твърди, че детско-юношеският футбол ще бъде сред приоритетите му, ако оглави централата. 

 

А това явно ще бъде и ресорът на Николай Илиев, който до неотдавна беше в управлението на Левски и наблюдаваше работата в школата на “Герена”.

 

Всички от екипа на Пенев на брифинга остро нападнаха БФС - всеки според специализацията си.

 

Ето какво каза Николай Илиев: 

 

“Ще направим промени в управлението на българския футбол на всички нива. Не само в управлението, а и в начина на работа. Това засяга и детско-юношеският футбол. В момента футбол тренират около 10 000 деца в цяла България. Нашата амбиция е след 10 години да станат 150 000. Ще направим това с упорита работа и ще опитаме да дадем шанс на всички.


Искаме да интегрираме подрастващите от малцинствата, да печелим средства по програми на ФИФА и УЕФА. Искаме да привлечем децата от всички социални прослойки. Децата са фундаментът на тази игра. Ще масовизираме футбола.”

 

“Следя медийните изяви на г-н Лечков. Едно от последните му интервюта ме накараха да се просълзя. Той каза, че децата не можело да бъдат накарани да спортуват, понеже дори на училище трудно ходели. Представете си колко труд и усилия са вложили настоящите ръководители, колко безсънни нощи са имали и накрая резултатите им са нулеви.


Тези техни усилия няма да бъдат видени от хората. Обръщам се към Данчо Лечков и Емил Костадинов: Няма как да накарате децата да спортуват, когато работите по 10-20-30 часа в годината. Няма как да го направите, когато нямате воля, желание и концепция. Няма как да го направите, докато гледате само личните си интереси.”

 

“Министерството на младежта и спорта отпуска пари на БФС по една програма. Между 1 милион и 1 150 000 лева. Тези пари са за летни лагери на отбори от най-големите ни школи. Аз питам къде отиват парите? Известно е, че отборите се настаняват в хотели, собственост на хора от Изпълкома на БФС. Не е ли това конфликт на интереси?”

 

“Има корупция в детско-юношеския футбол и в националните отбори. Говори се, че родители дават между 1000 и 20 000 лв., за да могат децата им да играят в определени възрасти. Имам скръбна новина за вас. Ако това е вярно, означава, че с нас е свършено. Че българският футбол е пътник, мъртвец.”

 

“Вече имахме разговори с Министерството на образованието и науката. Футболът ще влезе в училищата. Ще върнем училищните първенства, ще правим кампове, въобще ще вдигнем конкуренцията в детско-юношеския футбол. Сега има резултати от по 20:0. Съгласете се, че те не са полезни и не водят до нищо.”

 

Какво обещаха Любослав Пенев и Николай Илиев за детско-юношеския футбол и кои са най-големите проблеми сега, ЧЕТЕТЕ ТУК.


Снимка: LAP.bg


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Националният отбор по баскетбол за момичета U16 започва днес участието си на европейското първенство в Дивизия B, което ще се проведе в Подгорица.

още по темата»

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

На европейското първенство по плувни спортове в Глазгоу България ще бъде представена от четирима състезатели в басейна и общо деветима в четири спорта, но големите надежди са насочени към Антъни Иванов.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»