Какво обеща екипът на Любослав Пенев за детско-юношеския футбол

Футбол
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 11/01/2018 22:41
Какво обеща екипът на Любослав Пенев за детско-юношеския футбол

Както вече сте разбрали, кандидатът за президент на БФС Любослав Пенев поставя детско-юношеския футбол в основата на концепцията си за промени и реформи в играта, ако свали от власт Борислав Михайлов.

 

Тук някой по-възрастен и с опит по футболните конгреси ще си спомни, че подрастващите в Цар Футбол винаги са били любима “дъвка” за хората с апетит за властта в БФС - както за избираните, така и за онези, които си останаха само претенденти.

 

Какви са били резултатите след това, всеки сам може да прецени. Колко от обещанията бяха изпълнявани и какво е нивото на подрастващите и на играта като цяло…

 

И все пак беше интересно днес (на 11 януари) да се чуят идеите на Любослав Пенев и неговия екип по отношение на детско-юношеското направление. 

 

Най-много по темета говори Николай Илиев, знаменитост на Левски. Той извървя пътя от юноша на “Герена” до титулярен централен защитник в тима на “сините” от 80-те години, капитан на националния отбор, играч на Болоня… Беше член на управителния съвет на Левски и отговаряше за школата.

 

Ники Илиев, както продължават да го наричат, набеляза проблемите в детско-юношеския футбол - в неговите очи. Както той се изрази, тези впечатления са базирани на лични наблюдения и разговори с треньори - не само от школата на Левски.

 

“Отборите от школата на Левски все са най-добрите, започна Илиев по темата. - Те са първи, втори, трети… Постоянно печелят първенства, купи и турнири. В някои шампионати са с класи над всички останали. Но когато дойде време да влязат в мъжкия футбол, тези момчета са слаби е немощни. Някъде там нишката се къса.”

 

Ето кои са проблемите, според Илиев:

 

 • липса на конкуренция и оспорвани мачове;
 • слаба селекция;
 • остаряла методика;
 • ниско заплащане на треньорите;
 • в школите работят треньори в ниска квалификация, някои от тях дори не разполагат с необходимите лицензи. А БФС си затваря очите за това. Чест прави на треньорите, че сами признават ниската си квалификация, каза Николай Илиев;
 • остаряла материална база или липсата й. Няма и пособия. Дори в Левски е имало случаи на недостиг.

 

А ето какво обещаха Любослав Пенев и Николай Илиев:

 

 • връщане на училищния футбол. Играта ще влезе в училищата, за което вече са водени разговори с Министерството на образованието и науката;
 • повишаване на конкуренцията чрез организиране на турнири, кампове и т.н. Подрастващите ще бъдат следени постоянно.
 • въвеждане на обща методика за работа;
 • набавяне на пособия;
 • повишаване на квалификацията на треньорите. Ще се променят изискванията на Треньорската школа. Ще има завишен контрол по отношение на лицензите. Ще се правят лекции, ще се канят специалисти от чужбина, ще има индивидуални програми и т.н.
 • ще се въведе изискване треньорите да знаят поне един чужд език и да имат компютърна грамотност;
 • ще отпаднат някои такси за клубовете, а други ще бъдат редуцирани;
 • има проекти за две нови бази, които ще се изградят някъде из България и ще бъдат използвани от всички - от деца, до мъже;
 • футболът да стане достъпен до децата от малцинствата и всички социални слоеве, като се почне от най-бедните.

 

“Някога ние станахме големи футболисти, защото по цял ден бяхме на улицата и играехме футбол. Разбира се и тренирахме. По цял ден футбол с изключение на времето, в което ходехме на училище. Трябва да направим така, че децата отново да се запалят по футбола и да оставят компютри, телефони и таблети, които са бич днес”, каза още бившият №5.


За обвиненията на Николай Илиев за корупция и конфликт на интереси, ЧЕТЕТЕ ТУК.


Снимка: LAP.bg


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Националният отбор по баскетбол за момичета U16 започва днес участието си на европейското първенство в Дивизия B, което ще се проведе в Подгорица.

още по темата»

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

На европейското първенство по плувни спортове в Глазгоу България ще бъде представена от четирима състезатели в басейна и общо деветима в четири спорта, но големите надежди са насочени към Антъни Иванов.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»