Германецът Петер Шрайнер за Шалке, Нойер, Йозил и Балъков

Футбол
Добави в Svejo
    Ваня Николова 09/04/2018 10:00
Германецът Петер Шрайнер за Шалке, Нойер, Йозил и Балъков

В края на месец март в София се проведе международен футболен семинар. Близо 100 треньори от всички нива в българския футбол присъстваха на двудневните лекции и практически занимания. Специалисти от Германия, работили в едни от най-силните клубове в Бундеслигата, бяха лектори. Един от тях - Петер Шрайнер, разказа пред Viasport.bg интересни подробности от своята кариера, говори за любимата си тема - U19, и обеща отново да дойде в България. Петер Шрайнер е футболен треньор с над 25-годишен стаж. Бивш наставник e на юношите старша възраст и координатор за развитието на футболистите от школата на Шалке 04, автор на много книги, лектор в повече от 25 страни.


- Г-н Шрайнер, добре дошли. За първи път ли сте в България?

- Здравейте. Радвам се, че съм тук. Да, за първи път съм във вашата страна. Бил съм в Албания. Пътувал съм и в други страни на Балканския полуостров. Но не бях виждал България. Всъщност все още не съм я видял, защото от летището пристигнах направо в комплекса. Ходих до центъра на града, който наистина е много красив. Но не съм видял много от София. С удоволствие бих се върнал, за да разгледам страната.

 

- Доволен ли сте от организацията на семинара?

- Организацията е перфектна. За първи път да събереш над 80 треньори е невероятно постижение. Всичко премина много добре. Хотелът е доста добър, семинарът е на високо ниво, залата е с много добри условия. Всичко е перфектно подготвено.

 

Матиас Новак, д-р Нестор Юруков, Стивън Турек, Николай Илиев, Петер Шрайнер, Йенс Ланг

 

- Откога се познавате с българския треньор Николай Илиев, който е основен организатор на семинара?

- Познавам Нико от две години. Работихме заедно в Шварц Вайс (Есен). Разбираме се много добре. Много се радвам, че ме покани да дойда в България.

 

- В колко страни изнасяте лекции на тема футбол?

- Бил съм в 25 страни. Сега ще се прибера в Германия и след два месеца заминавам за Китай, а по-късно ще пътувам за Колумбия. Пътувам с удоволствие. По този начин имаш възможност да се запознаеш с нови хора. Пътуването е нещо чудесно.


- Разкажете ни малко повече за вашата кариера.

- Аз започнах като учител, после станах треньор в трета лига. След това преминах в Шалке 04. Направих стъпка към юношеския футбол. Развивах различни концепции, тренирах U19 и бях координатор в клуба. Имам много книги на тема футбол. Вече не съм учител и треньор. Сега имам възможност да пътувам до България, до други страни, до Китай и това ми доставя истинско удоволствие.

 

Стивън Турек, доц. Юри Николов, Петер Шрайнер


- Вие познавате от деца играчи като Мануел Нойер, Месут Йозил, Бенедикт Хьоведес, Юлиан Дракслер... Какви бяха те като юноши?

- Много добре си спомням Мануел Нойер като дете. Беше на 9 години, когато дойде в клуба. Идваше с майка си. Аз не съм го тренирал, защото той е вратар. Но имах възможност да проследя развитието му. Разбира се, треньорите на вратарите са с основна заслуга за неговите успехи. Но и останалите играчи, които сега са национали, съм ги наблюдавал. Треньорът, който ги изгради, е Норберт Елгерт, с когото работихме заедно. Той е мой приятел и в същото време е човекът, който ме смени в Шалке U19. Писали сме книга заедно.


- Може ли треньорът да забележи таланта на 9 години. Тогава предполагахте ли, че Нойер ще стане най-добрият вратар в света?

- Както казва и Норберт, човек може да види, че в това дете има нещо. Но на тази възраст никой не може да гарантира, че този играч ще има успех. Месут Йозил, например, много рано се открояваше. И се забелязваше, когато е контузен или отсъства. Важно е как ще се развие талантът. В същото време човек трябва да има и късмет, да бъде в точния момент на точното място и в правилния клуб. Да не е контузен и да следва своето развитие.

 

- Как трябва да става преминаването от юношеския към мъжкия футбол? Кога?

- Това е трудно, преходът е много труден. Зависи и от клуба, в който работиш. В Шалке, например, е прието всяка година да се налага поне по един играч от школата. Тези играчи имат шанс да бъдат в състава на първия отбор. Дали ще го използват, зависи от тях. При някои играчи се получава, при други - не. Йозил бе повикан при мъжете и веднага се възползва. Защото когато получиш шанс, трябва да го използваш. Играчите сами трябва да заслужат мястото си в първия отбор и да продължат развитието си.

 

Близо 100 треньори присъстваха на треньорския семинар в София

 

- Пътувате често, изнасяте лекции, срещате се с много хора... Какво знаете за българския футбол?

- Все по-често виждам хора от България на нашите треньорски конгреси. Разбира се, всеки познава Красимир Балъков. Но не познавам вашето първенство, вашия футбол.

 

- Какво трябва да променим, за да имаме отново играчи като Балъков?

- Мисля, че идеята за подобни конгреси и семинари е добра. Идват треньори, които искат да се равиват. Обменят опит и знания. След това се връщат в отборите си още по-мотивирани. Трябва да кажем, че не всяко десетилетие се раждат играчи като Пеле, Бекенбауер или Балъков, които са необикновени. За всяка страна ще е късмет да има такива футболисти. И след това може да говорим за успехи на световни и европейски първенства.

 

ЦСКА-София U19 съдейства за практическите упражнения

 

- Ще ви върна отново към семинара. Как премина лекцията ви?

 - Чудесно. Треньорите слушаха много внимателно. Аз не приемем това като работа, а като преживяване. Може би дори трябва да плащам, след като ми доставя удоволствие (смее се). Главната тема беше пасът, който подготвя головия удар. Комбинативната игра. Подаване в пространство зад гърба на противника. Обясних теорията. За какво трябва да се внимава, кое е важно. Разказах какви упражения могат да се използват. Подготвихме и практиката, защото имам само един час за практическите упражнения. А аз имам програма за 3 седмици. Видях, че играчите, които ни съдействат за практиката, имат добра техника. Това е важно. Когато имаш играчи, които нямат необходимата техника, нямаш много време, защото тогава трябва да коригираш много неща и има грешки. Разбира се, не можем да покажем всичко. За съжаление, нямам време за всичко, което съм подготвил.

 

- Тогава трябва да дойдете отново.

- Да, ще дойда с удоволствие. Така или иначе не успях да видя много от България. 100 процента ще дойда отново. Може би освен по работа и на почивка със съпругата ми.

 

Подробности за семинара, ЧЕТЕТЕ ТУК


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

На европейското първенство по плувни спортове в Глазгоу България ще бъде представена от четирима състезатели в басейна и общо деветима в четири спорта, но големите надежди са насочени към Антъни Иванов.

още по темата»

Хърватският треньор Марио Бонич: Интелектът е по-важен от таланта

Хърватският треньор Марио Бонич: Интелектът е по-важен от таланта

Марио Бонич е на роден на 4 август 1952 г. В кариерата си облича екипите на Дубровник, Динамо (Загреб), гръцките Аполон и Панахайки и австрийския Казино (Залцбург), както и на бивша Югославия.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»