За тихия скандал в Елитната до 19 г.

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 06/05/2012 20:00
За тихия скандал в Елитната до 19 г.

Утре ще се играе поредният кръг в Елитната юношеска група до 19 г., която тотално се компрометира. Време е да се вземат мерки, защото този срам е обиден за момчетата, клубовете и футбола.

Поводът, който ни накара точно сега да обърнем внимание на този проблем е датата 6 май. Именно на нея през миналата година публикувахме коментара Не предавайте децата на България”. Жалко е, че година по-късно темата не само е актуална, но и положението се влоши чувствително.

За какво става дума накратко. Елитната юношеска група до 19 г. функционира от няколко сезона, като заместник на провалилото се първенство за дублиращите отбори. Идеята е отлична, а и УЕФА държи да има силни национални първенства до 19 и 17 г. Проблемът дойде, когато разни букмейкъри (като този) решиха да включат мачовете на юношите старша възраст в своите програми, а с това отвориха широко врати за уговаряне на срещите и манипулиране на разултати.

И ако миналата година се говореше за участието в позорните схеми на два-три отбора, то този сезон малцина са извън подозрение. Не очаквайте от нас да посочваме имена на отбори и конкретни мачове, защото нямаме доказателства, но това не означава, че трябва да мълчим.

Проблем има и той е изключително сериозен. Няколко тарикати са намерили начин да изкарват лесни пари на гърба на обеднелите и очевидно поддаващи на корупция играчи. Това не може да става без знанието на шефове и треньори. Жалко е, че - по всяка вероятност често -  уговорките се правят именно по тяхна заповед. Кой и защо се подчинява на този позор трябва да си отговорят хората от БФС, полицията и прокуратурата. Разбира се, отговор трябва да търсят и всички, които искат и работят за това футболът у нас наистина да просперира.

На ход е БФС. Делегатите на мачовете и съдиите виждат какво става на терена и по трибуните. Пишат се доклади, но за момента няма никаква реакция. 

 

Вариантите са няколко:
- да се изхвърлят част от заподозрените;
- да се закрие групата за един-два сезона;
- да се забрани участието в мачове на играчи от мъжкия отбор;
- да се търси подкрепата на УЕФА, МВР и прокуратурата за спасяването на тези първенството и тези играчи;

Лошите последствия от продължаването на тези позорни практики са много в морален, спортен и финансов план. Не бива да се подценява и факта, че отборите, които играят истински, нямат никаква полза от мачове срещу имитиращи игра съперници. По този начин се унищожават основите както на клубния футбол, така и на националните отбори за юноши, младежи и мъже.

Днес е 6 май. Днес се говори за дълг, храброст и чест.

Припомнете си миналогодишния ни коментар и потърсете решение, защото мълчанието и пасивността са равни на позор, съучастничество и предателство.

 

Вие на чия страна сте?


Коментари

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО)

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:35

Треньорът на Черно море (2000) Николай Кънчев заяви пред Viasport.bg, че неговият отбор не е показал целия си потенциал във финала за купата на БФС срещу Септември при юношите старша възраст.

още по темата»

Антон Кирилов: Септември дава шанс на юношите си (ВИДЕО)

Антон Кирилов: Септември дава шанс на юношите си (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:00

Треньорът на Септември (2000) Антон Кирилов заяви, че в клуба се дава реален шанс на юношите да играят мъжки футбол, за разлика от много други отбори в България.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg 13.01.2018 | 21:47

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»