Треньорът Стефан Стойнов: Габи Антова e рядка комбинация от талант и труд

Шахмат
Добави в Svejo
    Viasport 12/02/2014 11:18
Треньорът Стефан Стойнов: Габи Антова e рядка комбинация от талант и труд

В самия край на миналата година българският спорт записа огромен успех с бронзовия медал на Габриела Антова на световното първенство по шахмат в Обединените арабски емирства при подрастващите - в групата до 12 г. Това бе втори бронз за 2013-а за Габи, която изпрати успешна година. Възпитаничката на треньора Стефан Стойнов в клуба Шах ХХІ (София) бе трета и на европейското в Будва. Тя имаше и първо място от шампионата на ЕС в Чехия, както и за Европейската купа в Тбилиси. Габи остана на 13-а, на нищожните шест точки от попадане в десетката на Viasport.bg за Най-добър млад спортист на 2013 г. Свързахме се за кратко интервю с нейния треньор Стефан Стойнов.

- Очаквахте ли, че Габи ще стигне до медалите в ОАЕ?
- Да, определено отидохме на световното с идеята, че сме между най-добрите. Във възрастовата група няма конкурент, който да е с положителен общ баланс от партиите с Габи - това е показателно. Но като всяко спортно състезание си имаше много неизвестни. Смятахме за добър резултат ако от 11 партии постигнем 7,5-8 точки. Габи направи 8,5. Да не забравяме, че тя бе по-малка в тази възрастова група. През 2014-а отново ще е до 12 г.

- Кое надделява у вас - радост от третото място или съжаление, че не стигна до титлата?
- Естествено, че съжаляваме. На четири световни първенства Габи завършва със загуба, като през цялото време е между първите. По-миналата - 2012 г., при победа ставаше първа, а загубата в последния кръг я изхвърли на 5-о място. Габриела е звезда от първа величина в групата си и самата тя е убедена, че само първото място носи удовлетворение от тежкия труд.

- Сигурно сте следил финалната партия - имаше ли момент, в който Габи можеше да спечели? Допусна ли някъде грешка и, ако да, на какво я отдавате?
- Относно финалната партия, детето игра чудесно. По каприз на жребия повтори цвят (игра пак с черните фигури), което предопредели характера на битката. На това ниво черните играят първите 15-20 хода, за да изравнят позицията. Габи се справи без проблеми с това, но противничката й от позицията на белите фигури търсеше непрекъснато ремито и победа не се виждаше - играта бе равна. Знаейки, че при реми и загуба тя все така ставаше трета, Антова рискува с единствената цел - световната титла. Китайката се защити точно и в крайна сметка - пак 3-то място.

 


- Кой придружава Габи в ОАЕ и с какви средства успя да замине за участие?
- От 6-годишна Габриела е само с "тренера", както тя казва по състезания. Досега мама и татко не са идвали, а и тя така по-малко се притеснява, вече е свикнала с мен. Средствата са дамоклиевия меч над това чудесно дете. Готвим се за определени състезания, но до последния момент никога не се знае дали ще тръгнем, дори и когато има персонална квота, както за европейски и световни първенства. Федерацията ни я забелязва, прави усилия да помага, но това е крайно недостатъчно. Разходите ни са непосилни за един семеен бюджет и затова понякога вместо тренировки, имам срещи. Засега успяваме да намерим добри хора с български сърца, които еднократно ни помагат. Габи е почетен жител на Община Люлин и оттам понякога ни купуват самолетен билет.

- Защо според вас Габи върви прогресиращо през последните години, а не да постига временни, спорадични успехи?
- Това е труден въпрос. На първо място е невероятен талант, в съчетание с много голяма работоспособност - рядко съчетание. Когато изпълнява дадена тренировъчна задача е убедена, че това е крайно необходимо за научаване. Нещо, което ще бъде приложено непосредствено - с други думи пълно доверие в "тренера".

 

Габи Антова на световното в ОАЕ


- Кое качество у Габи смятате, че най-много й е помогнало за успeхите?
- Има спортни качества на победител, никога не се предава. Психологическо предимство над почти всичките си конкуренти - в шахмата това е решаващо. Тънък усет за позицията, особено ендшпила (края на играта), когато фигурите са намалели. Това е най-сложната част от шахмата, а нейният талант е ярко изразен там. Понякога играе на гросмайстоско ниво тази фаза, а е само на 11 години...

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


-----

Заповядайте в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com




Коментари