За "звездите" в юношеския футбол

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 17/02/2014 17:05
За "звездите" в юношеския футбол

Viasport.bg отново подава ръка на младите спортисти в България да споделят чрез нашия сайт мисли, идеи, преживявания, чувства, спомени... Това е нещо като блог рубрика, само че тя е отворена за всички и всичко. Дори за теми извън спорта - телевизия, книга, филм, история или мечта. Ако искате да споделите нещо чрез нас, пратете ни текст, снимка и кратка визитка на мейлите или в страницата ни във фейсбук. Отворени сме за представители от всички спортове.

Честта да открие рубриката се пада на младия футболист и приятел на Viasport.bg - Мартин Тодоров. Получи се абсолютно нережисирано, покрай желанието ни да дадем думата на младите спортисти от началото на тази година. Мартин е футболист на Чавдар (Бяла Слатина), като поддържа интернет сайта на клуба. Което обяснява и влечението му към писаното слово, освен към Царя на спортовете, разбира се.

Тодоров споделя мисли и личен опит по една от болните теми на родния футбол - звездоманията. Подчертаваме, че не ние избираме темите. Те са изцяло ваш приоритет. Ще ги публикуваме в раздела "Колумнисти". Ето какво ни изпрати Мартин Тодоров.

-----


За "звездите" в юношеския футбол

Казвам се Мартин Тодоров, на 18 години съм, занимавам се с футбол вече 8 години и искам да ви споделя за един доста наболял проблем в малките отбори по отношение на тренировъчния процес. Нещо, което доста ме афектира и дразни.

Ще запитам читателите на Viasport.bg, възможно ли е на 16, 17, 18 години да се смяташ за "звезда" (образно казано, защото звезди има, но те са само на небето) и да не ходиш на тренировки, а само на мачове? Когато започнах да тренирам нямаше подготвителни групи, а направо се започваше от деца. И още оттогава съм забелязал, че "по-големите" и "звездите" тренировките не ги интересуваха, а ходеха само за двубоите. И на мен ми беше чудно как така нямат желание и нарочно пропускат подготовката, защото едва ли не "могат" и без нея.

Да, но с напредването на времето пораснах и аз. И тогава разбрах, че с годините хората се променят и тръгват по лош път. Как когато бяхме деца можеше същите момчета да се събираме по 18-20 души, а сега едва 4-5. Но дойде ли петък или събота - денят на мача, вече няма място в съблекалнята. И как "звездите на отбора" почват да говорят колко добри са и да се оправдават с доста недомислени извинения. И това е всеки път.

Щом на 18 години се смяташ за "звезда", какъв ще бъдеш на 25-30 години, когато трябва да си в разцвета на своята футболна кариера, стига да продължиш да се занимаваш с този спорт. За съжаление обаче, както споменах по-горе, повечето момчета тръгват по лош път и за тях всичко приключва на 18-19-годишна възраст. Колкото и талантливи да са, дискотеките, баровете, алкохолът и наркотиците ги погубват. Сигурен съм, че този проблем е в повечето малки отбори от цяла България, защото в добрите школи си има ред и такива неща се наказват сурово.

И как после треньорите са виновни за загубите и понасят негативите, а повечето хора не са запознати, че когато на тренировка има 5 човека просто няма какво да се направи. Как да тренираш за мач, като утре "звездите" просто няма да знаят какво да правят и ще си играят "тяхната си игра", каквато я играят по поляните и площадките.

В последните дни чух изказване на един от тези, които се мислят за "звезди" и неговите думи бяха: "Аз искам да стана известен футболист, за да ходя по дискотеките и да свалям мадамите..." Кажете ми как после ще има футбол в България с такова мислене на повечето от подрастващото поколение? И явно изразът, че има футболисти само за тренировка и такива само за мачове, тук важи в пълна сила.

Когато си дете в главата ти се върти само футболът. Но с течението на времето се появяват и други неща - момичетата са едно от тях и това е напълно нормално. И защо трябва да пречат на твоя тренировъчен процес, който е около 2 часа на ден? Аз нямам обяснение. Тренираш 5-10 години и накрая спираш. Защо?! Къде отидоха всички твои мечти да станеш футболист? Или сега вече сме не етап да запалиш една от "веселите цигари", да демонстрираш колко можеш да изпиеш... Тези неща ще те направят ли голям мъж?

Но в крайна сметка всеки сам прави своя избор в живота какъв иска да бъде - човек или поредната отрепка. И един съвет от мен. Имате ли мечти, следвайте ги докрай, колкото и трудно да е това. Ще си заслужава, гарантирам ви.

Благодаря за отделеното време и се извинявам, ако съм използвал някъде твърде груби думи.

Мартин Тодоров

Мартин Тодоров Цанковски е роден на 01.10.1995 г. Футболист на ПФК Чавдар (Бяла Слатина) от сезон 2006/2007 досега. Постове на които играе: централен защитник, десен бек, ляв бек. На 21 април 2011 г. претърпява тежка контузия на глезена и 3 месеца е извън терените. През сезон 2011/2012 е капитан на юноши младша и юноши старша възраст на Чавдар (Бяла Слатина). На 19.11.2011 г. отбелязва първото си попадение с екипа на Чавдар - срещу Ботев (Враца). Награждаван е за най-добър футболист при юношите на Чавдар в различни години. Заема пето място в анкетата за "Най-добър спортист на Община Бяла Слатина" за 2012 г.


-----

Коментарай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


-----

Заповядайте в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com
Коментари