Учителка на футболисти: Спрете своеволията по терените!

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 28/02/2014 15:38
Учителка на футболисти: Спрете своеволията по терените!

Viasport.bg публикува писмо на учителката Цветана Спасова от Етрополе, получено на редакционния ни мейл. Пускаме го без съкращения и редакторска намеса.

"Здравейте! Използвам възможността да пиша тук, тъй като това е единственият сайт за детско-юношески спорт, който чета и следя с удоволствие. Учител съм и нямам нищо общо със спорта в момента (ако изключим ученическите ми години, в които самата аз тренирах волейбол - 12 години). Класен ръководител съм на футболисти от футболна академия "Христо Стоичков" - Етрополе. Редовно гледам мачовете им, макар почти нищо да не разбирам от футбол. Подкрепям ги, говоря с тях за обикновени човешки неща като възпитано поведение, уважение, себеуважение, морал...

Иска ми се да ги науча не само на конкретни учебникарски знания, а на това да бъдат истински хора! И в някаква степен успявам. Какво обаче предизвиква моето възмущение, какво ме кара да си задавам въпросите за какво им е на тези момчета футболът, на какво ги учи!? Възмущението ми е породено не от футбола като спорт, а от футбола като комерсиална игра, и то за сметка на нашите деца!

В събота, 22.02.2014 г., реших да пътувам за Ловеч, за да гледам техния първи мач от пролетния полусезон (бел. ред., Литекс - Чавдар от Елитната до 19 г.)... И съм ужасена! Как може един съдия да превърне футболната среща във война! Как може да се толерира агресивността! На какво учим тези момчета - победата на всяка цена, та дори и с човешки жертви - контузии, унижения... победа ли е!? Да, печелят се трите точки, ще кажат някои. Е и, ще кажа аз! Какво печелят момчетата!? Нищо! И това е жалко и срамно!

 

Уважаеми спортни журналисти, уважаеми господа съдии, уважаеми господа печелещи от спорта, спрете! Спрете да злоупотребявате с младите хора! Спрете своеволията по терените! Спрете тази чудовищна гавра с труда и достойнството на младите футболисти! Това са нашите деца и бъдещето на България е в техните ръце! И ще имаме ли бъдеще, ако тези ръце са свити в юмруци или недай, Боже, кървави!?"

Цветана Спасова, учител

PS: Наблюдавах мача между ЦСКА и Черно море, игра се в Етрополе (бел. ред. на 23 февруари, пак от Елитната до 19 г.) - динамичен мач, напрегнат, точно като този между Чавдар и Литекс, но съдийските решения бяха адекватни и мачът протече нормално. Значи може! Все пак съдията е "шефът" на терена и от него зависи атмосферата, нали!?

PS, последен: Ще се радвам, ако публикувате писмото ми, ще се радвам, ако стигне по някакъв начин до отговорните хора, ще се радвам, ако успеем да направим спорта наистина спорт, а не грозна арена за надмощие на пари и власт! Благодаря!

 

 

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


-----

Заповядайте в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com
Коментари