Васка Благоева предизвиква себе си със ски бягане

Ски бягане
Добави в Svejo
    Viasport 17/03/2014 10:05
Васка Благоева предизвиква себе си със ски бягане

Васка Благоева е една от 32-имата млади спортисти, които получиха финансова подкрепа от „Еврофутбол” по програмата „Спортни таланти” за 2014 г. Тя е на 19 г. от Велинград.


Започнала е да се занимава със ски бягане от 5-и клас, когато в местното училище „Христо Ботев” дошли треньори да селектират деца. Освен че имат добри условия за ски бягане, във Велинград се гордеят и с първия олимпийски медалист за България именно в този спорт – Иван Лебанов печели бронз на 30 км в Лейк Плесид (САЩ) през 1980 г., а сега е кмет на града.


„Ски бягането ми харесва, защото е много труден спорт, предизвикваш и себе си дори. Затова продължавам да се занимавам с него и искам да стигна до участие на олимпиада”, споделя Благоева, която вече може да се похвали с второ място при жените от държавното първенство. Преди това е 8-кратна шампионка на България при девойките, има участия на Балкански купи, както и в международни стартове от календара на ФИС.


На зимната Универсиада в Италия е най-малката участнички и признава, че й е било изключително трудно. По-силно се представя в дългите дистанции, отколкото в спринта.

 


Васка получи "чека" си по програма "Спортни таланти" от носителката на 3 медала от зимни олимпиади Евгения Раданова.


Първокурсничка е в Националната спортна академия. Тренира 6 дни в седмицата, по два пъти на ден. Смята, че успява да съчетава добре сериозната си подготовка с учението, още повече, че е на индивидуален план в Академията. „Нашият спорт е такъв, че изисква постоянно да пътуваме по лагери и няма как да посещавам редовните лекции”, споделя Веска. Тренира при Иван Бирников, с който си е поставила за цел да преследва класиране за следващите зимни олимпийски игри в Пьончан, Корея през 2018 г. В края на 2014-та пък отново й предстои участие на Универсиада.

 „С нашите представителки в Сочи – Теодора Малчева и Антония Бургова, тренираме често заедно. Те много ми помагат със съвети и в тренировъчния процес, и извън него. Те са ми истински пример как може при тези условия в България да се бориш със световния елит”, казва Васка Благоева и признава, че най-трудното в ски бягането не са толкова физическото натоварване, колкото финансовата неравнопоставеност с другите нации. „Вярвам обаче, че ако имаш поне малко талант и с огромен труд, всичко може да се постигне”, казва младата ни състезателка.

Снимки: личен архив

Може би защото е представител на зимен спорт, любимото място за отдих на Васка е морето. Обожава лятото и вълните. Мечтае обаче да живее в Австрия, не само защото е рай за скиорите, но и заради реда в държавата.

 

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


-----

Заповядайте в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com


Коментари