Петьо Иванов: Бях пред отказване в началото на сезона

Биатлон
Добави в Svejo
    Viasport 05/06/2014 10:10
Петьо Иванов: Бях пред отказване в началото на сезона

Петьо Иванов постигна най-предното класиране на български биатлонист в международен старт през изминалия сезон. 19-годишният роден в Берковица състезател завърши четвърти, на 0,44 сек. от бронзовия медал, в дисциплината 12,5 км на световното първенство за юноши младша възраст в Преск Айл (САЩ). Той се нареди на трето място в генералното класиране за Купа България при юношите старша и бе награден по време на официалното закриване на сезона от БФБиатлон на церемония в Музея на спорта преди дни. Ето какво сподели Петьо пред Viasport.bg:


- Петьо, това ли беше най-успешният ти сезон досега?
- Да, сезонът бе много успешен за мен и съм много радостен и щастлив за постигнатите резултати. Началото му не предвещаваше да е такъв. Нямаше сняг и закъсняхме с подготовката, тъй като през есента се наложи да се оперирам от апендисит. Бях се доста отчаял и дори мислех да се отказвам от биатлона, но с помощта на родители ми и на моя треньор и президент на клуб „Ком” Павлина Филипова – всичко се нареди.


- Разкажи повече за себе си. От кога се занимаваш с биатлон?
- От 6-и клас съм в биатлона и вече 7 години той е моето ежедневие. Като малък съм започнал да играя футбол, като всички момчета. Баща ми обаче е бил ски-бегач и постоянно с него гледахме по телевизията състезанията на бегачите и на биатлонистите. И така се запалих. Един ден реших да отида и да опитам, а после като дойде и Павлина Филипова, се запалих още повече. Тя бе истински идол за мен и ме мотивира страшно много. Помага ми повече със съвети и от дистанция, тъй като аз тренирам в Берковица с треньорката в нашия клуб Вероника Григорова.


- Кое ти беше най-трудно през този сезон?
- Най-тежко беше точно през този период след операцията. Не се възстанових добре, нямаше сняг, не тренирах като хората и бях се отчаял. Нямахме и никакви състезания и то да тренираш само на стадиона, губиш реална представа за всичко.


- А световното промени ли визията ти?
- Определено! Световното е нещо незабравимо и ми даде необходимата мотивация да продължа напред и да гледам напред и все по-нагоре.


- До къде искаш да стигнеш?
- Опитвам се да не гоня задължително първите места. Искам догодина на европейското и на световното отново да се представя добре, пък каквото стане. Естествено, като всеки спортист и аз мечтая един ден да достигна до олимпийското злато.

Петьо (с черната риза) по време на закриването на сезона в Музея на спорта. 

- С какво се занимаваш извън спорта?
- Преди седмица завърших гимназията в Берковица и сега искам да вляза в НСА, за да продължа със спорта. Добре разбирам, че учението и спортът вървят ръка за ръка, така че ще продължа образованието си.


- Имаш ли си идол в биатлона или извън него?
- Павлина Филипова, естествено! А в мъжкия – краля на биатлона Оле Ейнар Бьорндален.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com

 


Коментари
Betway