Петър Божилов: Виждам се като медалист от световни и европейски първенства

Плуване
Добави в Svejo
    Viasport 16/07/2014 08:00
Петър Божилов: Виждам се като медалист от световни и европейски първенства

Петър Божилов от ПК Омега-01 (Сф) се представи блестящо на завършилото ДЛОП по плуване за юноши и девойки младша в София, като спечели пет златни медала. На басейн „Диана“ Божилов постави три национални рекорда за юноши младша: на 200 м св. стил с време 1:57,85 мин., на 400 м св. стил с време 4:07,80 мин. и на 800 м св. стил с време 8:41,14 мин. (междинно време на 1500 м св. стил). Младият плувец стана първи и на 50 м св. стил с време 25,35 сек. и на 400 м съчетано с време 4:52,60 мин.

 

Това стана повод Първият български плувен сайт да направи интервю с Петър Божилов, което Viasport.bg препечатва.

 

- Пепи, първо честито за отличното ти представяне на завършилото ДЛОП по плуване за юноши и девойки младша в София! Очакваше ли тези резултати – три национални рекорда, пет златни медала, или те дойдоха малко изненадващо?

- Здравейте, благодаря за поздравленията! Първо за медалите – не съм изненадан, всичко бяхме планирали месеци по-рано. Относно рекордите бях тренирал целенасочено за 200 м и 400 м кроул, а 800 м дойде от само себе си. Петдесетакът, обикновено е чист късмет, ако стане - стане. Рекордът на Антъни на 400 м съчетано явно ще го гоня към края на годината.

- Кое ти беше най-лекото и най-трудното плуване – на 50 м, 200 м, на 400 м, на 1500 м св. стил и на 400 м съчетано? Или всичко ти дойде горе-долу еднакво?

- Най-трудното плуване ми беше 400 м съчетано, просто защото не бях тренирал специално за него, а и ми беше последно след всички други тежки дисциплини. А най-леко, разбира се, ми беше при 50 м кроул, където просто нямаш време да се умориш.


- Коя е всъщност любимата ти плувна дисциплина или нямаш такава?

- Любима дисциплина ми е 400 м кроул, после стаерските дисциплини (бел. ред. - дълги дистанции).

- За нашите читатели ще бъде интересно да разберат – ти как започна с плуването? Случайно ли стана, или нещата бяха предначертани?

- Няма нищо случайно, всичките ми роднини са били плувци, за по-кратък или по-дълъг период. Дядо ми примерно, на който нося името, е бил плувец и ватерполист при Никола Нанов-Пашата. Аз лично започнах да плувам още на 5 години и лека полека стигнах до това ниво.


- Много голяма рядкост е за България състезател по плуване да бъде трениран от баща си. За тези, които не знаят – твой треньор е баща ти Борис Божилов (Бруно). Какви са взаимоотношенията по оста състезател-треньор? Строг ли е баща ти с теб или е по-ларж?


- Мисля, че не е чак такава рядкост, има и други роднини, които се тренират, но просто обществото не ги знае толкова добре. Взаимоотношенията ми с баща ми са повече като баща и син, отколкото като треньор и състезател. Даже си мисля, че това е по-добрият вариант за подобен тандем. Иначе, няма нужда баща ми да е строг, защото аз си изпълнявам всички задачи и тренировки.


- Искаш ли да благодариш на някой човек, на някоя организация, на някоя фирма, които са ти помагали в нелекия ти път напред.

 

- Като изключа семейството си и роднините си, на които дължа 99% от успехите си. Като хора са ми помагали, примерно: Георги Пандев - шефът на ПК Омега-01 (Сф),  Теди Пантова, Олга Иванова, Емил Стойнев - шефът на триатлона… Като организации, бих казал Фондация „Димитър Бербатов”, където преди 3 години спечелих малка стипендия за най-добър спортист, едно сдружение на жените, което ме подпомогна за един турнир и май това е! Сещам се, че веднъж фирма „Делфина" ми подари спортен клин по поръчка. Помощта, която идва от ММС за даровити деца не я броя, защото дойде след 3-годишни съдебни битки на баща ми с различните власти.


- В обикновен тренировъчен ден колко километра навърташ в басейна?


- Двуразови – към 8 км, едноразови – до 5 км. Седмично около 40 км най-много. Гледаме да не прекаляваме, защото най-трудното предстои.


- Всъщност по-време на тренировки предимно кроул ли плуваш или „въртиш“ и другите стилове?


- Може би 80% кроул и 20% от другите стилове.

 


- С кои български плувци дружиш? Вероятно имаш приятели и чуждестранни плувци.

- Приятели от спортното училище са ми Благовест Божиновски от НСА, две момчета от ЦСКА - Мартин и Янислав, както и много предишни и настоящи съотборници. Имам и доста други приятели, но с тях се виждам по-рядко. Чуждестранни плувци много не познавам, освен чрез контактите ми в социалните мрежи.

- Кои са любимите ти световни плувци и защо?

- Фен съм на успешните стаери, като Осама Мелули, китаеца Сунг Янг, Владимир Салников, Петър Стойчев и други подобни.

- Какви цели си поставяш? Докъде искаш да стигнеш в плуването?


- Близки цели за тази година са ми националните рекорди в кроула, които искам да ги „натисна“ още надолу, както и световните ранглисти, където искам да не изпускам 4-а - 5-а позиция в света. Като по-далечни цели са основно евентуалното покриване на норматива за входящите времена за олимпиадата в Рио през 2016 г., където имам известен шанс за успех, може би 50 на 50, ако се движа по плана, който сме съставили с баща ми. Иначе си се виждам поне като медалист от световно или европейско първенство, защо не!?

- Малкият ти брат Александър Божилов тръгна по твоите стъпки в спорта. Даваш ли му съвети или се въздържаш да правиш това?


- Давам му съвети, но нещо не ме слуша, така както баща ни. Горе-долу върви като резултати като мен, когато бях деветгодишен.

 


- Освен на плувни състезания се пускаш и на състезания по други видове спорт. Това ще продължи ли и за в бъдеще?


- Да, в триатлона и акватлона съм държавен шампион и вицешампион. Не мисля да спирам. Спортът е красив и атрактивен, всички мислят, че е веселба, а той е адски тежък.

- Чувал съм, че си почитател на твърдия рок. Даже си свирел на китара. Вярно ли е това и има ли някаква връзка с плуването?

- Да, слушам само твърда музика. Това с китарата беше само временно хоби и развлечение. Няма как да съчетавам тренировки и китара. Връзката с плуването е единствено, че съм фен на „Рамщайн“, а вокалът им е бил активен плувец.

- Извън плуването с какво обичаш да се занимаваш? Имаш ли някоя страст, която да ти лежи на сърце?

- Много обичам да карам ски - любителски, даже бях по едно време 10-и на градското първенство в София. Обичам да карам колело, да се ровя в интернет, да ходя на кино.   

- Как ти върви училището? Кои са любимите ти предмети?

- Училището върви добре, завърших почти с отличие, но не съм се преучил. Любим предмет ми е може би химията или физиката.

- Ще те помоля накрая да отправиш твоето лично послание към огромната аудитория на медията на плувците.

- Пожелавам на всички, по-скоро на младите плувци, да са упорити и целенасочени, да не се отказват от мечтите си, въпреки трудностите, които им предлага живота.

 

Автор: Иван Цанов, интервюто е публикувано в bgswim.info

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com

 

 


Коментари
Betway