Драмата в „Духлата”: Измръзването е опасност N1

Спелеология
Добави в Svejo
    Ивайло Пампулов 05/12/2010 15:29
Драмата в „Духлата”: Измръзването е опасност N1

Трети ден продължава драмата с хванатите в капана на високите води спелеолози, които се намират в близката до Перник пещера „Духлата”. Експедицията е от Карлово и се води от двама опитни пещерняци, а в състава и има четирима възрастни и три деца.

Експедицията от карловския клуб „Диамант” влиза в пещерата в петък, но само няколко часа по-късно проливният дъжд вдига нивото на близката река Струма, а с това и на подземните реки. Все още не ясно къде се намират бедстващите спелеолози.

Ясни са имената на петима от седмината пещерняци.

Това са:


1. Петър Димитров – инструктор по спелеология от Карлово

2. Илия Драганов – инструктор по алпинизъм от Перник


3. Емил Димитров – 12 г., ученик от Карлово (син на Петър)


4. Божидара  Пелова, ученичка от Карлово


5. Марина Бончева, ученичка от Сопот


В момента намиращите се намястото повече от 60 спасители опитват да свалят нивото на подземните реки. Все още няма контакт с членовете на експедицията.

Експертът
„Искрено се надявам хората да са добре”, заяви за Viasport.bg Жорж Влайков, инструктор в софийския пещерен клуб „Кейвинг”. „В момента пътуваме към село Боснек, до което се намира и пещерата. Ние участвахме в спасителната операция преди три години, когато при подобни условия в капан бяха хванати две момчета. Тогава те бяха в залата „Лисицата”, но сегашната експедиция се намира на друго място в огромната пещера”, поясни Влайков.

Ако водачите са спазили задължителните мерки за безопасност, не мисля че ще имат сериозни проблеми. Най-важно е да са сухи и да имат дрехи за преобличане и фолио. То може да им осигури 10-15 часа. В пещерата в момента температурата се колебае около 10 градуса. Другото важно нещо е да носят сладка и калорична храна, която ще им даде нужната енергия, докато стане възможно излизането им. В пещерата има много места, на които човек може да изчака спокойно покачването на водата, дори когато то е със 7-8 метра, както е в настоящия случай”, добави Влайков.

Без паника
„Най-важно в момента е хората да не загубят самообладание и спокойствие. Те са водени от опитни пещерняци, които знаят как да реагират в екстремна ситуация като тази”, каза още Влайков.

Очаквайте още подробности за драмата в пещерата „Духлата” !

Историята на спасителната акция от 2007 г. можете да прочетете ТУК


Село Боснек, до което се намира пещерата.
Снимка: bgmaps.com

Пещерата
Духлата (наричана още Боснешката пещера) е името на пещера, намираща се в югозападната част на Витоша, на десния бряг на река Струма, в близост до село Боснек. Входът на пещерата е на самия път между Боснек и Чуйпетлово.
Духлата е най - дългата пещера в България (17 600 м.) и дълбока 53 м. Представлява сложна многоетажна, лабиринтна система, разположена на 6 етажа. Името и? е свързано със звука, който вятърът издава при преминаването си през входа на пещерата. Духлата е една от най-сложните пещерни системи в България и е създадена от подземните течения на река Струма. Тя представлява лабиринт от тунели, галерии, подземни езера, водопади и синтрови образувания. В пещерата са установени 22 вида пещерни животни, сред които 6 вида прилепи. В пещерата има голямо разнообразие от пещерни образувания. През 1962 г. е обявена за природна забележителност.


Подробна карта на района на пещерата.


Сателитна снимка от завоя на Струма до село Боснек, при който е входа на пещерата.
Снимка: google.com

Името

Името е свързано с постоянни входящи и изходящи въздушни течения, характерни за стария й вход. Пещерата е съобщена за първи път от К. и Х.Шкорпил през 1895г. Изследванията на дългата и сложна система започват през 1956г, продължават и до днес главно от "Академик", "Еделвайс", "Витоша" и др. от София и Перник. В пещерите от Боснешкият карст често се среща керамика, намерени са и тракийски монети около входа на Духлата. Погребение вероятно от Х век и златарски рог са намерени в пещ. Малката Духла.
Боснешкият карстов район се характеризира със специфичен комплекс от подземни видове (стигобионти) от 15 вида. Това са предимно низши ракообразни от подклас Copepoda (11 вида), висши ракообразни от подкласове Amphipoda (2 вида), от подклас Syncarida (1 вид) и един представител на водните кърлежи (Acari). Bathynella sp. е без съмнение реликтен вид с морски произход, чието присъствие тук все още не е било обект на палеозоогеографски анализ. Напълно непроучени на видово ниво са групите на червеите (Nematoda, Oligochaeta), охлювите (Mollusca) и мидените рачета (Ostracoda). Досега е познат и описан само един вид троглобионт от псевдоскорпионите (Pseudoscorpionida) - Neobisium kwartirnikovi. Обект на изследване са били само "Духлата" и "Живата вода".


Карта на пещерата.
Снимка: ПП Витоша

Още информация за и снимки от пещерата "Духлата" можете да видите ТУK


Коментари