Дигитални библиотеки ще карат децата да четат

Образование
Добави в Svejo
    Viasport 14/09/2014 16:53
Дигитални библиотеки ще карат децата да четат

Държавата планира да се бори с нарастващата неграмотност сред подрастващите с дигитални библиотеки, които да насърчават четенето в училище и вкъщи. Това е една от мерките в Националната стратегия за повишаване на грамотността (2014 - 2020), която е публикувана в правителствения сайт за обществено обсъждане. Очаква се реализацията на идеите да стане с държавно или европейско финансиране.


Според последните данни от международното изследване PISA всеки пети ученик у нас е функционално неграмотен, т.е. не може да разбира, осмисля и използва писмени текстове. Статистиката показва още, че общо 112 778 души в България не могат да четат и пишат правилно.


Залегналата в стратегията идея е просветното ведомство всяка година да осигурява дигитална база данни в училищата. За изграждането на дигиталните библиотеки трябва да помагат и други министерства. Очаква се в базите данни да бъдат качвани не само книги, но и учебни материали. Целта на мярката е създаване и поддържане на мотивация за четене.


Държавата възнамерява още да интегрира информационните технологии в цялостния обучителен процес.


В последните месеци от образователното министерство излизаха идеи децата да ходят с таблети или преносими компютри на училище.
В проектостратегията са разписани и редица мерки, с които родителите да помагат за ограмотяването на децата си. Сред тях е и идеята майките и бащите да четат заедно с малчуганите поне по 15 минути всеки ден. Предстои да се обяви и национален ден на четенето, който да се чества тържествено всяка година.


Държавата подготвя и стратегия за подобряване на квалификацията на учителите. Има и идея те да се обединят около споразумение за необходимия обем знания в началния и средния курс. Целта е да не се изостава в някои класове.
С новата стратегия ще се бори неграмотността и сред възрастното население. Предвиждат се различни курсове във и извън работа.

 

Автор Здравка Андонова, материалът е публикуван във в. „Труд”


 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.comКоментари
Betway