Недялка Бачева: Бойните спортове изграждат дисциплина и самоуважение

Таекуондо - ITF
Добави в Svejo
    Viasport 19/10/2014 10:30
Недялка Бачева: Бойните спортове изграждат дисциплина и самоуважение

Недялка Бачева тренира, състезава се и преподава таекуондо-ITF повече от 17 години. Красивата дама има многобройни титли от световни и европейски първенства. Нели разказа повече за своя спорт.

- Нели, как възприемат деца на възраст 4–6 години тренировките по таекуондо ITF? С какво бихте мотивирали родителите на тези деца да ги заведат в залата?
- Заниманията с деца в ABC Fight Club се водят от специално подготвени за работа с тях инструктори по методи, съобразени с възрастовата педагогика. Тренировките по таекуондо за тази възрастова група са под формата на игри, така децата възприемат заниманията по един забавен начин. Учат се да си партнират и да бъдат екип или още по-точно казано да са отбор, да се научат, че всеки един пъзел от мозайката е важен за крайния резултат. Тренировките са подходящи и за момчета, и за момичета. Залата остава едно от най-добрите места, където са събрани малчугани с общи интереси. С влизането в залата първият урок е, че мама и тати са до вратата, в залата има други правила, правила, които са известни в бойните изкуства и тяхната ефективност е отдавна реализирана.

 

На първо място стои идеята за изграждане на дисциплина у подрастващите. Тази дисциплина към инструкторите, към по-старшите ученици, към съотборниците, към залата изгражда навик у децата за себеуважение и уважение към света извън залата. Успоредно с борбата на егото и спазването на бойните принципи, целта на клуба е да даде на децата добра физическа кондиция, отлична координация, концентрация на вниманието.


Чрез тренировките по таекуондо децата насочват в правилна посока енергията си. По-буйните и по-агресивни деца се учат да се владеят и практиката на клуба показва, че тези деца стават едни от най-добрите състезатели. Другата крайност – ако детето ви е много срамежливо и затворено, идвайки в залата, то ще създаде контакти и ще разбере, че няма нищо страшно, защото правилата за всички са еднакви и изявата на всеки един е важна. Под въздействие на тренировките, децата усъвършенстват физиката, техниката, духа и характера си. Плахите стават силни и уверени, а палавите се учат на дисциплина и самоконтрол.


Някои родители абсолютно погрешно смятат, че бойните изкуства насърчават насилието, но това е един мит, според експертите. Бойните изкуства действително могат да помогнат на децата да се научат на самодисциплина и умения за общуване. Всеки урок по бойни изкуства започва и завършва с поклон, по време на самата тренировка също се налага то да стои неподвижно и да чака следващата команда. Специалистите казват, че зачитането на тези правила, кара децата да бъдат и много по-дисциплинирани в училище. Бойните изкуства учат децата да се грижат за себе си, да се защитават, дават на децата по-високо самочувствие. Научават ги да се чувстват добре и да бъдат по-самостоятелни, когато не сте с тях.

 

Това е особено важно за тези, които по принцип са срамежливи и неуверени. Ако детето ви има ниско самочувствие, един от най-добрите начини да се преборите с това, е да го запишете на бойни изкуства. Като цяло има много причини – защо децата да се занимават с бойни изкуства. Те дават енергия, чувство на увереност и вяра, че децата винаги могат да реагират, ако някой се опита да ги нападне. Все по-често се говори за проблемите с детското затлъстяване – бойните изкуства са добра алтернатива за развитието на здраво тяло.

 - На какво сте свидетели в залата – днешните деца обичат ли спорта? Какво ги привлича в него?
- Интересна мисия са децата; да създадеш, възпиташ и отгледаш дете в днешно време, да му предадеш своя опит по начина, по който то ще го разбере правилно. Също така – и голяма отговорност. В процеса на тренировка никога не си позволяваме да „омекнем“ от невинния детски поглед, който иска да ни тества „дали евентуално не може той или тя да контролира положението“. Много са сладки, чисти и невинни, влизат в различни роли, за да пробват дали инструкторът държи на веруюто си. Променят мнението си на всеки десет минути, шушукат си, сърдят се, радват се, плачат, крещят, но знаят, че прекрачат ли границата, инструкторът има право да ги изключи от клуба. Тук не е както в училище. В залата по таекуондо златното правило е уважение и дисциплина; научиш ли се на това, всичко може да постигнеш с упоритост и постоянство както в таекуондо, така и в живота.

- Вас лично какво Ви привлече в таекуондо?
- От векове бойните изкуства са носител на най-високи морални стремежи, а трениращите се смятат за физически и интелектуален елит на всяко общество. Тренировките по бойни изкуства изграждат много добра физическа кондиция, гъвкавост на стави и сухожилия, отлична координация на долни и горни крайници, сила, пластичност в развитието на мускулатурата, издръжливост и добре развита кардио респираторна система, концентрация на вниманието, спокойствие на ума. Натоварванията предизвикват адаптация във всички насоки. Практикуването на бойни изкуства изгражда комплексни личности. Заниманията спомагат за психическо равновесие, устойчивост и постигане на хармония със себе си.


Идеята на бойните изкуства е да се развие пълният потенциал на личността, да се уважава истината и справедливостта, да се изгради увереност и здраве не само на тялото, а и на ума. Практикуващите бойни изкуства се отличават с дисциплинираност, смелост, възможност за пълно себеотдаване и повишено чувство за справедливост, упоритост, постоянство и ясно поставени цели.

- Имало ли е моменти, когато сте искали да се откажете от него? Защо?
- Имала съм трудни моменти в таекуондо, но чак да се отказвам – не. Не бих могла да се откажа от себе си, значи и от бойните изкуства няма да мога.

- Участвали сте в много световни и европейски първенства. Какво научихте по време на състезателния си път?
- Участвала съм на осем европейски и пет световни първенства, успоредно с други международни турнири и държавни първенства. Състезателната част не е лесна – толкова тренировки, мускулни трески, емоционални вълнения. Не мога да сравня с нищо друго адреналина преди първата среща. Сега ми липсва този адреналин, но може би съм станала по-улегнала, щом мога без него; преди и дума не можеше да стане. Състезанията ме научиха на много. Едни от първите за мен правила, които пренесох и в живота си, са уважението към противника, феър плей, постоянство и упоритост, с което трябва да работиш към поставената цел. И едно мое вярване, което сега усъвършенствам: „…да влагаш най-доброто от себе си сега, на секундата, няма минало, няма бъдеще, важно е да действаш в момента“.

 - Кой е най-ценният ви успех?

- Най-ценният ми успех в живота е, че поемам по пътя към личностно израстване чрез бойните изкуства. Имала съм най-добрите учители, най-добрите съотборнички, а сега имам най-добрите трениращи.

- Има ли млади състезатели с потенциал да продължат успехите в таекуондо-ITF? Какъв съвет бихте им дали, за да успеят?
- Има, да, в клуба ги наричаме „надеждите“. Разбира се, те тепърва прохождат в състезателните дисциплини; не е лесно, но всъщност лесно няма, лесното и трудното в живота е въпрос на гледната точка. Екипът на ABC Fight Club, начело с нашия треньор Красимир Гергинов, който е седми дан, работи усърдно и планира включването на все  повече състезатели към спаринга. Опитът е матрицата за създаване на шампиони.


Автор Б. Ангелова, интервюто и снимките са публикувани в Красивата страна на спорта

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.comКоментари
Betway