Миграцията на треньорите в леката атлетика

Лека атлетика
Добави в Svejo
    Яна Касова 18/11/2014 16:25
Миграцията на треньорите в леката атлетика

Със сядането си в министерския стол Красен Кралев наблегна с думи за промяна на статуквото на българския треньор. Какви ще бъдат действията му по този сериозно наболял въпрос за нашия спорт, предстои да видим.

Треньорите по лека атлетика все по-рядко намират мотивация за работа в България и с радост слагат подпис под договори с прилични суми срещу работа извън граница.

И тази есен не само птиците отлетяха на юг. И нови треньори хванаха самолетите за южни дестинации. Поредният случай на треньорски емигрант е на Галин Костадинов, който замина от Добрич на работа в Обединените арабски емирства. Там вече са Илиян Пищиков, Светла Димитрова-Пищикова, Христо Марков, а вече десетилетие Янко Братанов и Любомир Запрянов работят с арабски атлети. И още много други...

Никой не може да осъди всички тези специалисти, че избират да работят за чужда държава. При положение, че заплатите за треньор по лека атлетика извън пределите на страната ни са в четирицифрени измерения във валута. А тук, няма да изненадаме никого, в очертанията на България заплатата на един треньор по лека атлетика е... 0.00 лева. Със съвсем малки изключения за специалистите назначени на работа в останалите по-малко от дузина спортни училища.

 

Някои взимат стипендии от Министерството на младежта и спорта като заслуга за класирането на състезателя си на международната сцена. Останалите треньори са принудени да събират такси, да се врекат на точкоманията, за да заделят и за себе си някой лев, или да разчитат на общинска субсидия, водеща до нова яростна точкомания. При прекрасни стечения на обстоятелствата - спонсор може да се погрижи за печалбата на треньора. За бизнеса обаче спортът изобщо не е интересна инвестиция.

Целият коментар – ПРОЧЕТЕТЕ ТУК


А кои са българските треньори, оцеляващи в трудните условия на БГ-спорта - вижте ги във ФОТОГАЛЕРИЯТА - ТУК

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.comКоментари
Betway