За 13-годишната Йоана Илиева фехтовката е всичко

Фехтовка
Добави в Svejo
    Viasport 24/11/2014 11:00
За 13-годишната Йоана Илиева фехтовката е всичко

13-годишната софиянка Йоана Илиева спечели преди две седмици международния турнир по фехтовка „Сабята на Етрополски” при момичетата до 14 г. Тя стана победителка в своята група с победи над състезателки от Украйна, Румъния и Турция и две други български девойки – Теодора Вутова и Дария Анастасова.

 

Илиева постигна победа над Вутова и в елиминациите след много оспорван и драматичен мач, който измъкна с 15:13 туша. Във финалната осмица тя се справи с Фелисиа Якоб от Румъния (15:4), на полуфинала надви сънародничката й Таня Лутя (15:4), а в спора за първото място извоюва успеха над украинката Даря Гонцова с 15:13 туша.


„Имала съм успехи и в други международни турнири, но на този играх най-добре и съм доволна, че спечелих”, призна непосредствено след победата си младата Илиева.


Тя се занимава с фехтовка от 6 години. Един ден в класната й стая в 126 ОУ „Петко Ю. Тодоров” се появили треньори със саби в ръце. На малкото момиченце му станало любопитно да разбере как точно се борави с тези неща и решило да попита как да се научи.


Въпреки че в момента е в един от най-трудните класове – седми, Йоана успява с успех да съчетава уроците с тренировките. „Оценките ми в училище са добри. Тренирам по 9 пъти на седмица – в понеделник, сряда и петък по два пъти, а в останалите дни – по веднъж”, разкрива младата сабльорка.


Това че бе с година по-малка от доста от участничките на „Сабята на Етрополски”, не я притеснява – напротив, мотивира я. Още повече че скоро й предстои изява в Австрия при кадетките до 17 г. Йоана иска да стигне колкото се може по-далеч в спорта.

 Не е пробвала и не гледа към други спортове, защото фехтовката много й харесва. Именно в аристократичния спорт тя намерила и най-добрите си приятели. „В залата се чувства по-уютно, отколкото където и да било другаде. Там прекарва голяма част от времето си. Дори там сядат да учат с другите деца, за което съм благодарна на треньорите им, че следят и настояват за това”, споделя и майката на Йоана, която бе дошла да я подкрепя в боевете в столичния хотел „Рамада” по време на турнира.

 От Академия „Етрополски” са и най-добрите й приятели - Сара Хаджийска, Симона Недялкова, Катрин Живкова, Георги Георгиев, с които споделя радостите след победите и тъгата след загубите.

Viasport.bg желае на Йоана да преследва и да постигне мечтите си!

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com

 


Коментари