„София волей” събра стотици деца в залата на НСА

Волейбол
Добави в Svejo
    Viasport 06/12/2014 18:09
„София волей” събра стотици деца в залата на НСА

Детска глъч изпълваше цял ден залата на НСА в София. Там навръх Никулден се играха мачове от традиционния детски празник „София волей”, организиран от фондация „Младите в действие”.


Празникът се организира по спечелен проект към столичната общинска програма за развитие на спорта и бе в подкрепа на спечелената кандидатура за европейска столица на спорта през 2018 г., както и със съдействието на верига магазини „Промаркет”.


При момичетата участваха 6 училищни отбора, разделени в две групи: на 50 ОУ, 56 СОУ, 25 ОУ, 109 ОУ, 101 СОУ и 2 СОУ. Участниците при момчетата бяха от 119 СОУ, 101 СОУ, НСОУ, 81 СОУ, 109 ОУ, 56 СОУ и 71 СОУ. Волейболни двубои и други занимателни игри се провеждаха през целия ден.


„Това е второто издание на волейболния празник в зала, първото бе през 2012 г. Радостни сме, че за разлика от тогава, когато турнирът се финансира изцяло от общината, сега успяхме да намерим и частно финансиране – коментира пред Viasport.bg “моторът” на фондация „Младите в действие” Иван Зарев. - Идеята ни е всяка година да правим по два подобни турнира. Единият да е в края на учебната година, както бе на „Парк волей” това лято с над 400 участници.

 

И другият е през зимата в зала, в който участват най-добрите тимове от лятното издание. Искаме да накараме колкото се може повече хора и най-вече деца да вземат волейболната топка в ръце. Аз вече усещам, че децата, които са тук, започват да се запалват все повече и повече по нашия спорт”, каза още бившият волейболен национал.


Той допълни, че желанието на фондация „Младите в действие” е от догодина да започне да подпомага всяко училище с волейболни топки и мрежи. „Нашата кауза е всеки един ученик да се докосне до волейбола”, завърши Зарев.


Както и на „Парк волей”, специални гости и ментори за децата бяха звездите на българския волейбол, а сега треньори в ЦСКА Антонина Зетова и Александър Попов, а също и бившият национален селекционер Найден Найденов, дошъл ден след първия успех на неговия „Марек Юнион Ивкони” в Шампионската лига за мъже.


За всички участници имаше специални фланелки, храна и  напитки, осигурени от „Промаркет”, както и много различни награди.

 

Ваня Манова-Русинова със своите ученички. Снимки: Viasport.bg

Сред треньорите пък бе и носителката на Купата на европейските шампионки през 1984 г. с женския отбор на ЦСКА Ваня Манова-Русинова, която е преподавател в НСОУ в София. „Тук водя отбора на нашето училище за момичета V-VІІ клас, който се представи добре през лятото – разказа учителката, която сподели, че не всичките й възпитаници знаят коя е всъщност тя. - Децата с удоволствие участват на този празник и бяха от рано в залата, въпреки дъждовния ден. Участваме с отбори и на Ученическите игри.”


Според бившата волейболистка, за да спортува едно дете много е важна ролята на родителите му. „За съжаление, повечето майки предпочитат да запишат децата си на какви ли не други извънкласни занимания, но не и на спорт”, сподели с тъга Русинова и допълни, че не рядко финансовата страна също е определяща за този избор.


Празникът завърши с много награди, радост и задоволство от добре прекарания ден.

Снимки от лятното издание на празника - ВИЖТЕ ТУК


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.comКоментари
Betway