Фехтовка

Фехтовка
Добави в Svejo
    Александър Вангелов 02/04/2009 10:55

Фехтовка е вид борба между двама души, която представлява дуелиране с оръжия като саби, ножове и мечове. За разлика от миналото когато фехтовката е служила за разрешаване на спорове и често е завършвала със смърт, то в днешно време фехтовката е професионален олимпийски спорт.

Фехтовката е уникална с това, че е присъствала в програмата на всички олимпийски игри.

Видовете оръжия, с която се практикува са:

  • Сабя - поражаема повърхност е трупа от кръста нагоре, ръцете, шията, главата
  • Рапира - поражаема повърхност е само трупа
  • Шпага - поражаема повърхност е цялото тяло на фехтовача

 

Екипировка

Спортистите се състезават със специални екипи, които ги предпазват от нараняване.Те позволяват безопасното провеждане на боевете. Всеки екип се състои от: маска,(предпазва главата от нараняване) костюм в две части (изработен от кевлар или друг материал), пластмасови протектори, ръкавица и ламе, което представлява жилетка с вплетени метални нишки.


Видове спортни оръжия:сабя,рапира,шпага. Сабята е мушкащо и сечящо оръжие (може да се нанесе туш както с върха така и със сечящата част на оръжието). Тук поражаемото пространство е трупа, ръцете и главата. Туш се дава за състезателят който е започнал атаката, а ако двамата са тръгнали едновременно, то туш не се дава. Рапирата е мушкащо оръжие (туш може да се нанесе само с върха) като поражаемата повърхност е само трупа (без ръцете, краката и главата). Тушовете се присъждат както при сабята - в зависимост от това кой е тръгнал в атака. Шпагата е мушкащо оръжие. При нея поражаемата повърхност е цялата част на фектовача-крака,ръце,труп,глава.Туш се присъжда за този състезател, който пръв мушне другия. Ако и двамата се мушнат, то се дава туш за двамата.

Правила

В първият кръг състезателите се разделят на по 5, 6 или 7 човека и играят всеки срещу всеки до 5 туша. Времетраенето на боя е 3 минути. Във вторият кръг всеки състезател играе срещу друг, преминал първия кръг до 15 туша, в двубой продължаващ 9 минути.

Състезания

Състезанията във фехтовката могат да бъдат както индивидуални, така и отборни. Отборът се състои от четирима души, като един от тях е резерва и може да излезе на мястото на друг по определен ред. Играе се до 45 туша на принципа "всеки срещу всеки", тоест изиграват се 9 боя.

Галерия>>

 

 


Коментари
Още по темата