Екатерина Дафовска: Клубовете трябва да се събудят

Биатлон
Добави в Svejo
    Даниел Мечикян 10/01/2011 15:45
Екатерина Дафовска: Клубовете трябва да се събудят
Предстоящият старт за Европейската купа по биатлон в Банско (10 – 12.02. 2011 г.) е идеален повод да поговорим с председателя на федерацията Екатерина Дафовска за бъдещето на този спорт у нас. Ето какво сподели олимпийската шампионка от игрите в Нагано през 1998 г. за читателите на viasport.bg


- На колко момчета и момичета до 18 години ще разчитате на предстоящия старт за Европейската купа, който ще се проведе в Банско?
- На този етап не мога да ви кажа, защото ние сме заявили максималната бройка. До края на месеца ще станат ясни имената на нашите състезатели. Ние задължително ще пуснем някои от по-малките, зашото в този момент няма да иамме достатчъно състезатели. По това време част от А-отбора ни ще бтъде на Световна купа в САЩ, а малко преди това пък отборите ни до 21 и 19 години ще бъдат на световно за юноши в Ново место, Чехия.

- С какви отбори ще бъдем представени на това първенство?

- Ще участваме с младежи, юноши и девойки, а самото състезание започва на 3-и и завършва на 5-и февруари. В него ще има спринт, преследване, индивидуално и щафета. Единствената дисциплина, която отсъства от програмата е масовият старт.

- Какви са наблюденията ви върху работата на клубовете с подрастващите?
- Ще започна от тези, в които тренират най-много деца. Това са Банско, Ихтиман, Троян, Самоков, Чепеларе и Берковица.

- Опитва ли се федерацията да им помага методически?
- Имаме такива идеи. През април или май след края на активния сезон ще направим семинар с треньора на мъжкия ни национален отбор Николай Захаров, който да сподели огромния си опит с треньорите от клубовете. И то с акцент върху работата с децата.

- На ниво ли са треньорите по биатлон в страната?

- В повечето клубове работят специалисти с дългогодишен стаж. Това си има свеоите предимства, но прави впечатление, че много малко млади треньори се ангажират с обучение на деца. Те завършват НСА, но заради лоши перспективи и ниско заплащане се захващат с какво ли не, но не и с биатлон.

- Доволни ли сте от използването на чуждестранния опит и то от водещите страни във вашия спорт?

- В България има традиции в това отношение. Аз самата се готвех при беларусинът Захаров, а след това бяхме ангажирали  за 4 години специалист от Украйна. Използваме предимно представители на руската школа, която е изключително сериозна в биатлона. Проблемът е с по-младите ни треньори, които бързо трябва да се възползват от опита на наетите чужденци. В момента едно младо момче работи плътно до Николай Захаров и ние възлагаме големи надежди на него, за да може след няколко години да имаме силен треньор, който да води националния ни отбор.

- Да се върнем на подрастващите. Кои са основните предпоставки за успешното развитие на клубовете?

- В последните години се наблюдава, че повече деца има в клубовете с по-добри условия, а не където има силни традиции. В Банско след построяването на новия стадион имаме най-голям растеж и разликата с останалите клубове е осезаема. Повечето от най-добрите ни млади състезатели са от Банско. В Троян също се опитват да правят подобрения, но в Чепеларе няма едно нормално стрелбище, което да е на открито. Условията са изключително важни.


Тренировъчна пушка за биатлон струва около 1500 лв.

- А как стои въпросът със ските и пушките?
- Радващо е, че успяхме да осигурим около 200 чифта ски (бегачки) от фабриката в Чепеларе. Те са подходящи за деца, които сега започват да тренират и в момента ги раздваме на клубовете. С пушките обаче проблемът е сериозен. Те са много стари, на по 20-30 години. Патроните са скъпи, а в клубовете нямат възможност да си подновят базата. Една нормална руска пушка, която да не е състезателна, но да е подходяща за тренириовки, струва около 1500 лв., а във всеки клуб трябва да има поне по 10. Хубаво е, че тук-там общините помагат, но това е рядкост. Например в Троян има две стрелбища, а в момента едното се обновява. И в Ихтиман разполагат с хубава база в близкото село Бодрово и резултатите им са налице.

- На кое бихте заложили стратегически – да увеличите центровете или да работите със съществуващите?
- В момента най-важно е да събудим клубовете, които са изпаднали в летаргия. Там имат вина и председателите. Местните хора трябва да избират работещи и активни хора. Когато един човек заема даден пост 15-20 години, той до голяма степен е изчерпан и отдавна е изгубил мотивация. Трябва да имат нови и млади хора, които да работят с идеи и много желание за развитието на децата и биатлона като цяло. 

_ _ _

Екатерина Дафовска е родена на 28 ноември 1975 г. в Чепеларе, Смолянска област. На 15-годишна възраст се записва в местния спортен клуб, където започва да се занимава с биатлон. Дафовска е най-успялата българска биатлонистка. В кариерата си има олимпийска титла, европейска титла, както и два бронзови медала от световни първенства. Тя печели първия и единствен златен медал за България от Зимни олимпиади - в Нагано през февруари 1998 г. в дисциплината 15 километра индивидуално. До този момент България имаше само бронзово отличие, спечелено от Иван Лебанов на провелите се в Лейк Плесид, Зимни олимпийски игри от 1980 г.  През март 2007 г. тя обяви, че прекратява състезателната си кариера, а през май 2010 г. бе избрана за председател на федеарцията ни по биатлон.

 


Коментари
Betway