Наградиха 10-те победители от конкурса „Зелена вселена” (ВИДЕО)

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 10/03/2015 15:10
Наградиха 10-те победители от конкурса „Зелена вселена” (ВИДЕО)

10-те победители от Националния конкурс „Зелена вселена” бяха наградени днес в галерия Credo Bonum в София от председателя на Надзорния съвет на Българско-американска кредитна банка Цветелина Бориславова и изпълнителния директор на банката Васил Симов. Именно ръководената от тях финансова институция бе организатор на конкурса.


Целта на кампанията бе да провокира детското въображение и загриженост за околната среда, в която живеем. Децата трябваше да предложат проекти за табели, които призовават към опазване на природата. Техните творби ще бъдат изработени в реални размери и дарени на съответните общини.


В конкурса участваха над 1800 проекта на деца между 7 и 17 г. от 181 училища от 102 общини.


Проектите им бяха оценявани от жури в състав: Ненко Атанасов – художник, преподавател по „Плакат и рекламен дизайн“ в НБУ; Галина Димитрова-Димова - куратор галерия Credo Bonum и мениджър на културни проекти; и Милена Бурнаска - ръководител отдел „Маркетинг и комуникации“ в Българо-американска кредитна банка.


Децата от десетте отличени проекта бяха наградени днес в приятната и творческа обстановка на Credo Bonum. Малките художници, придружавани от майки и бащи, баби и дядовци, но също и от директори на техните училища, бяха преодолели преспите по пътищата и с ентусиазъм и желание за изява се включиха в награждаването. Всяко едно от децата посочи и разясни идеята на своята творба и получи освен лична награда, и мултимедия за цялото училище.

Ето и имената на 10-те отличени:
1. Борислав Крумов Нечовски, 6 клас, ОУ „Д-р Петър Берон”, Плавен.
2. Данаил Иванов Радков, 6 клас, ОУ „П. Волов“, с. Тодор Икономово.
3. Кристин Андрианова Иванова, 5 клас, СОУ „Отец Паисий”, Монтана.
4. Дионисий Светославов Марков, 8 клас, ОДК, Силистра.
5. Дария Даниелова Йорданова, 2 клас, ОУ „П.Р.Славейков“, Велико Търново.
6. Симона Илиянова Иванова, 3 клас, ОДК, Арт клуб Гея, Ловеч.
7. Йова Димитрова Петрова, 5 клас, СОУПНЕ „Фр.Шилер“, Русе.
8. Божидар Пламенов Любенов, 3 клас, НУ „Арх. Зиновий“, Радомир.
9. Арзу Алтъф Емин, 7 клас, ОУ „Отец Паисий“, Разград.
10. Йордан Валентинов Тодоров, 7 клас, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Димитровград.

 

Заб.: Номерацията е по реда на пристигане на проектите им

 

 

Вижте награждаването на някои от децата в следното видео:

 


„Определено очаквах, че ще има интерес към проекта, но да си призная, той го надхвърли многократно. Имаме над 1800 участници и над 300 000 посещения на сайта и всичко това изключително много ме радва – сподели за Viasport.bg Цветелина Бориславова. - Ние от зелената банка на България, както всички нормални хора, вярваме, че бъдещето на човечеството е в ръцете на децата ни. Решихме да ги приобщим по един естествен за тях начин към зелената идея и да видим какви са техните виждания, какво те могат да добавят с тяхната абсолютно чиста психика, начин на мислене и възприемане на света. Получихме прекрасни решения като послания към всички – деца, родители и изобщо към хората, как трябва да се отнасяме към природата и заобикалящата ни среда”.

 Тя допълни, че проектът тепърва ще се развива и конкурс ще има всяка година. „Това е само началото. Проектът съдържа в себе си много повече идеи, той е доста обемист и ще продължи всяка година. Искаме да направим надписи по обектите, като в тях ще участват и някои от тези проекти на малките ни звезди. Мисля, че идеята дори би могла да се разпространи не само в България, но и навън. Познаваме много случаи, при които от България са тръгвали много добри идеи, така че защо и тази да не е една от тях”, сподели още своите виждания за начинанието Цветелина Бориславова.


На въпрос дали е било трудно да се отсеят 10 от над 1800-те рисунки на децата, отговори един от членовете на журито – художникът Нанко Атанасов: „Че е трудно – трудно е – то е видно. Всички деца имаха голям потенциал. Мисля си, че кампанията е по-скоро социална, защото в крайна сметка от отношението ни към околната среда зависи цялото ни съществуване и добруване”.


От днес до 27 март в галерия Credo Bonum, която се намира на ул. „Славянска” № 2 в София, ще бъде изложена селектирана колекция от над 80 от проектите за еко-табели на учениците в конкурса.

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com

 
 

Коментари