Къде да учим - в държавен или частен университет, у нас или в Европа?

Образование
Добави в Svejo
    Viasport 26/03/2015 11:00
Къде да учим - в държавен или частен университет, у нас или в Европа?

Дилемата, какво да избере един млад човек – държавно или частно висше образование, твърде често съвпада с един от най-важните избори по отношение на неговото бъдещо личностно, професионално и кариерно развитие в рамките на житейския му опит и път.


И държавната, и частната форма на висше обучение в Европа и по света имат своите несъмнени преимущества и достойнства. Поради това е от особено важно значение кандидат-студентите по възможно най-правилния и функционален за тях начин да изберат параметрите на бъдещото си академично образование. От това в решаваща степен зависи бъдещата им кариера, както и цялостната им професионална реализация.

 

Така например, частното висше обучение понякога предлага доста повече възможности за платени стажове, практики и други форми на реализация още по време на самото следване. Също така частните университети в Европа и по света традиционно работят в тясно сътрудничество с немалко именити представители на националния и международен бизнес.

 

Последното от своя страна предоставя по-голям и надежден избор на възпитаниците им по отношение на бъдещото им кариерно развитие. В частните европейски университети също така са привлечени да преподават множество изтъкнати академични специалисти и учени от световен мащаб, което повишава цялостното качество на предлаганото от тях обучение.


От друга страна, следването в държавните висши учебни заведения в рамките на Стария континент излиза далеч по-евтино и съответно е много по-достъпно и изгодно за българските младежи. В добавка към това то също така е и в повечето случаи изключително качествено и надеждно, особено в по-утвърдените европейски университети. Не на последно място и нашата страна вече е част от ЕС, а системата ни на висше обучение в немалка степен – интегрирана към общоевропейските процеси.

 

Така че и оставането на младите хора да получат образование в България също понастоящем е една добра опция за тяхното първоначално развитие, още повече, че това дава възможност при желание впоследствие те да запишат, например и магистратура зад граница.


Отговорът на въпроса – къде е най-добре да следваме – у нас или в държавно, или частно учебно заведение в чужбина може да откриете за себе си по време на най-представителното и мащабно световно образователно изложение, провеждано в България - „Образование без граници” (27 – 29 март 2015 г.), което ще се проведе в Националния дворец на културата в София, като на същото за целта гостуват редица известни и висококачествени университети от множество страни от почти всички континенти. Входът е свободен след предварителна регистрация на www.edu-fair.eu или на място в НДК.

Viasport.bg и BGatletic.com са медийни партньори на проявата.

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com

 


Коментари
Betway