Празник за младите ездачи на „Хан Аспарух”

Конен спорт
Добави в Svejo
    Даниел Мечикян 22/01/2011 16:56
Празник за младите ездачи на „Хан Аспарух”
60 коня  и техните ездачи всеха участие в първото за годината състезание по прескачане на препятствия, което бе организирано от клуб Левски и се проведе на Конно спортната база „Хан Аспарух” в София.

Ниските температури не уплашиха хората на закрития манеж в конната база „Хан Аспарух”. На трибуните имаше близо 100 зрители, които се насладиха на уменията на коне и ездачи. Зимните състезания са изключително важни, защото в този период от годината възможностите за тренировки са по-малко. В състезанието по прескачане на препятствия съчетанието кон и ездач се оценява при различни условия в един паркур с препятствия. То е изпитание, предназначено да покаже свободата на коня, неговата сила, ловкост и подчинение по време на скачането и ездовите качества на състезателя. Победител е този, който направи най-малко грешки, завърши паркура в най-кратък срок или постигне най-много точки в зависимост от вида на състезанието.

Първият паркур (пътят, който трябва да следва състезателят ездач, съревновавайки се от пресичането на стартовата линия във вярната посока до финала) бе с височина до 80 см. Той бе за аматьори и юноши до 14 години и 4-годишни коне. Без грешка и с най-добро време през 12-те препятствия премина Георги Костов (Клуб Божур) с кон Каскада. На второ и трето място завърши Иван Воденичаров (Клуб Еманто) с конете Еталон и Торо.

Второто изпитание бе открит паркур  с височина до 110 см. за коне от всички класове, а за финала бяха оставени и двата десерта. Най-сложната част от състезанието бе открит паркур до 125 см. за коне от всички класове. Той бе спечелен от Христо Найденов (Клуб Левски) с кон Алвин Z. Втори остана Андриан Тодоров (Клуб Св. Георги) с кон Куандо, а трети се нареди Кристиан Вълев (Клуб Св. Георги) с кон Доминус.

Последната част от програмата бе „Х” паркур за нестартирали деца и аматьори. „Хиксовите” препятствия са първия етап от състезателната подготовка на неопитните ездачи и коне и младите момчета и момичета се справиха отлично с препятсвията по трасето в първото изпитание в кариерата си. 

Следващото състезание, което е част от календара на Българската федерация по конен спорт е Зимен тур "Сторгозия", който е насрочен за 5 февруари, отново на КСБ „Хан Аспарух” в столицата.

Коментари