Над 200 деца се включиха в първия спортен фестивал „Израствам в движение“ (ФОТО)

Общество
Добави в Svejo
    Лорияна Шушкова 01/05/2015 18:25
Над 200 деца се включиха в първия спортен фестивал „Израствам в движение“ (ФОТО)

Над 200 деца се включиха в първия спортен фестивал „Израствам в движение“, който се проведе днес в столичния Южен парк. Главната му цел беше да се стимулира активният начин на живот и да се подкрепи българският спорт.


В програмата на фестивала децата имаха възможност да участват в състезания по лека атлетика, турнир по футбол и открити уроци по спортно катерене, волейбол и таекуондо. Също така имаше празнична програма, която включваше танци и други развлечения.


На събитието присъстваха и редица доказани спортисти и треньори, които се включиха в тренировките на децата.


„Нашата организация има основно социални цели, като към момента това събитие е една от първите крачки към бъдеща поредица от такива спортни събития. Идеята е всичко това да се превърне в един огромен проект, който да подпомага децата и тяхното развитие не само в спорта. Децата имат нужда от дисциплина, от това да излязат извън стаите си и да оставят компютрите. Да се социализират, да се научат на отборна работа и отговорности. Това са качества, които спортът изгражда”, коментира пред Viasport.bg Нели Лилова от организатора Social+.


Децата с желание се включиха и в открития уроци по таекуондо, след който споделиха, че спортът ги учи не само на самозащита и самоотбрана, но им помага и да бъдат здрави, да се изграждат като личности.

 


Много от родителите насърчиха децата си да спортуват. Най-вече за здраве и забавление и след това, защото така ще изградят своя характер и ще придобият качества, които ще им бъдат необходими и занапред.


На въпрос на какво ни учи спортът, един от специалните гости на фестивала Евгени Иванов-Пушката отговори: „На всичко! Аз съм това, което съм, благодарение на спорта. Мисля, че педагогическите качества, които има той - да учи, да възпитава, са неоспорими. Учи на дисциплина, самоуважение и толерантност. Има страшно много полза от него.“


В състезанията взеха участие и деца лишени от родителски грижи, които бяха придружени от своите учители.


Друг специалнен гост беше републиканската шампионка по лека атлетика Магдалена Христова. Попитахме я защо се съгласи да участва в това събитие: „Като човек, който се занимава със спорт цял живот, бях много горда и поласкана от факта, че ме поканиха да помагам на децата и да водя състезанията по лека атлетика. Нямаше как да откажа! Спортът учи на организираност, самостоятелност и постоянство. Съзнанието се оформя с израстването, затова смятам, че колкото по-малки са децата, когато започнат да спортуват, толкова по-добре”.

 Баскетболният треньор Тити Папазов призова да мотивираме по някакъв начин децата да бъдат в парковете и по спортните площадки, защото това е най-доброто за тяхното развитие. „Колкото по-голяма масовост има, толкова по-голям е шансът те да се развият и в професионалния спорт. Ако започват живота си със спорт, ще бъдат много по-подготвени от останалите, а преодоляването на трудности ще ги научи на упоритост и дисциплина”, заяви Папазов.


Фестивалът приключи с много награди за участниците и с концерт на различни танцови формации, ансамбли и изпълнители, като друга форма на активен начин на живот.


ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ ФЕСТИВАЛА – ВИЖТЕ ТУК-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com

 Коментари