„Спортувай в твоя град” вдигна адреналина на стотици софиянци навръх 24 май

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 24/05/2015 17:26
„Спортувай в твоя град” вдигна адреналина на стотици софиянци навръх 24 май

Слънчевата неделя на връх 24 май се превърна в истински празник за любителите на спорта в София. За първи път в историята спортният празник „Спортувай в твоя град – Ърбан зона” се проведе в Борисовата градина до националния стадион „Васил Левски”. Той  бе част от кампанията София – Европейска столица на спорта 2018. Фестивалът се организира от Столична община и Асоциация „Спорт в свободното време“. Целта на организаторите бе да допринесат за престижа на българската столица като град на активния и здравословен начин на живот.


Интересът към състезанията около националния стадион бе огромен. Над 1300 участника се включиха в 7 популярни вида спорт, характерни за градската среда: баскетбол 3 х 3, скейтборд, стрийт ВМХ, блейд, катерене на стена, атлетически крос и колоездене. Освен доброто настроение и хубавата музика за участниците имаше парични и предметни награди.

 

Те бяха връчени от зам. министъра на младежта и спорта Калин Каменов, Тодор Чобанов - зам. кмет „Култура, образование,спорт и превенция на зависимостите“, Дончо Барбалов – зам.-кмет на с ресор бюджет и финанси, и Анатоли Илиев – организационен секретар на София – Европейска столица на спорта 2018.


Специално за екстремните спортове беше изградена 4-метрова рампа, като интересен бе и начинът за определяне на шампионите в отделните дисциплини скейтборд, блейд и ВМХ. Самите състезатели имаха уникалната възможност да излъчат най-добрите с лично гласуване помежду си. Всеки един победител в отделната дисциплина получи титлата „Цар на града“ (Ърбан кинг).

 

Всички състезатели предложиха много екстремни и опасни изпълнения, като беше много трудно да се определи победителят. Организатор на състезанието бе Кирил Вълков, който обясни, че в различните дисциплини се включват 15 човека, които са най–добрите състезатели от цялата страна. Наградният фонд за всички дисциплини беше 800 лв., за най-добрите имаше още медали и купи.


Около 500 души от всички възрасти се включиха и в с лекоатлетическия крос на 5 км. В най–интересното бягане при мъжете победител стана Диан Атанасов, който финишира с време от около 15 минути. Негови подгласници бяха Андрей Гридин (национал в ски-бягането) и Александър Василев (но не автора на тази статия:). След награждаването на победителите се проведе томбола, в която всички финиширали имаха възможност да спечелят награди, предоставени от спонсора на състезанията „Аdidas”.

 Не по-малко интересно беше и на стената за катерене, където своите умения показаха над 30 участници. Катеренето беше със състезателен характер, като най- бързите катерачи получиха награди. Те бяха разделени в три групи. Победители станаха Боряна Кръстева, Константин Адамов и Димитър Кръстев.

 

Очакваният с най-голям интерес баскетболен турнир 3 х 3 прикова вниманието на всички любители на спорта, като предложи много зрелищни изпълнения от страна на  състезатели, както и много емоции за зрителите. Турнирът бе със статут на градско първенство на столицата и се организира съвместно с Българска Федерация по баскетбол.

 

Този факт допълнително стимулира всички участници да дадат най–доброто от себе си и да представят достойно клубовете си. Освен това всички участници получиха точки за световната ранглиста на 3 х 3 баскетбол. Победителите заслужиха своите награди, а за публиката бяха организирани различни видове игри.

 

Снимки: организаторите

До края на годината предстоят още спортни надпревари, които са част от инициативата София – Европейска столица на спорта 2018. Организаторите се надяват интересът към състезанията да продължи да бъде толкова голям, а спортуващите хора да стават все повече.

Победители в отделните дисциплини станаха:


Колоездене
Момчета - Стефан Стефанов
Юноши - Димитър Петров
Мъже 18+ - Петър Тилев

Лека атлетика
Момчета - Милош Спасов
Момичета - Ася Петкова
Мъже - Диан Атанасов
Жени - Мая Неделкова


Баскетбол
Момчета (12–14 г.) - Отборът на Стивън Андреев, Никола Балийски и Любомир Ангелов
Юноши (15–18 г.) - Отборът на Константин Адамов, Борис Романов и Димитър Йоловски
Девойки (15–18 г.) - Септември отбор 2
Катерене на стена
Боряна Кръстева, Константин Адамов и Димитър Кръстев.

Ърбан кинг
Блейд - Русен Минчев; най–добрия трик - Александър Пехлев.
BMX - Христо Илиев, най-добър трик Иван Масларов.
SKB – Павел Царев, най–добър трик – Иван Иванов
Блейд рампа – Кирил Траянов, който спечели и за най-добър трик.

Автори: Александър Василев и Цветомир Андонов

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com

 


Коментари