Сестри от Габрово правят фурор на батут

Скокове на батут
Добави в Svejo
    03/02/2011 21:07
Сестри от Габрово правят фурор на батут

Сигурно малцина знаят нещо за скоковете на батут. Изключение от правилото обаче със сигурност прави габровското семейство Пеневи. И двете деца в него – 11-годишната Христина и 14-годишната Мариела, са състезателки по този спорт. И при това с големи успехи – през миналата година по-малката от двете стана световна вицешампионка!

 

Сигурно малцина знаят нещо за скоковете на батут. Изключение от правилото обаче със сигурност прави габровското семейство Пеневи. И двете деца в него – 11-годишната Христина и 14-годишната Мариела, са състезателки по този спорт. И при това с големи успехи – през миналата година по-малката от двете стана световна вицешампионка!

 

СВЕТОВНОТО
Във френския град Метц Христина Пенева и партньорката й от Ямбол Елена Иванова спечелиха сребърните медали в дисциплината батут-синхрон при момичетата на възраст 11-12 г. В квалификациите двойката на България получи четвърта оценка. Във финала обаче Христина и Елена  направиха по-добро изпълнение, с което си осигуриха второто място. Световни шампионки станаха представителките на САЩ Андрея Ганиан и Мегън О`Конъл, които получиха само с три стотни по-висока оценка и то заради по-голямата трудност на съчетанието си. В изпълнението и синхрона американките отстъпваха на нашите момичета.


В индивидуалното подреждане на батут Христина зае 27-мо място от общо 42 момичета. Тя участва и в надпреварата на двоен мини батут, в която се класира 17-а. При момичетата на възраст 13-14 години сестра й Мариела Пенева зае 41-во място на батут индивидуално.
„Зарадвах се, че съм на второ място и не се ядосах, че не съм първа”, каза след състезанието младата ни спортна надежда. Лилян Александров, един от треньорите й, коментира, че Христина се отличава със забележителна упоритост.

 

Христина Пенева (вдясно) и партньорката й Елена Иванова на световното.
Снимки:sport-gabrovo.com и личен архив


ИНЦИДЕНТИТЕ

Подготовката от началото на миналата година върви много добре за Христина, когато през май претърпява тежка контузия. При изпълнение на едно упражнение в трап с дунапрени тя стъпва на криво и чупи глезен. Възстановява се трудно, изгубила 2 месеца за тренировки. И тъкмо, когато започнала да навлиза отново във форма, 20 дни преди световното получава нов удар. Уцелена е в зеницата на окото с гума от свой съученик по време на междучасие. Докато лежала в болницата в Габрово, лекарите там обявили, че 2-3 месеца не трябва да прави нищо.

 


Кметът на Габрово Николай Сираков прие малката шампионка и я увери, че всички се гордеят с успехите й.


Забранили й въобще да влиза в залата. По съвет на д-р Танов обаче завели Христина в очната клиника „Света Петка” във Варна. Специалистите там преглеждали младата Пенева повече от 2 часа, за да стигнат до коренно обратното заключение – детето може да участва на предстоящото световно. „Лицето й грейна, направо засия”, спомня си треньорът й Александров.
Заради пропуските в подготовката обаче, Христина не успява да реализира напълно възможностите си.


НАЧАЛОТО
Започва със скоковете на батут на 6-годишна възраст при треньора Пламен Нанев в габровския „Акро арт”. От две години се готви при Лилян Александров, който е и национален треньор.
„Хриси има страхотно желание и любов към спорта. Много е трудолюбива и отдадена на батута”, казва за нея специалистът. Работи с партньорката си от Ямбол по една седмица на месец, когато са на училище. През лятото – повече.

 


Двете сестри Христина и Мариела (в средата) позират с шефа на федерацията по спортна гимнастика Йордан Йовчев.


„Запалих се от сестра ми – разказа за Viasport.bg Христина Пенева. - Успехите идват с много труд”, допълни тя.
Хриси е ученичка в пети клас в габровското училище „Христо Ботев”, където не е със специален статут. Учи наравно с останалите, а много отсъствия и пропуснатия материал наваксва с повече залягане над учебниците и допълнителни изпити понякога.


ПО-ГОЛЯМАТА СЕСТРА

Каката Мариела започнала със спорта още от детската градина. По батута я запалил нейния вуйчо, който по случайност се познавал с един от треньорите в клуба. В семейството никой друг до тогава не бил практикувал този спорт, макар таткото Николай да е бил футболист, а после и малко скиор. Майката Марияна също е спортна натура, макар никога да не е била състезателка.


Мариела се пази от изкушенията на младежките си години.

Мариела признава, че увлеченията на младежите я изкушават и нея, но гледа да не им се отдава. „Искам да остана фокусирана върху спорта, защото той може да ми помогне за бъдещото ми развитие”, споделя тя. Осмокласничката разкрива още, че е фенка на чалгата, а любимата й изпълнителка е половинката на боксьора Кубрат Пулев – Андреа.
И двете сестри мечтаят за световната титла. Въпреки това обаче у тях няма злоба или завист, те си помагат една на друга, преживяват заедно успехи и поражения.


Коментари