Българският футбол? Кога, защо, как?

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 25/06/2015 08:42
Българският футбол? Кога, защо, как?

Кога ще се оправи футбола ни, кога ще се оправят базите ни, кога ще се оправи държавата ни? Кога?

 

Кога един юноша не на Барселона, Реал (Мадрид), Манчестър Юнайтед или който и да е друг чуждестранен клуб, а юноша на български отбор от "А", "Б" или "В" група ще се наложи в някой от така наречените ни грандове?

Докога трябва да се плащат луди пари за заплати на някакви „прищълци”, които са дошли именно само заради това - заплатата? Защо ако те са толкова добри, не си стоят в страната си? А идват в България? Защо? Защо? Защо?

Защо всеки един треньор търси опитни играчи, а не се опитва да балансира с юноши, защо в България тази практика с налагането на юноши я няма? Страх може би… А от какво? От провал?! А накъде повече?

Как в другите държави като Англия, Испания, Италия треньорите пускат в игра 16-, 17-, 18-годишни момчета, а те за благодарност се раздават и ги радват с изявите си на терена?

Как да станеш опитен, след като не ти е даден шанс? Как, когато си на 19, 20, 21 години и трябва да се утвърдиш като личност и футболист, биваш пренебрегван и подминаван? Колко таланти се пропиляват по този начин, колко млади надежди биват отказани още преди да са се докоснали до големия футбол? И решават, че да си барман, охранител и т.н. е по изгодно, само защото не си оценен.

Докато не оценяваме това, което имаме, няма да се оправи нищо. Докато за заплати на чуждестранни „звезди” се дават куп излишни средства, а не ги влагаш в собствената си школа, в младите таланти, докато чакаме всичко наготово, нищо добро не ни чака.

Дано тази моя позиция достигне до повече компетентни хора, те да си зададат същите въпроси и се замислят. Нормално ли е всичко това? За мен лично не е.

 

Мартин Тодоров

 

Мартин Тодоров Цанковски е роден на 01.10.1995 г. Футболист на ПФК Чавдар (Бяла Слатина) от сезон 2006/2007 до 2013 г. Постове на които играе: централен защитник, десен бек, ляв бек. На 21 април 2011 г. претърпява тежка контузия на глезена и 3 месеца е извън терените. През сезон 2011/2012 е капитан на юноши младша и юноши старша възраст на Чавдар (Бяла Слатина). На 19.11.2011 г. отбелязва първото си попадение с екипа на Чавдар - срещу Ботев (Враца). Награждаван е за най-добър футболист при юношите на Чавдар в различни години. Заема пето място в анкетата за "Най-добър спортист на Община Бяла Слатина" за 2012 г. Студент в Националната спортна академия със специалност "Треньор по футбол".


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com


Коментари