Държавата дала 300 000 лева за некачествен ремонт на басейн (ВИДЕО)

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 19/07/2015 14:00
Държавата дала 300 000 лева за некачествен ремонт на басейн (ВИДЕО)

Държавата дала стотици хиляди левове за реконструкцията на басейн, който не работи от години. Не отваря врати и след ремонта. В същото време спортни клубове масово затварят заради липса на средства.

 

Купите са гордостта на Клуба по класическа борба на ЦСКА. Времето не е заличило блясъка им. Но скоро те ще светят на боклука. След близо 70 години история, стотици медали от олимпийски игри, световни, европейски и регионални шампионати, краят е близо.

 

„В момента сме принудени да освободим залата заради финансови проблеми”, каза пред камерата на Нова вицепрезидентът на клуба Петър Тенев.

 

Той заема този пост от 15 години насам. За цялото това време не получили нито лев от държавата за ремонт. Когато се налагало, с колегата му давали от собствените си средства. С гордост показва възстановителния център. От години там обаче работи само сауната.

„Тази година не сме я използвали, защото не можем да си платим тока”, обяснява Тенев.

 

Не могат да си платят и наема, и водата. Не разбират защо трябва да дават пари на държавата за всичко това, при положение, че обучават деца от спортните училища. А личните средства вече не достигат.

 

В залата за джудо и самбо купите са все още на място. Но на инат.

„Това не е зала, а фоайе за пушене. Тъй като нямаше къде да тренираме, го пригодихме на спортна зала”, разказва Симеон Ценев, изпълнителен директор на клубовете джудо и самбо на ЦСКА.

 

И те правят ремонти за своя сметка. Държавата няма никакво отношение. И отново на инат от Световното първенство по самбо в Япония състезателите се върнали с четири медала.

 

За благодарност държавата намалява годишната им издръжка от 6800 на 5500 лева. Само 8000 лева са сметките за ток и вода.

Спортният комплекс на ЦСКА се разполага на площ от 80 декара. Но днес тъне в разруха. Във волейболния клуб наскоро поставили колони под козирката, за да не падне. Спортното министерство обаче не иска да им признае разходите и да им ги върне.

 

Официално басейнът „Червено знаме” не работи от 2012 г. Два месеца преди края на управлението „Орешарски” държавата намира пари за него - над 300 000 лева. Министър тогава е Мариана Георгиева от ДПС.

 

„Не съм посещавала този ремонтиран обект, защото не съм имала сигнали за злоупотреба. Посещавала съм например в разгара на дебата за Зимния дворец”, обясни тя.

 

Ремонтът на „Червено знаме” трябва да включва част от трибуната и съблекалните. Част от парите са отишли за подмяна на мазилка, която вече пада.

По документи само за шпакловка и боядисване на тавани, са изхарчени 8000 лева. Твърди се, че са ремонтирани 432 квадратни метра.

 

 


В двете сравнително големи съблекални на басейна са подменени общо шест душа, един от които липсва, а друг е счупен. Според документите обаче душ батериите трябвало да са 20. Общата цена за доставката и демонтажа е 4000 лева. Няма обаче и следа нито от грундирането, нито от мазилката по стените.

За „полагането на настилка от противохлъзгащ гранитогрес със силно еластично лепило” Спорното министерство е дало над 61 000 лева. Ремонтът за 300 000 лева е извършен за 24 дни - два месеца преди края на управлението „Орешарски”. Справка в предишни обществени поръчки на спортното министерство показва, че за далеч по-евтини ремонти е бил предвиден в пъти по-голям срок.

 

„Когато управлението е година и два месеца, би следвало заради очакванията по една или друга преднамереност на съответния гражданин или групи, нищо да не се предприема като управление, ремонт на спортна инфраструктура, защото рискуваме да се озовем в последната минута и да се разположим в един такъв декор на съмнения, предубеждение, на обслужване на нагласи про и контра. Аз не бих предприела пасивност, за да не рискувам нечия неудовлетворена по някакъв начин емоционалност”, обясни ексминистър Георгиева.

 

Фирмата-изпълнител се казва „Търговска къща Мантос”. Регистрирана е с два лева начален капитал. Дейността ѝ е разностранна – от производство и внос на хранителни стоки, през търговия на зърно и износ на коли, та до строителство. Едноличното дружество с ограничена отговорност е собственост на Любомир Капитански. Името му фигурира сред регистрираните за отминалите парламентарни избори наблюдатели от Фондация „Младежка толерантност”. Тя е представлявана от Икмал Джомова, член на младежкото ДПС и бивш кандидат за евродепутат от листата на Движението.

 

 

Екипът на Нова реши да направи експеримент и пусна заявка за извършване на абсолютно същия ремонт в сайт, който помага на българските домакинства в намирането на подходящ изпълнител за техния ремонт или интериорен проект. Само за няколко часа бяха получени шест оферти от фирми с репутация и оценки от предишни вече ползвали услугите им. Фирмата с най-ниската ценова оферта е готова да ремонтира басейна за под 50 000 лева. Най-скъпото предложение е 85 000 лева. Далеч по-малко от вложените в реконструкцията на „Червено знаме” 300 000 лева…

 

 Вижте видео репортажа - ТУК


Автор на материала за Нова тв - Марина Цекова

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com


 

 


Коментари