За Ралица Василева волейболът винаги е на първо място

Волейбол
Добави в Svejo
    10/02/2011 08:14

На 30 януари 2011 г. Ралица Василева спечели наградата на Viasport.bg за най-добра млада волейболистка в турнира за Купата на България. Жените на „червения” клуб победиха на финала Марица (Пловдив) с 3:0, а 18-годишната Ралица бе с основен принос за успеха.

На 30 януари 2011 г. Ралица Василева спечели наградата на Viasport.bg за най-добра млада волейболистка в турнира за Купата на България. Жените на „червения” клуб победиха на финала Марица (Пловдив) с 3:0, а 18-годишната Ралица бе с основен принос за успеха.

 

„Израснах във волейболната зала в Плевен”, споделя за Viasport.bg Василева. Докато тя е малка, майка й Елена Василева играе в Спартак (Пл), а преди това в Пазарджик, където е родена и самото момиче. С баща си Веселин Василев почти не пропускали мач на майка й. „Той беше плувец и искаше и аз да тръгна по неговия път. Само че волейболът надделя, по ми харесваше да съм в залата с топките”, казва Рали.

Започва да тренира още като ученичка в Плевен, а в 7-и клас влиза и в местното спортно училище. След 2 години се премества в ЦСКА и сега е последна година в „Ген. Владимир Стойчев”, където учи по индивидуален план.
Харесването между „червените” и младата Василева е взаимно. „От клуба проявиха интерес към мен, а и вкъщи преценихме, че ще е по-добре за развитието ми да премина в по-голям клуб, с повече възможности за изява и най-вече с по-голяма конкуренция в състава, което е много важно за израстването на всеки състезател”, казва Ралица.


Ралица (вляво) току-що е получила указания от треньорката на ЦСКА Юлия Иванова.
Снимки: Бойко Кичуков и sportal.bg


От малка започнала да играе като център, после била посрещачка, а от 2 години е на поста диагонал на разпределителя, като каквато се изявява и в женския тим на ЦСКА. „Имам влечение и към „четворката”, но диагоналът наистина е моят пост”, смята волейболистката.

Василева не се притеснява, че играе при жените, въпреки че още не е завършила училище. Всъщност, първия си мач в представителния тим на „червения” клуб Рали записва още на 16-годишна възраст. „За всеки състезател е по-добре да се развива сред по-опитни спортисти. Мисля, че ранното ми влизане при жените ми е помогнало много. Гледаш в трудните ситуации как реагират по-опитните, учиш се постоянно”, споделя Василева. Не крие обаче, че това си има и своите негативи, макар да са сравнително по-малко, отколкото положителните страни.


"Червена" радост от спечелената Купа на България.До завършване на средното си образование на Ралица й остават всичко-на всичко 2 изпита – по педагогика и свят и личности. После идват матурите и абитуриентският бал. Младото момиче обаче признава, че още не мисли за рокли и прически. Първо има по-важни неща за вършене, като спечелването на шампионската титла при жените, например. Василева е убедена, че отборът й няма да има проблеми да се окичи със златото. Питаме как се мотивират да тренират и да се развиват като реално у нас нямат конкуренция, а Ралица казва: „Всичко е у теб. Дори и да превъзхождаш много съперниците, ако не тренираш качествено, губиш единствено ти в развитието си”.

Вижда бъдещето си, свързано със спорта и по-конкретно с волейбола. Ще кандидатства в НСА, не й е чужда треньорската професия. „Да, действително се виждам един ден като треньор или учител по физическо. Все пак съм израснала около спортисти и мисля, че един ден бих се занимавала с това”, разкрива младата Василева и споделя, че може би майка й, която не е имала тази възможност, би се радвала, ако тя продължи по този път. След завършване на кариерата си Елена Василева се е отдала на децата си и въпреки че Ралица отдавна е самостоятелна, на дневен ред са грижите за е по-малкия й брат Станислав. За да бъде хармонията в семейството пълна, 8-годишното момче тренира татковия спорт – плуване.Със съотборничката си и най-добра приятелка Христина Русева (вдясно).


Преди да стане треньорка обаче, Ралица се надява да има дълга и успешна кариера като волейболистка. Излизането в чужбина не й е фикс идея, макар да иска един ден на играе в силен чужд отбор. „Все още ми е рано да мисля за това. Първо имам още доста да се развивам тук, в ЦСКА, а пък след 2-3 години и това ще стане. Просто в нашия спорт повечето от добрите играчи отиват в чужди отбори, така че надявам се и моят ред ще дойде”, разсъждава Василева.

Като всяко младо момиче и Ралица обича да се разхожда по моловете, да ходи на кино и въобще да общува с хората. Почти винаги обикаля със съотборничката си Христина Русева, с която са неразделни. „Ние сме като сестри”, признават задружно и двете.

За разлика от повечето си връстнички Рали не си пада по чалгата. Слуша предимно поп и рап музика, а към филмите няма предпочитания – гледа почти всичко ново. И внимание, момчета – в момента си няма сериозен приятел (!). „На първо място е спортът, пък, ако има да става нещо – ще стане”, философски заключва талантливата волейболистка.


Коментари
Betway