7 въпроса, които да зададем на детето си след училище

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 21/09/2015 21:00
7 въпроса, които да зададем на детето си след училище

- Как беше на училище?

- Добре.
- Какво учихте?
- Разни неща.

 

Провеждали ли сте подобен разговор със сина си или дъщеря си? На мен ми се случва почти всеки ден след края на часовете. С три деца в основно училище и две в детска градина, на двамата с Брук ни се налага да се научим да задаваме по-добри въпроси.


Защото въпросите водят до опознаване. Опознаването води до яснота. Яснотата засилва топлината и доверието. А като родители близостта е наша основна задача.


И затова вместо унилата размяна на реплики, с които сте свикнали, защо не пробвате следните въпроси:

 

1. Коя част от деня ти хареса най-много?

 

Позволете на детето си да си припомни този момент, който го е разсмял или вдъхновил. Може да е отлична оценка или просто игра с приятел. Каквото и да е, дайте му възможността да преживее отново радостта. Логичното продължение е: „А коя беше най-лошата?“.

 

2. С кое дете се заяждаха в училище?

 

Може да е било детето ви и този въпрос ще му позволи да си поплаче и да ви разкаже всичко. А може да е било друго дете, което е системно тормозено. Миналата седмица Камдън, който е на 10 години, се прибра и разказа на жена ми за юмручен бой между двама нейни съученици. Тя е в пети клас. Тъжно е, че това се случва, но ние трябва да разбираме за тези инциденти. А щом децата ни се замислят за това, кое дете е изолирано или тормозено, то те ще могат да се намесят и да променят положението му.

 

3. Какво те разсмя днес?

 

Децата имат уникалното умение да припомнят на възрастните колко хубаво нещо е смехът. Някъде по пътя на порастването ние ставаме студени, скучаещи, дори цинични. А децата се смеят често и искрено. Пригответе се за неособено изтънчена история с тоалетна или сополи, но също така се пригответе и да се смеете. От сърце.

 

4. Какво те затрудни днес?

 

Щом децата се приберат, започват домашните, допълнителните занимания, игрите и те потъват в обичайната семейна атмосфера. Но този въпрос ги кара да се замислят и да си признаят кое ги затруднява в училище. Може да е предмет, който мразят, или пък дете, което се заяжда с тях, или дори учител, с който не успяват да комуникират добре. Хубаво е да знаете за тези неща.

 

5. Ако можеш да промениш нещо от днес, кое би било то?

 

Може да получите позитивен отговор като: „Бих искал да имам повече време, за да довърша рисунката си“. А може и да чуете признание: „Мамо, наистина омазах нещата днес – преписах на теста по математика. Съжалявам“. Всички допускаме грешки, дайте възможността на децата си да признаят своите.

 

6. С кой си изкара добре днес?

 

Този въпрос отново насочва към приятната част на деня. Също така ви информира за новите симпатии и приятелства на децата, както и за страхотния нов учител по музика.

 

7. Разкажи ми най-интересната случка от днес?

 

Изкуството да разказваш истории се учи и развива въображението и креативността. Позволете им да ви разкажат случка, дори тя да е дълга, объркана и не особено интересна. Това ще развие техните разказвачески умения (и ще тренира търпението ви :) ).

 

А какви са вашите въпроси? Споделете и нека излезем от омагьосания кръг, който сами създаваме с обичайния: „Как беше в училище?“.

 

Успешно питане!

 

Със специалното съгласие на автора: Джъстин Риклефс - съпруг на Брук, баща на 4 момичета и 1 момче. Писател. Търговец. Мечтател. Фотограф.
http://www.justinricklefs.com/


Източник: cleverbook.net


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.comКоментари
Betway