Технологиите решаващи при романтичните връзки на тийнейджърите

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 06/10/2015 11:00
Технологиите решаващи при романтичните връзки на тийнейджърите

Технологиите играят ключова роля в романтичните връзки на тийнейджърите от първоначалните срещи до прекратяването на връзката, сочи проучване на "Пю рисърч", проведено в САЩ.

Тийнейджърите рядко се срещат онлайн, но използват технологиите за флиртуване, уговаряне на срещи и дори за раздялата с партньора, се казва в изследването, проведено сред 1060 тийнейджъри в САЩ на възраст от 13 до 17 години, по-голямата част от които са заявили, че технологиите ги сближават, но пораждат и ревност.

"Дигиталните платформи са мощни инструменти за тийнейджърите", казва Аманда Ленарт, водещ автор на доклада на "Пю", предаде Би Би Си.

"Но дори и докато тийнейджърите се радват на по-голяма близост с партньора си и имат шанс да покажат своите взаимоотношения пред връстниците си, мобилните и социалните медии могат да бъдат и инструменти за ревност, нежелана намеса във връзката и дори смущаващо поведение."

35% от анкетираните са заявили, че са във връзка в момента, а 59% от тази група казват, че технологиите ги карат да се чувстват по-близо до своите партньори. При момчетата подобно мнение са изказали 65%, а при момичетата - 52%

27% от тийнейджърите, които имат връзка, смятат, че социалните медии ги карат да се чувстват ревниви или несигурни в отношенията.

50% от всички анкетирани тийнейджъри са заявили, че са проявили своя интерес към друг чрез фейсбук или друга социална медия, а 47% са изразявали чувствата си чрез коментари и "харесвания" в онлайн платформите.

Текстовите съобщения все още са най-популярни - 92% от анкетираните са споделили, че са изпращали съобщения на партньора си и са очаквали редовни отговори.
11% от тийнейджърите са проверявали онлайн акаунтите на своите партньори в социалните мрежи, докато 16% са поискали от своя партньор да прекъсне онлайн отношенията си с някого.

48% от анкетираните са заявили, че няма нужда от среща лице в лице, за да разрешат някой проблем или дори да прекъснат връзката си. Почти половината (43%) от всички младежи са признали, че им се е случвало да обръщат повече внимание на телефона си, отколкото на партньора дори когато са заедно.

Момичетата са по-склонни да бъдат обект на нежелан флирт, като 25% от анкетираните са заявили, че са блокирали някого в социалните мрежи по тази причина.

А 15% от всички тийнейджъри казват, че партньорът им е използвал интернет, за да ги накара да правят секс.

Според проучването този род комуникация най-често се използва за размяна на шеги и информация за ежедневни случки, както и за общи приятели.

 "Не мисля, че това проучване разкрива нещо много изненадващо. Просто потвърждава, че хората са социални животни и ние изграждаме инструменти, за да се свързваме един с друг", коментира резултатите от изследването Джули Бек отThe Atlantic. "Технологиите улесняват всички аспекти на взаимоотношенията и младежите се възползват от това."

Източник: dnevnik.bg

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com


Коментари
Betway