Денислав Иванов се цели в медал от олимпиадата в Токио през 2020 г.

Джудо
Добави в Svejo
    Viasport 24/10/2015 10:00
Денислав Иванов се цели в медал от олимпиадата в Токио през 2020 г.

Денислав Иванов е поредният спортен талант, който намери място в рубриката на sportal.bg "Запомнете това име" с автор Рая Иванова. Иванов е състезател по джудо в Левски.

 

През 2015 година стана първият световен шампион за България в джудото, след като заслужи златния медал за кадети в категория до 55 кг. Той триумфира и на европейското първенство за юноши и девойки в зала "Арена Армеец", а през настоящата година спечели националните титли на България във всички възможни възрастови групи, включително и при мъжете, където участва в категория до 60 кг. В кариерата си Денислав има повече от 200 отличия от различни турнири в България и чужбина.

 

Той е от онези спортисти, които заразяват с енергията си и успяват да ти предадат положителното си настроение. Само на 17 години е, но вече е сигурен, че бъдещето му е свързано със спорта.

 

"В началото не можех да осъзная и да повярвам какво точно се случва, но е прекрасно, уникално. Никой не ми се е обаждал, но до мен бяха баща ми и моят треньор. Те бяха до мен по време на първенството, преди това и след това", с тези думи се връща Денислав към триумфа си на планетарния форум за кадети, където спечели златния медал в категория до 55 кг.

 

Любов от пръв поглед


Джудото намира сериозно място в сърцето на Денислав още в самото начало. Той влиза за първи път в спортната зала през 2007 г. и до днес продължава почти всеки ден да е в нея. "В началото си мислех, че не е нещо сериозно, но по-нататък се запалих и нямаше как да се отказвам".

 

Килограмите - големият кошмар

 

Килограмите се оказват най-големият кошмар на младока. Преди състезание са и най-критичните моменти за Денислав: "Трудно е, но с много воля и много мотивация всичко се постига." Признава, че много неща го изкушават и иска да хапне от тях, въпреки че трябва сериозно да внимава какво поглъща, но все пак избира да гладува, за да успее да е в норма за кантара преди състезание.

 

Обикновено той започва да сваля килограми една седмица преди състезание, но признава, че всеки организъм реагира различно и всеки от джудистите има различна тактика в този така важен период. С огромна мъка споделя, че има дни, в които не хапва нищо, не пие дори вода. Но всичко това е за кратко - след като мине кантарът, нещата се нормализират и той си възвръща силите, когато хапне обилно. Тогава отново е готов за голямата битка на татамито.


Труден характер


Признава, че и той, и треньорът му Емил Дамянов са с трудни характери, но някак си са успели да намерят златната среда във взаимоотношенията си: "Инатлив съм, но гледам да го слушам. Понякога ми кипва и не го слушам, дори не знам защо, просто съм такъв характер - инат, нямам обяснение защо се получава така - зодия дева съм."

 

Денислав с треньора си Емил Дамянов. Снимки: Иван Йочев, sportal.bg

 

Самбо


Оказва се, че джудото е основният му спорт, но за кратко е имал изяви и в самбото. За джудистите е честа практика да участват и на самбо. Престоят му в самбото обаче е кратък - все пак успява да стане републикански и балкански шампион в този спорт, но вече е спрял.

 

Проблемите


Няма спортист, който да няма проблеми в подготовката и кариерата си. За Денислав три са най-големите трудности, пред които се налага да се изправя - психиката по време на състезание, страх от това какво ще се случи и борбата с килограмите.


Преход от юноши към мъже


Той има много успехи, както на родна, така и на международна сцена в юношеските си години, но сега тепърва му предстои преминаване към мъжете. Сигурен е, че преходът ще е по-труден, но пък е крайно мотивиран и вярва, че ще успее да се справи с напрежението.

 

Идол

 

Предпочита да бъде себе си и да е строго индивидуален, но има джудист, който харесва и той е представител на руската школа.

 

Спорт и образование

 

17-годишният талант е ученик в Спортното училище на Левски и е на индивидуален план. Твърди, че така нещата се получават по-лесно и за момента няма проблеми. Ходи три пъти в седмицата сутрин на училище, госпожите го разбират и му помагат с каквото могат.


Журналистическо бъдеще

 

Денислав все още не е решил на 100 процента с какво иска да се занимава след края на спортната си кариера, но признава, че спортната журналистика е едно от нещата, които го привличат. От дете мечтае да работи в телевизия и той да задава въпроси, като дори се справи доста успешно в първия си опит с микрофона. Сигурен е, че няма да има проблем с това амплоа: "Щом се справям в спорта, ще се справя и в спортната журналистика." Иска да се постарае да популяризира любимия си спорт - "джудото не е много популярен спорт у нас и искам да направя така че да му се обръща повече внимание."

 

Според Денислав интересът към джудото ще се засили, ако се обърне по-сериозно внимание на по-малките деца, всичко трябва да тръгне от училищата. Смята, че рецептата за успех е да показва това, което най-добре умее: "Трябва да се показват на децата в училище клипчета. Те сами ще оценят, когато видят клипчето, защото това е най-хубавият спорт."

 

Контузиите


Признава, че като във всеки спорт, в джудото контузиите също са неизбежни и трябва да се пази: "Имах една контузия в ръката, но бяхме в период без тренировки и състезания и се възстанових по-бързо." На полуфиналите на европейското първенство в София получава травма в лакътя, която все още го тормози, но се надява да мине по-скоро и той да е на 100 процента готов за нови подвизи.

 

Със съотборниците си от "Левски". 

 

Обикновено момче

 

Определя се като обикновено момче, което в свободното си време обича да играе футбол и да излиза с приятели.

 

Футболът срещу останалите спортове

 

Болно му е, че в България и в световен мащаб медиите обръщат внимание най-вече на футбола и понякога загърбват останалите спортове.

 

"Съжалявам много, че не ни се обръща толкова голямо внимание, както на футболистите. Мога да кажа, че понякога полагаме повече усилие от футболистите, но винаги оставаме в тяхната сянка и ми е малко гадно." Въпреки буцата, която засяда в гърлото му, когато споменава липсата на интерес, Денислав философски завършва: "Това сме си избрали, това правим". Няма нещо, което да го спре да се занимава с джудо.

 

На крилете на любовта

 

От скоро Денислав има приятелка, с която се чувства много щастлив. Тя не е свързана със спорта и предпочита да набляга на ученето. Той признава, че двамата дори работят по въпроса и той да залегне по-сериозно над учебниците.

 

Ще има ли България четвърти олимпийски медалист в джудото?

 

До момента страната ни има трима олимпийски медалисти в джудото, а Денислав се надява да стане четвъртият. За последно на олимпийската стълбичка стъпи Георги Георгиев, който спечели бронз на Игрите в Атина през 2004 г. "За това тренирам, за това се боря."


Олимпийските кръгове са неговото голямо вдъхновение - мечтае да ги види на живо, смята, че няма нещо, което да го обезкуражава. Вярва, че няма нещо, което да е толкова сериозна пречка по пътя му, че да го накара да се откаже да преследва мечтите си.

 

Голямото му желание е да спечели медал на олимпиадата в Токио през 2020 година и заедно с треньора му Емил Дамянов гледат напред и смело ще вървят по пътя към олимпийското отличие. Въпреки че до олимпиадата в Япония има пет години, Денислав е сигурен, че с помощта на треньора си ще се съхрани до тогава.

 

Снимка БФДжудо

Думите на треньора


Денислав се подготвя при Емил Дамянов още от първите си стъпки в залата - от 2007 г. Наставникът е уверен в силите и уменията на 17-годишното момче, но признава, че понякога имат разногласия заради трудните си характери. "Той тренира от много малък при мен, труден характер съм, понякога натискам децата и те затова постигат нещо. Но той е съвестен, има и талант, всичко това води до желания успех.

 

Вярвам, че е готов да вземе отличие още на олимпиадата в Токио. Ще му бъде много по-трудно при мъжете, но смятам, че може да се справи, доказал го е. Тази година на турнир "Освобождение" го пуснахме, за да видим как ще се бори - стана седми, макар че беше болен. Надви много сериозни състезатели - от Корея, от Швейцария, който беше трети на европейското за мъже. Определено смятам, че е готов да се бори при мъжете."

 

Автор: Рая Иванова, sportal.bg

Снимки: Иван Йочев, sportal.bg


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.comКоментари
Betway