Йорданка Фандъкова: Предложих близо 2 млн. лв. за спортни дейности догодина

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 15/12/2015 16:31
Йорданка Фандъкова: Предложих близо 2 млн. лв. за спортни дейности догодина

Кметът на София Йорданка Фандъкова направи равносметка на свършената работа от общината през 2015 година в частта спорт. Тя разкри, че е доволна от множеството инициативи, които бяха предприети в столицата през последните 12 месеца, особено от активностите по програма „София– Европейска столица на спорта 2018”. Като една от най-големите инвестиции тя посочи новия спортен комплекс в парка „Възраждане” – „Спортна София”. Фандъкова разкри още, че следващата година общината ще има нова програма, създадена по нейна инициатива - „Стимулиране на детско-юношеския спорт”, а парите, които ще бъдат похарчени за различни спортни дейности ще са около 1,9 млн. лв. Ето още какво каза за Viasport.bg столичният градоначалник по време на коледния училищен спортен празник „Да подкрепим колективните спортове“ в зала „Триадица”.


- Може ли инициативата „София - Европейска столица на спорта” да запали цяло едно поколение по спорта до 2018 г.?

- Вярвам, че инициативата „София - Европейска столица на спорта 2018” може да запали едно поколение по физическата активност и именно това е целта й. Неслучайно имаме няколко години за подготовка. Всъщност това е времето, през което тези деца, които сега са част от нашите мероприятия, ще растат заедно с този стимул, с тази кауза, с тази идея и наистина пожелавам следващата година да имаме още повече деца в турнирите. Само на последното събитие участваха близо 200 деца, които спортуваха и показаха своя талант и това, над което са работили. Нашата програма включва още инвестиции, още събития през следващата година, които ще обявим в началото на 2016 г. Мога да кажа, че през изминалата 2015 г. само новите инициативи бяха 12, финансирани от програмата „София - Европейска столица на спорта 2018”. За мен обаче е важно това, което остава. Преди няколко часа бях на откриването на нова детска градина с басейн и спортна зала. Това са деца между 2 и 6 годинки, които се научават да тренират ежедневно, не само на едно събитие, възпитават се да са физически активни.


- Какви средства отдели общината за спорт през 2015 г. и ще има ли нови инициативи през новата година?
- Около 5,5 млн. лв. бяха инвестициите в спортна инфраструктура за 2015 година. Най-голямата открита спортна база на общината стана тази в парк „Възраждане” - „Спортна София”. Отделно бяха изградени повече от 20 площадки за фитнес на открито, започнахме подмяната на тенис масите в столицата. Това са програми, които ще продължат и през 2016 г. Разбира се, важни са и средствата за дейности, защото децата, когато тренират, имат нужда и да се изявяват, да бъдат видени, да покажат своя талант.

 

Така че и следващата година продължава програмата „Младежки дейности и спорт”. Но ще имаме и една нова, която по моя инициатива предложих на Общинския съвет - „Стимулиране на детско-юношеския спорт”. Защото за мен това е и начин да се стимулира развитието на професионалния спорт, като се открият талантите сред подрастващите. Също така е и начин да помогнем за развитието на масовия спорт. Децата взимат пример едно от друго и искат да спортуват, когато виждат, че и техния приятел прави същото. Така че само за дейности средствата, които предлагам за догодина, са 1,9 млн. лв. Продължаваме и изграждането на физкултурните салони в училищата и строителството на площадки, основно фитнес, в междублоковите пространства, както и уреди за масов спорт близо до дома.


- Може ли, чрез включването на спортни легенди, повече деца да се запалят по спорта?
- Това е задължително. Макар че аз се занимавах със спорт преди много години, като ученичка, но си спомням тогава какво означаваше за нас да видим спортните легенди. Забравяш всичко, отиваш в залата и тренираш цял ден ако трябва. Това е много важно и аз много се радвам, че нашите звезди в спорта и дори някои от активните състезатели и шампиони в момента, се обръщат към масовия спорт. Видяхме само преди 2 дни Кубрат и Тервел Пулеви откриха зала. От билбордовете те призовават децата да тренират с тях.

 

Другото радостно е, че с построяването на зала „Арена Армеец” и другите спортни съоръжения в страната, България има възможност да приема все повече големи състезания. Знаете догодина отново ще имаме европейско първенство по баскетбол, а в годината на „Европейска столица на спорта - 2018”, спечелихме и световното първенство по волейбол и шампионата на планетата по художествена гимнастика. И когато тези малки деца гледат своите връстници или по-големите какички и батковци, те са готови наистина още на следващия ден да влязат в залата и да спортуват.

 

Репортаж от събитието, ЧЕТЕТЕ ТУК.


Кои големи спортисти планират изграждане на обекти, ТУК.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари