Валентин Йорданов: Притеснява ме качеството на борците, само Селишка взе титла през 2015-а

Борба
Добави в Svejo
    Viasport 17/12/2015 16:00
Валентин Йорданов: Притеснява ме качеството на борците, само Селишка взе титла през 2015-а

Президентът на федерацията по борба Валентин Йорданов заяви, че е доста притеснен от резултатите на състезателите в изминалата година. Както се знае при мъжете и жените нямаме нито една титла от голямо първенство, като само 19-годишната Миглена Селишка се отчете с такава при девойките. Така единствено при подраставащите борците взеха медал от най-благородния медал, докато на световния шампионат в Лас Вегас за мъже и жени борците ни извоюваха само 3 квоти за олимпиадата в Рио де Жанейро – на Михаил Ганев, Елис Гури и Тайбе Юсейн. Ето каква е равносметката на легендарния борец за 2015 г. и очакванията за олимпийския сезон. Йорданов говори пред журналисти на връчването на наградите "Спортен Икар".


- Каква година изпраща борбата?

 

- Оценката ми за изминалата година е добра. 29 медала от големи първенства – световни и европейски за всички възрасти не са малко като бройка, но това, което ме притеснява, е качеството. Имаме само 1 златен медал – европейска титла на Миглена Селишка, което за мен е критерият. Вярно имаме 4 отличия от световното първенство в Лас Вегас, но нямаме злато и това не може да ме радва. Надявам се следващата година да е по-успешна. Крайно време е най-после България да има олимпийски шампион.

 

- Как може да се променят нещата към по-добро през 2016 г. и смятате ли да наемете психолог за състезателите?


- Подготовката е важна, както и състезателите да са настроени за битки. Мотивацията им трябва да е по-голяма, да влагат максимума в състезанията – това е най-важното. Колкото до психолога – имаме вече такъв, който да работи със спортистите. Правим всичко възможно да ги подсигурим максимално, но трябва и състезателите да повярват в неговата помощ. Така че всичко зависи от тях и се надявам да не си пропиляват шанса, защото доста труд хвърлят и доста лишения търпят.


- Като чели женската борба засенчи мъжката през изминалата година…

 

- Да, много съм доволен от жените, въпреки че отбора бе подмладен и много от момичетата участваха успешно и в шампионатите за по-долните възрасти - не само при жените. Дори вече ги давам за пример на мъжете. Казвам им: „Те са по-мъже от вас. Влизат в битките и воюват докрай и го правят по перфектен начин”.


- Колко квалификации за Рио имате догодина и какви са очакванията ви за тях?  

- Има 3 квалификации за олимпиадата в Рио де Жанейро, които ще са през април 2016 г. Очаквам по 3 квоти от трите стила – класически, свободен и жени. Имаме възможности да ги вземем, въпроса е състезателите да се раздадат максимално. Сега всичките ни национални отбори се готвят на Белмекен. Там са и още няколко чужди тима, с които се правят спаринги. Януари ни предстоят държавните шампионати, през февруари има международни турнири, а март – европейско първенство. Така че до април програмата е доста натоварена за българската борба и се надявам всички да са здрави и да успеят.

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway