Пловдив дава 180 000 лв. за борба с наднорменото тегло при децата

Здраве
Добави в Svejo
    Viasport 01/01/2016 13:05
Пловдив дава 180 000 лв. за борба с наднорменото тегло при децата

Община Пловдив е една от малкото в страната, която отделя средства за борба с наднорменото тегло и затлъстяването при децата.

 

Това разкри заместник-кметът „Спорт, младежки дейности и социална политика” Георги Титюков, който допълни, че за 2016 г. са предвидени 180 000 лева, които ще бъдат предоставени на Медицинския център по рехабилитация и спортна медицина (Спортния диспансер) за изследвания на подрастващите и определяне на режима им на хранене.

 

Очаква се парите да стигнат за над 5000 ученици от 1-ви до 4-ти клас, които ще бъдат обследвани с професионален апарат, посредством структурен анализ на тялото, индекс на телесна маса, процента масна тъкан, масна маса в килограми, активна мускулна маса, основна обмяна на веществата и общо количество вода. На всяко дете ще се изготви индивидуален диагностиционен лист, както и препоръки за рехабилитационна програма в училището, което посещава или Спортния диспансер.

 

Подобна общинска програма има и за гръбначните изкривявания при малките деца, получени поради лоша стойка и седене. При тях също се издават предписания за лечение и изправителна гимнастика.

 

Само през 2015 година по двете програми са били прегледани 5459 деца за гръбначни изкривявания и 5198 за наличие на наднормено тегло. Добрите новини са, че в 99% от случаите нещата са били лечими със специален двигателен режим и упражнения.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари